LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Insajderski trikovi

Hrvatski arhitekti tvrde da je sustav eDozvola dodatno usporio procese i da ga treba mijenjati!

Nezadovoljstvo eDozvolom među arhitektima traje već dosta vremena, ali Ministarstvo se na to nezadovoljstvo oglušuje i ignoriralo je sve primjedbe struke. Stoga je Komora arhitekata provela anketno istraživanje kako bi dobila egzaktnu ocjenu korisnosti i učinkovitosti sustava te zadovoljstva njegovih glavnih korisnika - arhitekata radom sustava e-Dozvola.
15. svibnja 2020. u 11:30 0 komentara 670 prikaza
nagrade hrvatska arhitektura

Hrvatski arhitekti su informacijski sustav e-Dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za izdavanje građevinskih dozvola ocjenili jedva prolaznom dvojkom. Ta dvojka zaključak je istraživanja koje je u ožujku ove godine među svojim članovima provela Hrvatska komora arhitekata. Anketa je poslana na 2.486 mail adresa ovlaštenih arhitekata, a anketu je ispunilo njih 475. Nezadovoljstvo eDozvolom među arhitektima traje već dosta vremena, ali Ministarstvo se na to nezadovoljstvo oglušuje i ignoriralo je sve primjedbe struke. Stoga je Komora arhitekata provela anketno istraživanje kako bi dobila egzaktnu ocjenu korisnosti i učinkovitosti sustava te zadovoljstva njegovih glavnih korisnika - arhitekata radom sustava e-Dozvola.

gradnja kuće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Premda arhitekti načelno podržavaju digitalizaciju procesa izdavanja građevinskih dozvola, iz istraživanja Komore jasno proizlazi njihovo duboko nezadovoljstvo konkretnim funkcioniranjem sustava eDozvola kojem su dodijelili prosječnu ocjenu dovoljan (2,3). Jednu od najznačajnijih karakteristika svakog informacijskog sustava, njegovu prilagođenost korisnicima, je 475 arhitekata sudionika ove ankete također ocijenilo neslavnom dvojkom (2,4). Poseban problem arhitektima predstavlja duljina trajanja unosa podataka i dokumenata u sustav, što je isto tako zaslužilo ocjenu dovoljan (2,1). Trećina arhitekata je ustvrdila da učitavanje priloga u sustav traje između 60 i 120 minuta dok je 16 % reklo da učitavanje priloga traje između dva i pet sati.

radni kutak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje najavljivalo je da će sustav eDozvola znatno ubrzati proces izdavanja akata za gradnju. Ministarstvo je tvrdilo da će eDozvola ne samo znatno ubrzati izdavanje građevinskih dozvola, već će taj postupak učiniti transparentnim i ujednačiti postupanja nadležnih tijela na području cijele države. Međutim, podaci iz istraživanja HKA govore drugačije jer čak 45 % arhitekata smatra da je eDozvola usporila cjelokupni postupak izdavanja građevinskih dozvola, dok 29 % smatra da sustav nije imao nikakav učinak na ubrzanje postupka.

komora hrvatskih arhitekata održivi razvoj | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Već kod pripreme sustava eDozvola i kod njegove implementacije Hrvatska komora arhitekata je u ime struke pripremila i poslala Ministarstvu graditeljstva cijeli niz komentara i zahtjeva za poboljšanjem sustava. Nažalost, kao i u mnogim drugim sličnim situacijama, Ministarstvo se oglušilo na naše prijedloge. Sada je jasno da imamo spor, neučinkovit, kompliciran i nepregledan sustav koji ne služi glavnoj svrsi – a to je pojednostavljenje i ubrzanje postupaka“ istaknula je dr.sc. Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. Uostalom, i sam ministar Štromar je javno na sastanku vezanom uz posljedice potresa, priznao da je proces izdavanja građevinskih dozvola dugorajan i spor!

Arhitekti posebno zamjeraju sporost javnopravnih tijela u cijelom procesu pa je tako njih više od 50% reklo da prođe više od 15 dana od trenutka kada predaju e-zahtjev do trenutka dok on ne bude proslijeđen javnopravnom tijelu koje izdaje posebne uvjete. Također 4 od 5 arhitekata (79 %) smatra da je nužno znatno smanjiti broj radnji u sustavu jer je sustav birokratiziran i prekrcan nepotrebnim podacima.

stan meksiko Na vrhu nebodera Dvoetažni penthouse s prekrasnim pogledom na grad

Kao najčešće probleme u radu eDozvole arhitekti su naveli sporost cijelog sustava, posebno sporo učitavanje podataka, česte padove sustava i duža razdoblja njegovog nefunkcioniranja. Zatim su tu nelogično, nejasno i komplicirano sučelje, nepregledan i neintuitivan meni te nejasno kretanje kroz sustav i nepregledan tijek cijelog procesa. Arhitekti su naveli više od 40 najčešćih problema s kojima se susreću u radu sa sustavom, čak 16 radnji koje je moguće izostaviti iz sustava. Istovremeno arhitekti su dali čak 58 konkretnih prijedloga za poboljšanje sustava.

- Sve prijedloge za poboljšanje sustava koje su kolegice i kolege dali u ovom komorskom istraživanju, proslijedit ćemo ministru Štromaru i njegovom Ministarstvu, ali i Vladi RH. Mogu samo izraziti očekivanje da će ovaj puta Ministarstvo i Vlada uvažiti stručne primjedbe onih kojima je sustav namijenjen i hitno provesti nužne izmjene u njemu - zaključuju iz Hrvatske komore arhitekata.

bijeli stan švedska PROZRAČNO I JEDNOSTAVNO Bjelina koja osvaja: starinski stan postao oaza skandinavskog dizajna
investicija Planirate kupnju klima-uređaja? Otkrivamo na što sve treba paziti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.