Drugi dom u Hrvatskoj

Istražili smo kakve nekretnine stranci žele kupovati u Hrvatskoj

Istražili smo kakve nekretnine stranci žele kupovati u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock
1/3
23.04.2013.
u 00:35

Kvaliteta nekretnine je presudna, cijene dobrih će rasti, a loših – padati

Četiri do pet sati vožnje do drugog doma, onog u miru istarskih brežuljaka s pogledom na svjetla talijanske obale ili u kamenoj kućici na Krku, Cresu, Lošinju... Dugi vikend u kući koja je legalno sagrađena, kojoj su papiri čisti, koja je kvalitetno opremljena i uređena, s parkirališnim mjestom i na lokaciji koja jamči osnovne sadržaje za siguran i udoban život, tako, u najgrubljim crtama, izgledaju zahtjevi stranih kupaca nekretnina u Hrvatskoj.
I kupaca i nekretnina ima, rečeno je na devetog godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina održanoj u Zagrebu, a njihove cijene se ne bi trebale drastično mijenjati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Iako su mnogi vlasnici nekretnina trljali ruke u nadi da će neprodane nekretnine prodati po višim cijenama i znatno brže, to baš neće biti tako.
Ono što vrije – vrijedit će!
– Cijene kvalitetnih nekretnina ostat će iste ili će još rasti, ovisno o položaju, a cijene onih loših nastavit će padati – kazao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama koje djeluje pri HGK. Članstvo u EU, kada je riječ o tržištu nekretnina, ne mijenja bitno ponudu i potražnju na našem tržištu. Za razliku od Slovenije, koja je tek ulaskom u Uniju otvorila tržište nekretnina, Hrvatska je svoje strancima otvorila još 2009. godine.
– Više od četrdeset tisuća stranaca vlasnici su barem jedne nekretnine u Hrvatskoj. Interesa stranaca ima pa se očekuje da će ulazak u EU dati i psihološku dimenziju stabilnosti za investicije te da će tržište nekretnina prije nego gospodarstvo izaći iz krize – rekao je Ranilović i najavio da će 2015. godina biti godina u kojoj se očekuje porast prodaje nekretnina strancima.
Stranci Hrvatsku doživljavaju kao oazu prirodnih ljepota u srcu Europe. I upravo su te prirodne predispozicije ono zbog čega žele investirati u nekretninu. Za razliku od velikih gradova u kojima žive, nije im toliko zanimljiva kupnja nekretnina u gradovima, nego u prirodi i na obali. S obzirom na kronični nedostatak vremena, čak ni unatoč dobroj cestovnoj povezanosti ne zanima ih kupnja južnije od Primorja i Kvarnera.
Strani kupci nekretninu doživljavaju kao drugi dom na moru te ima je važno da u vrlo kratkom roku mogu doputovati do nje. Zato je interesno tržište Austrija, južna Njemačka, Italija pa čak i Slovenija.


Nema interesa za Zagreb
Riječ je u prvom redu o nekretninama u Istri (i to više o unutrašnjosti nego priobalnom pojasu koji je rasprodan, a i cijene su tu iznimno visoke), Liburniji, Kvarneru i na otocima. Poseban je kategorija Dubrovnik, no ondje se traži druga vrsta nekretnina. Stranci žele nekretninu “s karakterom”, koja priča priču, a da pritom ima sve na što su inače naviknuli, da je kvalitetno sagrađena ili renovirana, prilaz, parkiralište...
Metropola kako mjesto investiranja strancima nije zanimljiva. S obzirom na gospodarsku sliku većina je poslova koncentrirana u Zagrebu, no nema ih toliko da bi se poslovnjacima isplatilo kupiti stan. Nema interesa ni za kupnju stanova za najam jer smatraju da je takva investicija teško naplativa.

ČISTO VLASNIŠTVO
Hrvatska se zbog rušenja ilegalno sagrađenih nekretnina među stranim kupcima našla na listi zemalja u kojima nije poželjno kupovati zbog nedostatka dokumentacije i nejasnih vlasničkih odnosa. Strani kupci žele nekretninu koja je legalno sagrađena, s čistim papirima.
POLOŽAJ NEKRETNINE
Većina kupaca želi nekretninu u “prvom redu do mora”. No, takve su lokacije s obzirom na preizgrađenost obalnog pojasa – prava rijetkost i u takvim se prilikama ne pita za cijenu. U drugom su krugu nekretnine s pogledom na more, ali one kojima se neće u idućem valu gradnje pogled – zatvoriti.


KVALITETA GRADNJE
Strani kupci žele kvalitetnu gradnju i ne pristaju ni na kakav kompromis. Spremni su angažirati i procjenitelja gradnje.
RASPORED I GARAŽA
Vrijednost nekretnine raste dobrim tlocrtom i rasporedom prostorija jer manji prostori s kvalitetnim rasporedom postaju funkcionalniji, a cijena im nije visoka.
Takve su nekretnine nešto skuplje od onih iste kvadrature, no kupci ih prepoznaju i spremni su uložiti u njih.
S obzirom na životne navike mnogi traže odvojene toalete od kupaonica te spavaći dio stana ili kuće od dnevnoga.
Vrlo im je važno i da uza stan ili kuću imaju na raspolaganju parkirališno mjesto ili garažu koju su voljni dodatno platiti. Nekretnine uz takve dodatke među najtraženijima su na obali.
MOGUĆNOST PRODAJE
Ulaganje u nekretninu stranci promatraju kao investiciju i važno im je da je mogu prodati u kratkom roku i bez velikih gubitaka.

NE PROPUSTITE: Želite kupiti stan? Evo što se nudi do 100.000 eura!

Istražili smo kako se kreću cijene stanova u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije