Svijet nekretnina

Gradnja zgrada najviše zamaha uzela na zapadnom dijelu Zagreba

nekretnine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.01.2017.
u 08:30

Nije tajna da je već nekoliko godina unatrag stanje na domaćem tržištu nekretnina prilično loše. I iako je već godinama na tržištu puno više nekretnina koje traže vlasnika nego kupaca, ulazak u 2017. godinu čini se optimističnim, barem po broju projekata koji su se počeli ili se tek trebaju početi realizirati.

Zapadni dio najtraženiji

Kad je riječ o novogradnji, na području najvećeg nekretninskog tržišta, onog zagrebačkog, situacija je prilično polarizirajuća. S obzirom na to da su sve ankete i statistike posljednjih godina pokazale da su Donji grad i zapadni dio grada najčešći izbor za kupnju nekretnine, ne čudi da su kapitalne investicije, kad je riječ o stambenoj izgradnji, locirane upravo na tim područjima.

Posebno su živahna gradilišta u okolici Črnomerca, gdje u radijusu od 500 metara niču velike, arhitektonski zanimljive zgrade, poput najavljenog nebodera u Ilici ili bak VMD-ove zgrade tik uz Pivovaru. Vrlo su traženi i stanovi u Črnomerec centru, koji se, ako je vjerovati najavama, planira proširiti na još jednu lokaciju, sve do Laube.

Kuće nisu isplative

S druge pak strane gradnja na istoku grada gotovo je zamrla. Nakon velikog građevinskog buma koji je trajao sve do 2008. i kada su se Sesvete gotovo i “fizički” spojile s Dubravom na tom području, građevinski radovi u posljednje vrijeme miruju. Razlog je velik broj neprodanih stanova koji kupce ne mogu naći čak ni unatoč najpovoljnijim cijenama na gradskom tržištu.

Kada je pak riječ o gradnji kuća, izdan je rekordno mali broj građevinskih dozvola što i ne čudi s obzirom na prodajnu cijenu kvadrata kuće, koja na državnoj razini jedva da prelazi tisuću eura pa je, jasno je i laiku, ekonomski neisplativa.

Drugim riječima, gradnja je skupa, a mogućnost monetizacije minimalna, stoga ne čudi porast trenda suživota više generacija iste obitelji pod istim krovom, uz eventualnu nadogradnju, prenamjenu ili adaptaciju postojeće nekretnine.     

Komentara 1

IS
iskrenost
21:39 22.01.2017.

malo skromnosti nebi lose bilo za sve..1500 euro za kvadratni metar je malo previse to imas i u becu a ne u sesvetama eto toliko ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije