Hidroizolacija

Izolacija podruma - otkrivamo koji su problemi i kako ih riješiti

Izolacija podruma - otkrivamo koji su problemi i kako ih riješiti
Foto: Dom i vrt
1/2
08.09.2013.
u 22:34

Kišno i vlažno vrijeme na vidjelo donosi sve propuste kod hidroizolacije podruma

Dobra i kvalitetna izolacija zbog uštede energije prioritet je pri svakoj gradnji. Nažalost, često podrumi ostaju zapostavljeni i nedovoljno izolirani. Taj dio kuće ili zgrade neki ne koriste previše te ga ostavljaju za neku drugu investiciju i priliku kada će biti više vremena ili novca. No, upravo se tu griješi jer upravo takvi prostori zahtijevaju dobru izolaciju, prije svega radi štednje energije, zaštite objekta, ali i zbog zdravlja svih stanara.
Uštedite i zaštitite
– Ispravna izolacija štedi i štiti. Toplinska izolacija mjera je sanacije s najvećim potencijalom uštede energije. Preko krova, fasade, poda na tlu i/ili podruma nedovoljno izolirane ili uopće neizolirane kuće gubi se više od 70 posto energije – upozorava struč.spec.ing.aedif./mag.aedif. Irena Borošak.
Napominje kako se na površini neizolirane vanjske površine zrak brzo hladi i raste relativna vlaga zraka, a time i rizik od stvaranja plijesni i gljivica.

Birajte samo kvalitetne materijale i stručnjake za izvođenje radova

– Stručna ugradnja izolacijskih materijala znatno smanjuje tu opasnost i tako daje velik prilog zdravom stanovanju – ističe Irena Borošak.
Voda je jedan od najvećih uzročnika šteta u građevinarstvu, a to se odnosi kako na stare tako i na nove tek sagrađene objekte. Zato je od izuzetne važnosti hidroizolacija kojom štitimo prostore koji su privremeno ili stalno pod utjecajem vode ili vlage. Kod podruma je hidroizolacija obvezna, napominje inženjerka građevinarstva, a na taj način zaštitit će se konstrukcija kao i unutarnji prostori od prodora vode i vlage. Važno je odabrati kvalitetne materijale te tražiti stručnu pomoć jer pravilna gradnja od velikog je značenja. Svi kasniji popravci iznimno su skupi.
Propusti se brzo vide
– Kišno i vlažno vrijeme na vidjelo donosi sve nepravilnosti i propuste kod hidroizolacije podruma. Vlaženje zidova ili čak propuštanje vode u podrum najčešći su problemi s kojima se susrećemo. Primjerice, problem se rješava tako da se napravi vodonepropusna “kada” s unutrašnje strane objekta – savjetuje Irena Borošak.
Ako podrum nije grijan, potrebno je toplinski izolirati i strop prema grijanom prostoru (primjerice, stan u prizemlju).
– Isto tako potrebno je osigurati ventilaciju podrumskog kao i tavanskog prostora. Svakodnevno treba provjetravati te prostorije kako bi se spriječilo nastajanje plijesni – kaže inženjerka građevinarstva.
Ako je podrum u gradnji kvalitetno pripremljen, tada on može poslužiti kao mnogo važnija prostorija, a ne samo kao spremište za nepotrebne stvari. Vrlo često koristi se za saunu, teretanu ili pak kao stančić za goste.
No, baš kao i podrumi, valja spomenuti da su kod gradnje jednako zahtjevni i tavanski prostori.
– Krovovi su izloženi jakim klimatskim promjenama: sunce, vjetar, kiša, tuča, snijeg... Za ugodnu i zdravu klimu u prostorijama neizostavna je ispravna izolacija krova. U zimi u tavanskim prostorijama može biti vrlo neugodno ako toplinska izolacija nije dostatna. Ispravna toplinska izolacija u kombinaciji sa zračnim slojem brine se da kod niskih vanjskih temperatura toplina ne izlazi, nego ostaje u unutrašnjosti prostorije – zaključuje Irena Borošak.

1. Redovito provjetravajte
Ako podrum služi kao prostorija za svakodnevno korištenje, potrebno ga je i toplinski izolirati. U slučaju da se podrum ipak neće grijati, dovoljno je izolirati samo stropnu ploču prema gornjim etažama.
I ne bojte se svježeg zraka, već redovito provjetravajte podrumske, ali i tavanske prostorije. U suprotnom se najčešće pojavljuju gljivice, plijesan i smrad, napominje građevinarka.
2. Dobro izolirajte i krov
Preko nedovoljno izoliranog krova gubi se do 30 posto topline iz unutrašnjosti zgrade prema van. To znači da je trećina energije upotrijebljene za grijanje prostorija izgubljena, pa je i trećina troškova za grijanje plaćena bez potrebe. Može se raditi postupak izoliranja izvana (kod novog pokrova) ili izoliranje iznutra. No, treba se pridržavati zakonskih propisa o uštedi energije i izvođenju radova, ističe Irena Borošak.
3. Pazite na visinu prostora
Podrumi se u većini slučajeva nalaze pod zemljom i imaju idealne uvjete za pohranu zimnice, vina i ostale hrane. Ako imate malene prozore u podrumu, pobrinite se za dobru i kvalitetnu rasvjetu, a ako pak podrum planirate iskoristiti za stanovanje, ne zaboravite da visina prostora mora biti 230 centimetara, podrum mora biti suh i dobro izoliran od vlage te toplinski izoliran.

NE PROPUSTITE: Evo kako adaptacijom stvoriti hram relaksacije i čistoće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije