jesen u domu

Trend koji volimo: Evolucija skandinavskog stila uređenja

BoConcept
04.09.2021.
u 07:00

Popularan stil prošao je kroz zanimljive modifikacije i sad izgleda još bolje. Linije su omekšane, materijali luksuzniji, a našlo se i mjesta za – boje!

Iako jesen još nije ni počela, iskristalizirali su se trendovi koji će dominirati u našim domovima u jesensko-zimskoj sezoni. Ono što je uočljivo prema dosad predstavljenim kolekcijama vodećih brendova jest povratak boja, a naglasak je na funkcionalnosti i održivim materijalima.

Foto: IKEA

Puno se inzistira na luksuzu, ali nenametljivom i profinjenom pa ne čudi da je veliki povratak u interijere doživio baršun, i to u cijelom dijapazonu boja, sve do onih intenzivnih, koje su favoriti. U cijeloj toj šumi trendova, od kojih će se, realno, neki otopiti s prvim snijegom, onaj kojem predviđamo svijetlu budućnost svakako je modifikacija skandinavskog stila, koji ove jeseni dolazi s brojnim “poboljšanjima”.

Foto: BoConcept

Prva stvar koja upada u oko su već spomenute boje, koje, moramo priznati, izvrsno komplimentiraju klasičnim skandinavskim materijalima i linijama namještaja. Druga modifikacija odnosi se na izbor materijala. Osim drveta, koje je okosnica ovog stila uređenja, našlo se mjesta za puno podatnije materijale poput već spomenutog baršuna. Klasični skandinavski stil ide ruku pod ruku s bijelom bojom, ali i to se mijenja – prisutne su tapete, uzorci i boje zidova u tamnijim tonovima.

Foto: H&M Home

Sve je to i dalje vrlo umjereno i elegantno, bez napadnih i ukrasnih detalja, ali ipak puno raskošnije i bogatije. Ako volite ovaj stil i želite ga unaprijediti u svome domu, proučite malo ovu listu inovacija i implementirajte ih u svoj dom. Rezultat će biti ugodna i topla, prava obiteljska atmosfera!

Foto: Nord Produkt

Godinama na listi najpopularnijih, skandinavski dizajn je, možemo reći, evoluirao. Cilj ovog stila je od doma stvoriti pravo utočište. Kad govorimo o namještaju, u središtu je udoban kauč, ali ove sezone u boji. Tu je i puno detalja od prirodnih materijala, a paleta boja vrti se, osim oko neutralne s pokojim detaljem u vedroj žutoj, i oko zagasitijih nijansi koje su donedavno bile nezamislive i praktički zabranjene u ovom stilu uređenja. Najviše pozornosti posvećeno je rasvjeti, koja je raskošna, ponekad čak i nametljiva! I za dom vrijede pravila kao i u modi, trendovi dolaze i prolaze, a dobra baza omogućuje sezonsku promjenu, u skladu s trendovima, bez prevelikih ulaganja. Ako već imate dom u skandinavskom stilu, samo ga nadogradite pokojim detaljem koji je sada u fokusu!

Foto: BoConcept

Pri uređenju doma u skandinavskom stilu naglasak je na bijelim i svijetlim tonovima te na rasvjeti. Iznimka je što zidovi više nisu nužno svijetli, već je poželjno imati zid u tamnijoj nijansi ili zid “obučen” u neku zanimljivu tapetu.

Toplina doma u skandinavskim interijerima postiže se drvenim elementima, a monotonija se razbija određenim detaljima koji dominiraju u prostoru. Dakle, funkcionalnost, praktičnost, prozračnost i jednostavnost osnovne su karakteristike ovog stila.

1/12

Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, kako u arhitekturi tako i u dizajnu namještaja. Dizajneri kao što su Alvar Aalto, Hans Wegner i Arne Jacobsen dizajnirali su kultne komade namještaja i svjetiljke koji su i danas moderni i popularni kao i u vrijeme kada su dizajnirani...

Foto: BoConcept

Ovaj stil ne podnosi umjetne materijale, a od prirodnih materijala najčešće se koriste drvo, pamuk i lan. Skandinavci su veliki ljubitelji prirode pa su biljke neizostavne u njihovim interijerima. Mnogi uz kuću imaju i zimske vrtove s velikim staklenim površinama i pogledom u prirodu.

Skandinavci vole kombinirati moderan s antiknim namještajem i u tome su vrlo vješti kad je riječ o skladu i balansu. Toplinu doma dobivaju komadima antiknog (gustavijanskog) namještaja, koji je izrazito cijenjen kako među samim Skandinavcima tako i među dizajnerima i poznavateljima starina diljem svijeta. Kristalni luster, antikni sat i kamin gotovo su nezaobilazni elementi u skandinavskim domovima.

Za postizanje željenog dojma ključno je odabrati materijale koji se međusobno odlično nadopunjuju dajući time prostoru dubinu.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije