Umjetnost življenja

Hygge – filozofija koja nas uči kako živjeti ugodno i jednostavno

hige
Shutterstock
06.02.2017.
u 11:06

Danska filozofija življenja za kojom je poludio cijeli svijet više se tiče osobnih doživljaja nego konkretnih predmeta.

U bilo kojoj danskoj seriji ili filmu gledatelji vrlo lako steknu dojam iznimno uređenog okruženja s poprilično razvijenim osjećajem za estetiku. I zaista, Danci vole dizajn i većina danskih domova izgleda kao da su precrtani iz časopisa o unutarnjem uređenju.

Svjetlo je najbitnije

Foto: screenshot/facebook

To je zato što je Dancima upravo dom sjedište hyggea, filozofije koja kaže da živjeti treba jednostavno, uz osjećaj zajedništva, topline i ugode. Većina Danaca izbjegava restorane i kafiće jer smatra da se hygge najviše doživljava upravo u domu. To je ujedno i razlog zašto se toliko pomno bira svaki detalj za uređenje interijera. Jedan od važnijih detalja u uređenju doma po hygge receptu jest – svjetlo, posebice ono koje najviše povezuje s prirodom, a to su svakako svijeće. Naime, čak 85% Danaca tvrdi da ih na hygge najviše asociraju upravo svijeće i osjećaj koji one stvaraju.

– Danci su iznimno pažljivi pri izboru rasvjetnih tijela i strateški ih razmještaju kako bi dobili umirujuće osvjetljenje na različitim mjestima – navodi Meik Wiking, autor svjetske uspješnice Hygge – danski recept za sretan život u izdanju Mozaik knjige.

Detaljima do ugode u domu

Foto: screenshot/facebook

Ne postoji nijedan hygge dom bez hyggekroga, odnosno udobnoga kutka u domu koji će vam omogućiti opušteno uživanje u knjizi i toplome piću. Kako biste osigurali takav jedan kutak u svome domu, detalji su ključni. Naime, osim svijeća i kamina, zaigrajte se pri uređenju doma predmetima kao što su keramika ili, recimo, knjige. Koncept hyggea i svodi se na čitanje dobre knjige u trenutku odmora pa zašto onda njima ne obogatiti kako svoju dušu tako i svoj interijer? Osim toga, svakako si dopustite eksperimentiranje s različitim uzorcima deka i jastučića. Deke mogu biti od toplijeg materijala kao što su vuna ili flis ili, pak, od pamuka. Najjednostavniji savjet pri uređenju doma po hygge konceptu bio bi – razmišljajte taktilno. Bitan je osjećaj koji vam pobuđuje dodirivanje pojedinih predmeta te biste upravo zbog toga svoj dom trebali obogatiti raznovrsnim teksturama.

Detalji su ključni za postizanje hyggea

Foto: screenshot/facebook

Hyggekrog – poseban kutak u domu koji je samo vaš i u koji se obožavate zavući i ušuškani pod dekom uživati u šalici čaja i knjizi

Kamin – vatra koju gledate dok gori stvara osjećaj topline te se kamin kao takav smatra primarnim sjedištem hyggea

Svijeće – bez svijeća apsolutno nema hyggea! One jednostavno stvaraju osjećaj emocionalne ugode

Drveni predmeti – predmeti izrađeni od drveta imaju nešto čarobno u sebi. Približavaju nas prirodi i jednostavni su kao i hygge

Hygge za prvu pomoć

Foto: screenshot/facebook

Kvalitetna čokolada – neka vam čokolada bude mali donositelj radosti svaki dan

Omiljeni čaj – šalica toploga čaja u toplini doma najbolji je lijek za opuštanje

Omiljena knjiga – odlutajte na trenutak iz stvarnosti uz opuštajuće štivo

Papir i kemijska – prenesite na papir svoje misli kako biste postigli unutarnji mir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije