Mala škola uređenja

Uz kraljevsku boju do profinjenog, elegantnog i prozračnog interijera

plava
Promo
05.03.2017.
u 08:00

Kako uklopiti plavo-bijelu kombinaciju u domu, savjetuje Ankica Juričević

Klasika, elegancija, jednostavnost, profinjenost te smirujući utjecaj razlozi su koji će, vjerujem, i vas motivirati da se odlučite za plavo-bijelu kombinaciju u svome domu. Ova bezvremenska kombinacija boja jednako dobro će se uklopiti u sve stilove uređenja interijera, a dobro će doći u bilo kojoj prostoriji vašega doma i učiniti je besprijekornom i prozračnom.

Opuštajući ugođaj u domu

Iako je najčešće viđamo u mornarskoj varijanti, zabluda je misliti da je plavo-bijela kombinacija isključivo namijenjena ljetnoj shemi uređenja. Sve nijanse, od tamno plave, preko tirkizne pa sve do nježne baby plave, odlično će se kombinirati s bijelom i pružiti opuštajući ugođaj u domu. Isti učinak postići ćete ako osim bijele kombinirate bež boju s plavom. Odaberite onu nijansu koja vam se sviđa imajući na umu da će se elegantna tamno plava, ali i ona u boji petroleja najbolje uklopiti u klasično uređenom interijeru. Tirkizno-bijela varijanta kao stvorena je za interijere na moru, što ne znači da je ne smijete koristiti i na kontinentalnom području.

Foto: Promo

Nenametljiva pastelna plava prisutna samo ponekim detaljima u bijelim interijerima probuđuje osjećaje nježnosti, stoga je ona idealna u sobama za bebe. Ako ste se odlučili dnevni boravak osvježiti plavo-bijelom kombinacijom, slobodno se poigrajte motivima kakvima želite. Zavjese, ukrasni jastučići i tepih na prugice, točkice, kvadratiće, cvjetiće ili bilo koji drugi uzorak u plavo-bijeloj kombinaciji su dobrodošli, a možete ih i kombinirati jedne s drugima kako god želite. Posebno elegantno i dekorativno izgledaju plavo-bijele kineske vaze u interijeru.

Foto: Promo

Ako ne možete nabaviti ih, potražite slične. Predivno će izgledati kada na proljeće u njih umetnute bijele ili plave hortenzije. Vašu kuhinju i blagovaonicu osvježite plavo-bijelim porculanskim posuđem koje na tržištu možete naći u raznim izvedbama. Moram priznati da sam osobno “slaba” na ovakve stvari pa mi je uvijek teško odlučiti se što uzeti.

Foto: Promo

Može i u kupaonicu

A da bi vaš blagovaonički stol izgledao što privlačnije obogatite ga svijećama, cvijećem, salvetama i stolnjakom u plavo-bijeloj varijanti. Mirna, oku ugodna plavo-bijela kombinacija pružit će vam opuštajući ugođaj odlučite li se unijeti je i u kupaonicu. Sitni plavo-bijeli detalji poput dozera za sapun, ručnika i tepiha učinit će vašu kupaonicu posebno privlačnom.

Foto: Promo

Nije slučajno da za plavu boju kažemo da je kraljevska. Zašto se i vi ne bi u svome domu s plavim detaljima, profinjenom i elegantnom, osjećali baš kao kralj ili kraljica?

Foto: Promo

Vrijedni savjeti

1. Bojom napravite elegantne plavo-bijele pruge na zidovima ili nalijepite zidnu tapetu s uzorcima koje želite u kombinaciji ovih boja. Time ćete stvoriti temeljne elemente za postizanje cjelokupnog plavo-bijelog dojma u prostoru.

2. Osim što je idealna za interijere, ova savršena kombinacija boja poželjna je i u eksterijeru. Proljeće je na pragu, poigrajte se i vi ovom primamljivom varijantom boja na svojoj terasi ili balkonu.

3. Detalji u plavo-bijeloj kombinaciji odlično se nadovezuju na namještaj i druge elemente u prirodnoj boji drveta. Slobodno ih kombinirajte u mjeri kojoj želite.

4. Spavaću sobu osvježite novom plavo-bijelom posteljinom, sjenilima na noćnim ormarićima, zavjesama, jastucima i dekama. Iznenadit ćete se koliko će ovi detalji podići vizualni ugođaj u prostoru.

5. Kada je u pitanju međusobni omjer plave i bijele u prostoru, potrudite se da bijela bude zastupljena u većoj mjeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije