LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Vodimo vas u genijalan stan u Zagrebu koji je odolio i potresu

Kako bi bilo što više prostora za druženje i sjedenje čak je i dio stepeništa pretvoren u dodatni prostor za - sjedenje
05. kolovoza 2020. u 07:00 1 komentara 9687 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Stan u potkrovlju, u centru grada, točnije u ulici Nova Ves. Zvuči odlično zar ne? Ali kad se sjetimo da je u ožujku Zagreb pretpio razorni potres, a upravo je spomenuta ulica pretrpjela velike štete, scenarij s početka teksta zvuči manje idilično. Međutim, ovaj genijalni stan koji potpisuje arhitektica Gordana Đerić, odolio je potresu i sad, u ljetnim mjesecima je - najljepši.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ovaj klasični građanski potkrovni stan koji je arhitektica uredila za četveročlanu obitelj imao je svoje boljke prije uređenja, a dvije najuočljivije bile su neiskorištene kosine i nedostatak svjetla.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Nakon nekoliko idejnih prijedloga, kojima je bio cilj zadovoljiti  investitorove zahtjeve, temeljem tehničkih zahtjeva prostora, instalacija, nosivih zidova... odluka je pala na ovo, sad konačno rješenje kojem je glavni cilj bio napraviti maksimalno udoban prostor za  četveročlanu obitelj - objašnjava nam arhitektica Đerić i dodaje:

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Kod adaptacije prostora najvažnije je dobro, funkcionalno arhitektonsko rješenje, koje je, u ovom slučaju, sa svakom novom fazom građevinskih radova doživljavlo preinake, na nezadovoljstvo izvođača radova  i zadovoljstvo invstitora. Cilj nam je bio zajednički postići  idealno funkcionalan  prostor u zadnim uvjetima.Stalne promjene su nas dovele do željenog cilja - ponosno ističe arhitektica. Osnovna ideja je bila da svo vanjsko svijetlo bude dio interijera, a ma koliko neki prozori bili mali i naizgled nebitni, pokazali su se veoma korisnima i efektnima za stvaranje novog, svijetlog i svjetlošću okupanog životog prostora.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Stan se sastoji od zajedničkog prostora, ulaznog dijela, blagovaonice, kuhinje u slovo “Z”, dnevnog boravka i radnog mjesta, s interpoliranim stepenicama i spavaćih soba.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Uspjeli smo  čak napraviti i zasebnu ostavu i garderobu cijelom visinom prostora - ističe Arhitektica Đerić. Najveći izazov bila je pak kupaonica u kojoj su kosine bile neiskorištene, a nakon adaptacije je maksimalno funkcionalna, s tušem u crnoj boji, u niši, sa  starinskim pločicama čime se odlično uklapa u ostatak ovog genijalnog interijera.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Dječje sobe su skromnije kvadrature, ali iznimno fukncionalne, a vlasnicima je bio najvažniji centalni prostor u kojem se obitelj okuplja i druži. Zgodan element u prostoru svakako su stepenice s proširenim prvim podestom koji služi za dodatno sjedenje - nabraja nam arhitektica dok nas vodi stanom. A onda na red dolazi kuhinja prilično raskošne kvadrature i vrlo zanimljivih rješenja.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Kuhinja je u obliku slova “Z”, a prati prostor i instalacije kao i postojeće grede koje su sve skrivene u elementima. Masivni drveni šank koji povezuje kuhinju  s dnevnim boravkom, i nosivim zidom koji je ostavljen u prirodnoj opeci cijelom prostoru  daje davno zaboravljenu  toplinu doma koja ne dozvoljava odlazak jednom kad se zavalite  u bilo koje odabrano mjesto  za sjedenje i uživanje - obasnila je arhitektica Đerić.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Do  samog kraja uređenja  “koketirali” smo s mogućnošću  ostavljanja postojeće kalijeve peći , ili ugradnje nove moderne, ali to mjesto je na kraju popunjeno s pianinom, na ogromno zadovoljstvo najmlađeg člana obitelj - ponosno objašnjava. Nosivi zid od opeke u dijelu dnevnog boravka ulazi u prostor tavana, tako da je dobivena vertikalna razigranost prostora, dodatno naglašena direktnom i indirektnom rasvjetom.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Veliki  masivni drveni stol u blagovaonici dopunjen je tapeciranom klupom zbog uštede prostora, a zbog prilagodbe cijelom interijeru i ogledalom na ormaru i zidu iza čime se prostor duplicira. U stanu se našlo mjesta i za radni kutak, i to iznimno efektan, smješten između dvije grede u dnevnom boravku. - Sve grede u stanu su izbjeljene tako da ne opterećuju prostor, pa su gotovo nevidljivo efektne - kaže arhitektica te dodaje:  | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Ovo potkrovlje  je bio poseban, iscrpljujući zahvat  koji je, zahvaljući iznimno kvalitetnim majstorima i materijalima, odolio čak i potresu.

 | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Poseban dio stana pak je roditeljska soba koja predstavlja cjelinu sa svim potrebnim sadržajima  za dnevno i noćno obitavanje. Soba je puna posebnosti, od načina otvaranja prozora do mogućnosti prilagođavanja sjenila bilo da želite potpuni mrak ili pak gledati u noćno nebo. Tu je i samostojeća kada, zanimljiv odabir rasvjete i zid koji “glumi” džunglu s ciljem skraćivanja dugačkog prostora. I za kraj, tu je i neobičan krevet izrađen od “fosni” zbog kosina koje ne dopuštaju viši krevet. Uza sve navedeno, ovaj stan je pun više od toga, riječ je o skladnom dizajnerskom prostoru koji je stvoren za ugodan obiteljski život na top lokaciji s renomiranom autoricom kao nositeljicom projekta. A još kad znamo da je odolio i potresu, pa tko se ne bi volio preseliti u ovo potkrovlje?!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

1 / 15
mocvarni ljiljan abeceda biljaka Kad upoznate močvarni ljiljan postat će vam najdraža dekoracija u domu Za maksimalni užitak Ako vam je zvuk u domu bitan, ovaj novitet će vas oduševiti dom iz snova U Brodarici kraj Šibenika skriva se jedna jako posebna vila - Frana! vodimo vas u nju...