odlična

Villa O'live u Istri jedna je od najposebnijih koje smo vidjeli, a vlasnica ju je uredila sama

Foto: Privatni album, MyIstria
1/24
28.08.2023.
u 06:44

Sam naziv kuće sugerira da je tu dosta maslina i neka vibrantna životna energija. Masline i život, to je glavna poruka. Kroz krošnje dviju maslina ulazi se u kuću

Jedna jako posebna priča stoji iza vile O’live u Istri. Naime, vlasnica Ivana Tomas, koja nas je već oduševljavala svojim dizajnom na primjeru vila Lara i Marko, ovom kućom postavila je posve nove kriterije kad je riječ o estetici uređenja interijera i stvaranja opuštajuće, ugodne atmsofere.

Foto: Privatni album, MyIstria

– Ova kuća nastala je zato što nismo imali gdje boraviti u Istri jer su naše druge dvije vile stalno bile iznajmljene… – počinje vlasnica priču te dodaje:

Foto: Privatni album, MyIstria

– Krenuli smo s idejom da napravimo mikrokuću s dvije sobe u kojoj bismo mogli boraviti kad smo slobodni. Kako to najčešće biva s arhitektima, vi njima kažete 80 kvadrata maksimalno, ali malo pomalo kuća je došla do 140 metara četvornih površine bruto, što u biti predstavlja 90 kvadrata jer velik dio otpada na krovnu terasu s koje se pruža predivan pogled na zeleni dio i more…

Foto: Privatni album, MyIstria

Kuća je smještena u Taru, blizu Poreča, a okrenuta je zapadno prema moru. Moderna je, u obliku slova U tako da pruža intimu i garantira zaštićenost od znatiželjnih pogleda dok sjedite na terasi ili se brčkate u bazenu.

Foto: Privatni album, MyIstria

– Riječ je o prizemnici s dvije spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama i trećom spavaćom sobom koja je trebala biti ostava, ali sam ja vidjela da je to puno bačenih kvadrata za ostavu. Slijedom toga prostor ispod stuba postao je ostava, a prvotna ostava postala je treća soba – priča nam vlasnica dok objašnjava kako je uređivala kuću.

Foto: Privatni album, MyIstria

Spavaći dio odijeljen je od ostatka kuće – kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka koji čine veliki open space, odnosno dnevnu zonu. a našlo se mjesta i za još jedan mali WC .

Foto: Privatni album, MyIstria

– Sam naziv kuće sugerira da je tu dosta maslina i neka vibrantna životna energija. Masline i život, to je glavna poruka. Kroz krošnje dviju maslina ulazi se u kuću – strastveno priča Ivana.

Foto: Privatni album, MyIstria

Iako interijer oduševljava i odabirom boja i namještaja, a i maksimalno iskorištenim tlocrtom, nemojmo se lagati, glavna zvijezda ove kuće otvoreni je prostor koji jednostavno mami na uživanje:

– Dvorište kuće zamišljeno je kao dnevni boravak na otvorenom pa tu imamo dvije lounge zone s talijanskim namještajem marke Contral! Riječ je o jednom od najkvalitetnijih proizvođača namještaja za ugostiteljstvo. Našla se tu i pergola ispod koje je smješten okrugli moderni stol s betonskim premazom te 6 stolaca, a toliko gostiju kuća može maksimalno primiti. Tu su i 4 ležaljke hrvatskog proizvođača Azaria u antracit boji koja prevladava na većini vanjskog namještaja. Bazen je manjih dimenzija, ali je zato tu jacuzzi koji obožavaju svi – opisuje vlasnica vanjski dio kuće koji je i njoj najdraži.

Foto: Privatni album, MyIstria

Gostima, koji kuću mogu unajmiti preko stranice myistria.com, na raspolaganju su električni romobil i profesionalna oprema za golf koji se može igrati na Brijunima ili u Umagu u resortu Kempinski. Našlo se mjesta i za trampolin i mini dječje igralište, bicikle i odbojku na pijesku...

Foto: Privatni album, MyIstria

Posebnu pozornost u dvorištu plijeni stara amfora s Pelješca. U vrtu, uz masline, ne nedostaje i drugog zelenila pa su tako posađeni agapantusi i bijeli jasmin koji se penje uza zid. Tu su i lavanda, mediteranski vrt sa začinskim biljem, puno kaktusa, juka i živica od lovora. Većina biljaka dopremljena je iz Italije kao i većina stvari u kući, osim kuhinje i kreveta koji su iz Lesnine.

Foto: Privatni album, MyIstria

– Boje i tonovi su opuštajući i sama kuća djeluje relaksirajuće. Slike koje su u kući prošle smo zime za vrijeme pandemije naslikali djeca i ja, one su bijele s puno naslaga boje, a sugeriraju nam pozitivne i vesele dane koji dolaze nakon ove pandemije. U kući se nalazi i jedan rad Saše Šekoranje čija sam velika obožavateljica, zatim unikatni rad u makrame tehnici specijalno napravljen za vilu O’live te luster koji je ručni rad.

Foto: Privatni album, MyIstria

Uz vanjski dio kuće, vlasnici je jedan kutak posebno drag – riječ je o polici na kojoj su joj pohranjene drage uspomene.

– Tu su predmeti koji imaju posebno značenje za mene, a to su ćupovi iz Izmira gdje smo živjeli, knjige stare 150 godina o prirodnim lijekovima koje sam pronašla u Italiji, dvije predivne keramičke vaze iz Venecije stare 130 godina i još neke drage sitnice – ističe Ivana.

Foto: Privatni album, MyIstria

Tko god uđe u kuću, kaže da ima dobru vibru čemu svakako doprinosi činjenica da se koristilo što više prirodnih materijala i da je sve ugodno ukomponirano umirujućim tonovima namještaja i detalja. Zbog svega navedenog ne čudi da vlasnica dobiva upite za prodaju ove genijalne vile, ali, kaže, to je kuća rađena s ljubavlju za njezinu obitelj, i nije na prodaju!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije