Cijene padaju

Dilema između kredita i podstanarstva - što izabrati?

cijene stanova
27.08.2018.
u 07:49

Trenutačno je prosječna cijena kvadrata u Zagrebu 1700 eura. Prosječnu cijenu najamnina teško je izračunati jer to je dio sive ekonomije, a cijene iz prvog telefonskog kontakta nisu uvijek realne.

Najnoviji trendovi na tržištu nekretnina pokazuju kako su cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pale su za 12 posto. Prema analizi HNB-a, cijene su vraćene na razinu 2004. godina, tako je, primjerice, u Zagrebu prosječna cijena kvadrata oko 1700 eura.

No, unatoč značajnom padu cijena, prodaja nekretnina bilježi pad. Najviše stanova prodano je u 2007. godini, čak 151.184 stana, a u 2013. godini taj broj se prepolovio - prodana su tek 72.333 stana.

- Procjene su kako bi cijene i dalje mogle padati. Najviše su bile u 2008. godini, danas su niže za 30 posto. Stan od 90 metara četvornih 2008. godine stajao je 2500 eura po metru četvornom, danas ta cijena iznosi 1800 eura - istaknuo je Boro Vujović iz Opereta nekretnina.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Ilustracija

Statistike govore kako su građani trenutačno sve manje skloni podizanju kredita, bez obzira na to što su neke banke snizile kamate.

No, za one koji su u dilemi podstanarstvo ili kredit, dobro je spomenuti kako se sada isplati potražiti svoj stan.

- S obzirom na niske kamatne stope koje banke trenutačno daju u svojim akcijama, kupnja je bolji izbor - kaže Boro Vujović.

Saznajte više na specijalu: Stanar ili podstanar

>>Ne propustite: obnovite kuću uz pomoć državnih subvencija

Komentara 16

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
14:07 08.08.2014.

Između kredita i podstanarstva najbolje je izabrati štrik oko vrata i rješio si sve probleme.....

TV
Tvrdy
13:52 08.08.2014.

Obična navlakuša agencija za nekretnine. Panika je jer se zna da će cijene još i dalje padati pa hoće uvaliti naivnima. Zašto moraš nešto ostaviti djeci? I zašto nekretninu? Zbog tog rezoniranja sad po selima imamo milijune mrtvog kapitala, betonareare katnice u kojima žive samo starci a prazni katovi "za djecu" zjape prazni. 30 godina ćeš se savijati pod kreditom, strepiti da li ćeš ostati bez posla i onda na kraju će ta famozna nekretnina vrijediti puno manje nego što si je platio. I ne znaš da li ćeš je moći prodati. Zašto ne bi djeci ostavio neku štednju ili dobar portfelj dionica koje si si priuštio jer si štedio ne ulupavajući pare u preskupe nekretnine i kamate za višegodišnje kredite? To će im više koristiti u životu negdje vani nego neki ružni stari stan koji će se mučiti prodati ili u najboljem slučaju iznajmljivati.

DR
dragica949
13:26 08.08.2014.

Koja dilema,odplačivati nekretninu ,da kad tad bude tvoje vlasništvo,i vlasništvo tvoje djece,ili otplačivati rentom tuđi kredit.Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije