Naslovnica Nekretnine Stanar ili podstanar

Sve je više stanova za kratkoročni najam. No, je li to dobra vijest?

Turstima, poslovnjacima i onima koji dolaze zu grad na par dana znatno je isplativije iznajmiti stan nego hotelsku sobu
27. kolovoza 2018. u 07:48 4 komentara 10655 prikaza
stan
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/10

Ozbiljna konkurencija hotelima u Zagrebu, ali i u drugim većim hrvatskim gradovima, postali su stanovi za najam, i to onaj kratkoročni. I to ne samo zbog činjenice da tijekom ljetnih mjeseci ili pak nekih važnih događaja u tim gradovima kronično nedostaje hotelskog smještaja.

Svjetski turistički trend – navika turista da iznajmljuju stanove i apartmane umjesto hotelskih soba kada posjećuju željenu destinaciju – proširio se i na Hrvatsku. O tome govore i podaci da se samo u posljednje dvije godine broj stanova za kratkoročni najam u Zagrebu povećao sa 250 na više od 1200. Razlozi za ovakav boom su brojni.

stanovi najam turisti | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Turisti vole ovakav način smještaja jer im je komotniji i nudi veću privatnost

Osjećaj kao da ste kod kuće

Odsjesti u stanu znatno je ugodnije i komotnije, a i nudi veću privatnost, pa se u unajmljenom stanu osjećate kao kod kuće. Postojanje kuhinje i boravka pruža mogućnost da se družite s prijateljima s kojima ste doputovali ili da pozovete goste na večeru. Imate na raspolaganju perilicu suđa i rublja, kao i sve kuhinjske aparate. Sve to u hotelu nije moguće. Drugi bitan razlog jest cijena.

Za dvije osobe moguće je iznajmiti noćenje u takvom stanu već za 35 eura, i to u širem centru Zagreba. No, cijene znatno osciliraju i penju se sve do 150 €, ali takvi stanovi onda imaju pet zvjezdica. Stan obitelji Novak u zagrebačkoj Gajevoj stoji nekoliko desetaka eura više od 35 € – razlog se krije u komoditetu i višoj razini luksuza, veličini od 92 m², usto se nalazi u strogom centru te je sjajno uređen.

stanovi za kratkoročni najam | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo Obitelj Ivane Žlender iznajmljuje stan u Zagrebu od travnja 2015. i zadovoljna je postignutim - prosječnom godišnjom popunjenosti od 60%

Izgled stana i lokacija su najbitnije, smatra Tatjana Novak, koja je sa suprugom u avanturu kratkoročnog iznajmljivanja krenula, prije nešto više od tri godine. Da im dobro ide, svjedoči i činjenica da su svoj drugi stan prošle godine počeli iznajmljivati na isti način.

– Nakon što se iselio ured koji je godinama u njemu bio, krenuli smo u adaptaciju, tijekom koje smo se, čuvši priče o većoj isplativosti stanova za kratkoročni najam i njihovoj potražnji, odlučili za taj model – govori Tatjana, dodajući kako su im u iznajmljivanju stana od velike koristi bili i komentari koje ostavljaju bivši gosti, na internetskoj stranici agencije na kojoj se stan nudi.

stanovi za kratkoročni najam | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo Tatjana Novak nakon jednog nedavno je počela iznajmljivti i drugi stan u strogom centru Zagreba

Znatno više posla

S njom se složila i Ivana Žlender koja iznajmljuje jednosobni stan u zagrebačkoj Vodnikovoj ulici.

– Za dugoročno uspješno iznajmljivanje bitan je trud da gost bude zadovoljan u svakom trenutku kako bi ostavio pozitivan komentar koji onda generira nove preporuke i rezervacije – ističe Ivana čija se obitelj odlučila za iznajmljivanje zbog potrebe za dodatnim prihodom. Iako stan iznajmljuje od travnja 2015., dosadašnji rezultati pokazuju da se odluka isplatila, jer im je prosječna popunjenost 60 %.

stanovi za kratkoročni najam | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo Najveća preporuka i reklama stanovima su komentari bivših gostiju koje ostavljaju na internetskim stranicama koje ih nude

Novakovi u svome stanu ostvare oko 400 noćenja godišnje. Cijena nije ni kod Žlenderovih ni Novakovih fiksna, nego se mijenja s obzirom na sezonu ili tzv. last minute ponude. Tako su tarife najmanje u siječnju i veljači. Najveći je interes tijekom ljeta i u prosincu.

– Iznajmljivanjem jednog stana sigurno se nećemo obogatiti, ali to donosi pristojan prihod – kaže Ivana. Isto nam je potvrdila i Tatjana Novak dodajući da se takvim najmom može više zaraditi nego klasičnim, dugoročnim.

No, i obveze su veće – ako sve ne prepustite agenciji da radi za vas, onda stalno morate biti dostupni na internetu, dogovarati smještaj, dočekivati goste i pospremati stan da sve bude besprijekorno.

Saznajte više na specijalu: Stanar ili podstanar

>>Garaže i parkirališna mjesta - šarolike cijene i za najam i za kupnju

 

Najveći problem: nelegalni stanovi i veća ponuda od potražnje

Velik je interes za kratkoročni najam stanova i u drugim hrvatskim gradovima, naročito u Splitu, Dubrovniku i u posljednje vrijeme u Zadru. Dok su im cijene u ljetnim mjesecima znatno više nego u Zagrebu, ostalih mjeseci su izjednačeneNo, generalno gledano, cijene su sve niže prije svega zbog pojave stanova bez dozvole i kategorizacije, koje se nude na crno.

Drugi razlog padu cijena cijena, koje su čak i do tri puta niže nego prije pet godina, pridonio je i porast broja stanova za kratkoročni najam. Stoga je trenutno nerealno očekivati brzu zaradu ako krenete u ovaj ‘posao’.

Registracija stana stoji i do 3000 kuna

Kako biste se registrirali za najam stana tj. dobili dopuštenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, potrebno je učiniti više koraka. Prije nego počnete skupljati dokumente, dobro je uputiti se u Ured za gospodarstvo u mjestu gdje vam je nekretnina, u odjel za Minimalne tehničke uvjete gdje će vam dati popis potrebnih dokumenata i dodatne savjete.

Morate imati dokaz o vlasništvu nekretnine, dokaz da se građevina može koristiti, tj. rješenje za obavljanje djelatnosti, uvjete za kategorizaciju u domaćinstvu, izvješće o ispravnosti električnih instalacija, izvješće o nepropusnosti plinskih instalacija, izvješće o higijenskoj ispravnosti vode za piće, potvrdu o ispravnosti plinskog trošila te upravnu pristojbu u biljezima od 50 i 70 kn. Sve to stajat će vas oko 3000 kn.

Usto, od početka 2016. potrebno je imati i energetski certifikat.

  • zeko385:

    Svaka cast ljudima koji se stvarno trude da urede i pripreme prostor za goste....but, ova kukavelj od ljudi i babskih ormara iz 1955 je sramota...opet nasa klosharska posla i kruha bez motike...sramote i sebe i Hrvatsku!

  • meerkat:

    "nekoliko desetina eura više od 35" je između 35,30€ i 35,90€ :)