u trendu

U par jednostavnih koraka do hygge atmosfere u domu koja je u prosincu svima omiljena

JYSK
05.12.2023.
u 06:00

Ono što je specifično za hygge estetiku jest upravo obraćanje pozornosti na sitnice koje kuću čine domom; to mogu biti mirisne svijeće, deke ili dekorativni jastučići, ali i knjige ili fotografije koje volite

Danski koncept hygge koji je postao svjetskim trendom koji vlada većim dijelom svijeta zapravo je način življenja i uživanja.

Foto: JYSK


Budući da se Danci diče titulom jednih od najsretnijih ljudi na svijetu te također u Kopenhagenu imaju vlastiti Institut za istraživanje sreće, ovaj je osjećaj dobio znanstvenu komponentu – potkrijepljen je činjenicama. Stoga ne čudi što se hygge kao način života odrazio u kulturama diljem svijeta. No u čemu je tajna?

Foto: JYSK

Hygge nam pruža „osjećaj da smo na pravome mjestu i s pravim ljudima“, a u hrvatskome najbliži prijevod bila bi zlatna sredina dviju riječi: udobnost i ugodnost. Da biste stvorili takav osjećaj u svom domu pozrebno je, ipak, slijediti neka pravila.

Prvo i najvažnije - riješite se nereda i sitnica kako biste svom domu osigurali hygge. Tek kada je prostor lišen suvišnih detalja i sitnica, njime može poteći pozitivna energija.

Foto: JYSK

Uložite u dobru rasvjetu. I to ne samo onu koja je estetski lijepa već u onu koja je izuzetno funkcionalna i koja daje dobru svjetlost koja je ključna za ugodnu atmosferu u prostoru.

Foto: JYSK

Ono što je specifično za hygge estetiku jest upravo obraćanje pozornosti na sitnice koje kuću čine domom; to mogu biti mirisne svijeće, deke ili dekorativni jastučići, ali i knjige ili fotografije koje volite, to jest, sve ono što domu daje osjećaj topline i udobnosti.

Foto: JYSK

Hygge je zapravo poticanje svega onoga što nas čini sretnima i što daje osjećaj ugode; to može biti topla šalica čaja, čitanje knjige pod dekom, gledanje filma s najdražima, udobnost kućnog ogrtača, razgovor s djecom, uživanje u pripremljenom objedu i mnoge druge male, svakodnevne stvari koje odvraćaju od stresa i životnih problema. Kako bi hygge bio potpun, valja tu filozofiju jednostavnosti i udobnosti primijeniti i na sam dizajn doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije