LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kupnja/prodaja nekretnine

Energetska obnova prilika je za povećanje vrijednosti nekretnine

Osim što se smanjuje emisija energije u prostor, obnovom zgrada povećava se vrijednost nekretnine, i to do 15 posto
13. veljače 2018. u 10:17 0 komentara 830 prikaza
zgrada
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL

Članovi udruge Upravitelj uspjeli su “povući” čak 70 posto novca sa zadnjeg natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna investicija projekta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iznosi više od milijardu kuna, a od toga je više od 560 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Energetskom obnovom stanarima će se omogućiti kvalitetniji i jeftiniji život jer će uštede na grijanju i hlađenju biti od 40 do 50 posto, a istodobno će im cijene stanova porasti za 10 do 15 posto.

zgrada | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

– Kod nas u Labinu dosad su obnovljene 32 zgrade, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednosti 21 milijun kuna. Sada radimo na provedbi energetske obnove 32 zgrade, koje su ostvarile pravo sufinanciranja na zadnjem natječaju, a procijenjena vrijednost radova je oko 19 milijuna kuna.

Pozitivna iskustva iz obnovljenih zgrada, kroz uštedu energije veću od 50 posto, brzo se šire u neobnovljene zgrade, zbog čega zanimanje za obnovu u Labinu i dalje raste – navodi Dolores Sorić, direktorica Labin stana, jednog od osnivača udruge Upravitelj.

Ističe da su, osim razmjene iskustava upravitelja, u udruzi razvili i izvrsne partnerske odnose s brojnim državnim institucijama, udruženjima, fakultetima, ali i građevinskim tvrtkama, ponuđačima materijala i osiguravateljima. Odlične suradnje omogućile su im razmjene znanja i uspješnost u “povlačenju” novca iz fondova EU.

– Upravo zahvaljujući udruzi Upravitelj okupili smo najbolje stručnjake u Hrvatskoj, raspravljamo s vrhunskim sucima o dvojbenim temama na našim savjetovanjima, surađujemo s uglednim sveučilišnim profesorima, ministarstvima, FZOEU, HGK... i sve to rezultiralo je ovakvim uspjehom u energetskoj obnovi te sve boljim upravljanjem stambenim zgradama. To je osobito važno jer više od polovice stanovništva u Hrvatskoj stanuje u zgradama tzv. kolektivnog stanovanja i imaju upravitelja – ističe Brankica Dejanović, voditeljica Odjela pravnih i kadrovskih poslova u Inkasatoru iz Karlovca. Oni se bave upravljanjem stambenim zgradama 50 godina, a trenutačno upravljaju sa 646 zgrade.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.