investicija

Planirate kupnju klima-uređaja? Otkrivamo na što sve treba paziti!

LG
30.04.2020.
u 09:15

Dakako, osim cijene, kriteriji pri odabiru koji se ne smiju zanemariti su jačina klima-uređaja, što dakako ovisi o kvadraturi koju želite rashlađivati, način postavljanja, opcija grijanja, energetski razred koji omogućuje znatnu uštedu električne energije, te dizajn

Sad, dok još nije prevruće idealno je vrijeme za ugradnju klima-uređaja. No, prije same kupnje uređaja koji će se brinuti o tome da vaš prostor ima idealnu temperaturu tijekom cijele godine, valja obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari.

Naime, danas je na tržištu dostupan širok dijapazon klima uređaja oboružanih brojnim pametnim funkcijama što prosječnom kupcu znatno otežava izbor. Dakako, osim cijene, kriteriji pri odabiru koji se ne smiju zanemariti su jačina klima-uređaja, što dakako ovisi o kvadraturi koju želite rashlađivati, način postavljanja, opcija grijanja, energetski razred koji omogućuje znatnu uštedu električne energije, te dizajn.

Foto: LG

Većina današnjih klima-uređaja ima unutarnju i vanjsku jedinicu pa treba voditi i računa o samoj montaži, odnosno o mjestu na kojem će rashladna jedinica biti postavljena. Također valja paziti da kupujete uređaje koje ćete lako servisirati, a glavni preduvjet za to je raširena servisna mreža. Zanemariva stavka ne bi smjela biti ni glasnoća rada uređaja kao ni filtri kojima je nadograđena. Na to bi posebno trebali pripaziti alergičari.

Foto: LG

Brojne klime danas u sebi imaju ugrađene i detektore pokreta pa preusmjeravaju smjer puhanja ovisno o kretanju pojedinaca u prostoriji. Većina ih je sinkronizirana i s pametnim telefonima pa svojim uređajem možete upravljati i na daljinu. Neke jedinice oboružane su i wifi-jem. Dakle, potpuno su prilagođene suvremenom načinu života. Kada je riječ o cijeni, svakako imajte na umu da se montaža dodatno naplaćuje, a minimalna cijena montaže je 1300 kuna. I da, požurite, jer liste čekanja u ovlaštenim servisima već su formirane...

Foto: LG

Pri kupnji klima-uređaja treba voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grijanja. Za kućnu uporabu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizirati podijeli s deset. Osim snage, bitan faktor svakako je i kompozicija uređaja, danas se prednost se daje takozvanim split-sustavima s odvojenom vanjskom i unutarnjom jedinicom. Prednosti split-sustava su znatno smanjenje buke pri radu uređaja, bolja raspodjela strujanja zraka u prostoriji te bolje uklapanje dijelova u unutrašnje uređenje prostora budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na vanjski zid ili uz prozor. Unutarnja jedinica može biti zidna, stropna, podna ili kazetna.

Foto: LG

Pri odabiru računa valja voditi i o funcijama uređanja. Osnovne mogućnosti klima-uređaja su hlađenje zraka i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtara razlikuju ovisno o modelu i proizvođaču. Tako postoje elektrostatički filtri, filtri s aktivnim ugljenom, fotokatalitički, dezodorirajući, antibakterijski filtri te na taj način mnogi klima-uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, pelud, grinje i životinjske dlake. Stoga birajte one koji najbolje odgovaraju vašim životnim navikama. Nova generacija klima-uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, poput mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i pročišćavanja zraka, brzog hlađenja odnosno grijanja te osjetnika pokreta (odnosno prisutnosti osobe u prostoriji).

1/12

Pri odabiru mjesta za postavljanje klima-uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i vanjske jedinice. Poželjno je da ta udaljenost bude što manja, među ostalim, i zato što se tada troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmjerena tako da ne puše direktno po ljudima, životinjama i biljkama. Temperaturna razlika između vanjskog i unutrašnjeg prostora ne smije prelaziti 6 do 7 stupnjeva jer može izazvati prehladu i bolove u zglobovima i mišićima. Većina klima-uređaja funkcionira i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave djeca vlažnost od 70, a prostorijama gdje su odrasli 50 posto. Pri kupnji računa voditi i o energetskom razredu klima-uređaja. Općenito se preporučuje kupnja uređaja od A do A+++. Cjenovno su oni možda skuplji, ali znatno će uštedjeti potrošnju energije pa će se razlika u početnoj cijeni brzo isplatiti.

1/12

Sad kad znate na što sve treba paziti prillikom odabira evo i jedne novosti.  LG Electronics (LG) ove sezone ima dva nova klima-uređaja LG DUALCOOL te LG ARTCOOL. Klima-uređaji DUALCOOL dolaze s izvanrednim mogućnostima rashlađivanja i grijanja te po prvi put s LG-evim učinkovitim sustavom, odnosno dodatkom, za pročišćavanje zraka kod modela Pure. Već poznata linija ARTCOOL nudi poboljšane performanse uz elegantan i iznimno privlačan dizajn.

Svi ovogodišnji modeli imaju ugrađen kompresor DUAL Inverter te za rad koriste visokoučinkovitu i ekološki prihvatljivu radnu tvar R32. Time, štede energiju i čuvaju okoliš, a dolaze i s Wi-Fi povezivošću, umjetnom inteligencijom ThinQTM te nizom drugih pametnih značajki ili naprednih tehnoloških rješenja za zdravije i ugodnije okruženje.

Foto: Promo fotografija

Velika i značajna novost na hrvatskom tržištu je LG-ev model DUALCOOL Pure. Riječ je o  uređaju koji je istovremeno visokoučinkovit pročišćivač zraka i klimatizacijski uređaj. Uz te napredne značajke važne za svježinu i zdravlje, klima-uređaj izvrsno obavlja i svoj primarni zadatak – brzo i učinkovito hladi ili grije vaš prostor. DUALCOOL Pure, zahvaljujući ponajprije  dvostrukom inverterskom kompresoru, to radi uz uštedu 70% električne energije, 40% brže u usporedbi s modelima bez invertera te gotovo nečujno, a tu je 10-godišnje jamstvo.

Foto: pixabay

Uz to, LG-evi klima uređaji za 2020. godinu kompatibilni su s AI zvučnicima koje pokreću Google Assistant ili Alexa, a zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi modulu, njima se može praktično upravljati putem besplatne aplikacije ThinQTM za iOS i Android uređaje s bilo koje lokacije. Također, članovi kućanstva mogu imati različite personalizirane opcije, odnosno pohraniti temperaturne uvjete ili pratiti kvalitetu zraka. Aplikacija uključuje i funkciju Smart Diagnosis kojom se izravno na telefonu može provjeriti stanje postavki, instalacija ili eventualne poteškoće u radu uređaja.

Novi modeli LG-evih klima-uređaji s kompresorom DUAL Inverter mogu se nabaviti u svim većim online i fizičkim trgovinama klimatizacijskih uređaja po preporučenoj maloprodajnoj cijeni već od 3.899 kn za model DUALCOOL Standard od 2.5 kW. Potpuno novi uređaj za 2020. godinu – DUALCOOL Pure s ugrađenim pročišćivačem zraka –dostupan je po preporučenoj cijeni od 7.499 kuna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije