LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Vlahovićeva "kuća bez prozora" brzo napreduje, primjećujete li razliku?

Radnici predano rade na kući, a staklena stijena u prizemlju zaštićena je debelim kartonima i pločama kako se ne bi oštetila
16. svibnja 2020. u 07:00 13 komentara 22743 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ni epidemija koronavirusa ni razoran potres koji je pogodio Zagreb, nisu zaustavili radove na najkomentiranijoj kući u recentnoj povijesti,  onoj koju u središtu grada, u Preradovićevoj ulici, za obitelj gradi Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zgrada za koju je natječaj raspisan još prije četiri godine, a koja se kolokvijalno naziva „kućom bez prozora“, jer pročelje prema ulici nema ni jedan prozor, samo staklenu stijenu u prizemlju zgrade, polako dobiva konačne obrise. Radnici predano rade, a staklena stijena u prizemlju zaštićena je debelim kartonima i pločama kako se ne bi oštetila.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjetimo, arhitekturu ove obiteljske kuće potpisuje slavni portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura u suradnji s domaćim studijem 3LHD. I dok se građanima ova interpolacija ne sviđa, domaći arhitekti oduševljeni su ovakvim rješenjem. Što misle domaći arhitekti možete pročitati ovdje.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uz ovu kuću, od samog početka vežu se brojne kontroverze, kao primjerice kupnja koju je Vlahović, kako bi ostvario zacrtano na ovoj prestižnoj lokaciji, obavio s Vesnom Bandić, suprugom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Naime, Vlahović je od nje kupio staru, ruševnu, uvjetno rečeno, kuću, po 3900 eura za kvadrat plativši joj 150.000 eura. Nakon dugogodišnjeg života u Rovinju, Vlahović, koji je, inače, rođen u blizini Metkovića, seli se u Zagreb. Sudeći prema stanju radova - vrlo skoro!

Život u metropoli Zavirite u ekskluzivnu ložu koja ima pogled na glavni zagrebački trg ravnice ARHITEKTONSKI BOMBON Kakva kuća: Minimalizam s dušom na zagrebačkim Ravnicama INTERPOLACIJA Obiteljska kuća "bez prozora" Ante Vlahovića u centru Zagreba domaćim arhitektima je top!
 • andrija_pisac:

  Grad je zajednica ljudi, ovom je kućom vlasnik okrenuo leđa svojim sugrađanima. Ovaj zid predstavlja suprotnost pravilima arhitekture, Velike fasade se ne stavljaju bez lomova ili otvora.. Ne shvaćam arhitekte koji ovo odobravaju, protivno je svim parametrima struke.

 • Avatar Domovine_sin
  Domovine_sin:

  Površina je taman za billboard plakatiranje, samo treba staviti rasvjetu iznad buduće reklame.

 • Mirko_Motika:

  bolje da srušimo cijeli donji grad zbog potresa nego da ga preuređujemo ako je našim arhitektima ovo prikladno zdanje za donji grad. a ti isti se onda žale