TRŽIŠTE NEKRETNINA

Kvadrat kuće u Zagrebu u rujnu prosječno samo 1261 euro!

montažna kuća
Foto: Thinkstock
1/5
01.10.2015.
u 15:00

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u rujnu 2015. godine pale su tri posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a pet posto u odnosu na rujan 2011. godine, objavio je portal Njuskalo.hr

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 161 000 nekretnina oglašenih u rujnu 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 3 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u rujnu 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto.

Tomu u prilog ide i analiza godišnjih indeksa cijena stanova koji pokazuje da je od siječnja 2012. zabilježen samo jedan mjesec u kojemu je godišnji indeks cijena stanova bio veći.

RAST CIJENA U SPLITSKO-DALMATINSKOJ I VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Nakon ljetnih mjeseci kada su pojedine županije, posebno u priobalju, pokazivale veće prosječne cijene nekretnina, u rujnu ponovno bilježimo pad godišnjih cijena nekretnina po županijama. Na godišnjoj razini sve županije, osim Splitsko-dalmatinske i Varaždinske, pokazuju pad u prosječnim cijenama nekretnina. Najveći pad bilježe županije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska.

PALE CIJENE KUĆA U DUBROVAČKO – NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Tako se kuće za koje je potrebno izdvojiti manje od 500 eura po kvadratu mogu naći u Koprivničko-križevačkoj, Sisačko- moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, u kojoj je prosječna cijena kvadrata kuće tek 391 euro.

Na godišnjoj razini, prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pale su za visokih 8 posto te sada iznosi 1.965 eura, dok su cijene kvadrata stana rasle za 3 posto prema istom mjesecu prošle godine te je sadaprosječnih 2.432 eura po kvadratu. 

Koliko je raspon cijena velik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji govori podatak da je u naselju Ploče-Iza Grada u Dubrovniku prosječna cijena kvadrata stana u rujnu iznosila 4.339 eura dok je u Opuzenu iznosila 904 eura po kvadratu.

U GRADU ZAGREBU NAJVEĆI PAD CIJENA ZA KUĆE BILJEŽI PODSUSED

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.261 euro u rujnu, što je pad od 7 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.  Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi općina Podsused s padom od 12 posto te općina Črnomerec s padom od 10 posto prema istom periodu prošle godine. U rujnu, najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je u četvrtima Kaptol-Opatovina i Gupčeva zvijezda, gdje je kvadrat kuće 3.600 eura. 

Kvadrat kuće u okolici Zagreba kreću se ispod 800 eura po kvadratu. Primjerice, u naselju Horvati cijena kvadrata kuće je 538 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.593 eura, odnosno 1 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA STANOVA PO OPĆINAMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 961 euro po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.042 eura po kvadratu za stan te 2.397 euro za kvadrat kuće.

Gledano prema četvrtima u Gradu Zagrebu cijene još više variraju; tako je najskuplji kvadrat stana na Tuškancu od 2.889 eura, dok je najjeftiniji kvadrat stana u rujnu zabilježen u podsljemenskoj četvrti Vidovec pored Markuševca s cijenom ispod 800 eura po kvadratu. Srednja cijena stanova u gradu Zagrebu kreće se između 1.300 eura i 1.500 eura te je veliki broj četvrti u kojem se mogu naći stanovi po toj cijeni. 

Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina, osim u Dubrovniku koji nastavlja s padom cijena. U rujnu, najveći rast traženih cijena po kvadratu pokazuju naselja i mjesta na otoku Braču te Grožnjan u Istri.

Hvar, koji se nalazi na trećem mjestu prema traženim cijenama nekretnina, zabilježio je rast cijena od 6 posto na godišnjoj razini.

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, SPLIT POKAZUJE RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA

U rujnu 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje drži grad Vukovar.

Komentara 3

WA
wassupp12345
18:54 01.10.2015.

U kojem je predgrađu snimljena prva slika?

DU
Deleted user
19:56 01.10.2015.

samo...ali samo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije