dom iz snova

Vila Roses - stara istarska kuća u svom autohtonom obliku, s modernim ekstenzijama

26.06.2022.
u 07:00

Prilikom uređenja kuće korišteni su mahom prirodnim materijali, kamen, drvo i željezo kako bi se dodatno istaknula tradicija, ali i svevremenost vile. Ona, naime, ne robuje trendovima

Malo istarsko mjesto - Sveti Petar u Šumi skriva vilu koja se proteže na 300 metara kvadratnih i nosi ime Villa Roses. Vila je to koja ima pet spavaćih soba te tri unutarnje i jednu vanjsku kupaonicu. Osim toga, oboružana je i grijanim bazenom, bazenom za djecu, konobom s velikim kaminom pokraj prostrane ljetne kuhinje te parkom za djecu.

- Dječja soba ima stakleni krov, a u blagovaonici se nalazi ogroman stol od starog hrasta, pogodan za velika okupljanja. Kuća ima i dva kamina koji prostor čine još toplijim i ugodnijim, a u sklopu objekta može se pronaći više od 50 vrsta ruža, specifičnosti po kojoj je i sama vila dobila naziv - objašnjava Larisa Žgrablić-Benčić, vlasnica ove impozantne vile.

Zanimljiv interijer vile čini namještaj od ratana, nakrivljeni stropovi, ali i kameni umivaonik i kameni potpornji malog šanka u kuhinji. Vilom se protežu i kameni podovi te kameni sudoper i umivaonici s bakrenom slavinom, a upravo su ti ručno rađeni kameni detalji vile, ono što je čini unikatnom. Zanimljivo je da kako kuhinja nema gornjih elemenata, a donji su improvizirani tako da su za drvene potpornje zakačene tkanine koje djeluju poput kliznih vrata, baš onako kako su to kuće na selu običavale imati. No, veličanstvenost kamena ne prestaje se isticati samo u kuhinji jer su i u spavaćoj sobi, kao potpornji kreveta upotrijebljeni i betonski stupovi na koje je naneseno masivno drvo.

- Prostor je uređen prije 12 godina, a smatram da je uređen u bezvremenskom stilu s obzirom da su korišteni prirodni materijali, kamen i drvo, a u prostor se nisu unosili elementi nikakvog trenda. Naglasak je stavljen na originalnost prostora jer smo sami, od kamena i drva proizveli kuhinju, krevete, noćne ormare, umivaonike, kamine, stolove, klupe, lampe, podove i drugo - kazala je vlasnica. Villa Roses nije izgrađena u svrhu iznajmljivanja, već je nastala kao dom, na 60 godina staroj tradiciji, a i sami vlansici i njihovi preci su Istrijani pa prema tome osjećaju dužnost očuvanja istarske tradicije u svakom pogledu, tvrde. - Istrijani su nadasve gostoljubivi, a tome svjedoči i broj komplimenata u kategoriji gostoprimstva, a zatim i u kategoriji sadržaja koja uključuje i samu interakciju s gostima i udovoljavanje njihovim zahtjevima - zaključila je Žgrablić-Benčić.

No, posebnost same vile, tvrde oni, osjećaj je koji dominira istarskim kućama. - Gotovo da nema gosta koji je ušao u kuću, a da nije napomenuo kako kuća ima dušu i da se osjećaju kao doma - ponosno je istaknula vlasnica. Određenim stilom prilikom uređenja vile nisu se vodili, a tvrde kako Istra danas nažalost gubi svoja obilježja zbog novih trendova koji se nameću. - Pod krinkom kamenih zidova u kombinaciji s puno stakla, pogrešno se tumači očuvanje tradicije, jer istarska kuća nije bila takva - kaže. “Baladur“ je zaštitni znak istarske tradicionalne kuće, a ona je najčešće triput duža nego šira, u obliku slova I, L T ili U. Otvor kuće uvijek je duplo viši nego širi, a oni su uvijek vertikalno poredani, tvrdi vlasnica.

- Neizostavni element takve kuće kameni su okviri oko prozora, takozvani „ćukovi“, „grandali“ i „volte“ koje krase i obogaćuju fasade istarske kuće. To je stil koji poštujemo, dugujući zahvalnost za nasljeđe i životni prostor u kojem smo se našli - ističe. Villa Roses iznajmljuje se od 2014. godine, a u zadnje dvije godine rezervirana je tijekom čitave godine. Osim na tradiciju njih samih i njihove obitelji, vlasnici su izrazito ponosi na reakcije gostiju, a među njima se nalaze i oni nešto poznatiji.

- Ponosni smo što gosti iz cijelog svijeta pronalaze toplinu i udobnost u ljepoti istarske arhitekture. Zadovoljni smo reakcijama gostiju na našu kulturu, a posebno nas veseli i prijateljski odnos koji postižemo s gostima pa nas tako mnogi zovu na zajednički ručak ili večeru, neki žele da se zabavljamo s njima, a gotovo svima prirastemo srcu u istoj mjeri kao i oni nama. Ponosni smo što nam je pripala čast ugostiti grofa Johannesa von Oppersdorffa i njegovu obitelj, vlasnike dvorca Braunfels iz 750 godina stare kraljevske obitelji. Međutim, titulu simpatičnosti ponijeli su Zrinka Cvitešić i Niko Kranjčar, koji su baš našu vilu odabrali za proslavu 40-og rođendana - iskanula je vlasnica. Na probleme tijekom uređenja, ovi iskusni građevinari kamenih kuća nisu naišli jer kroz njihove je ruke prošlo oko stotinjak novoizgrađenih kamenih kuća. Ideje za uređenjem crpe iz starina diljem Istre, ali i osluškuju vlastite potrebe te potrebe vlastite djece kako bi posljetku nastao topao dom, ugodan za život i druženje, zaključuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije