Zimska idila

Kamin - najbolji i najefektniji detalj za dnevni boravak iz snova

Foto: Shutterstock
1/6
15.10.2020.
u 09:50

Osim što je praktičan, kamin je vizualni detalj koji se, zbog svoje prilagodljivosti može uklopiti u baš svaki stilski izričaj, od onog tradicionalnog do onog najmodernijeg...

Asocijacija na jesensko-zimsku idilu mnogima od nas omiljeni je topli napitak, mekana dekica i pucketanje vatre u kaminu dok se vani mrači i pada kiša. No, mnogima je, posebice onima u stanovima, neizvedivo imati pravi kamin na drva. Međutim, zahvaljujući kreativnim idejama, danas je moguće imati kamin i u najmanjem stanu.

Foto: Shutterstock

Bilo da je riječ o plinskom kaminu bilo samo o konzoli koja “glumi” kamin bilo pak o tradicionalnom kaminu na drva ili pelete. Odlučite li se za plinski kamin, bitno je prepustiti stvar stručnjacima, a na vama je da svoju kreativnost pokažete odabirom konzole. U domaćim trgovinama cijene su im od 1800 kuna naviše, a moguće ih je dati izraditi prema vlastitim nacrtima i idejama kod stolara. Ako je vaš izbor pak klasični kamin na drva, najbitnija je stavka dobro postavljeno ložište i ispravan odvod, odnosno dimnjak.

Foto: Shutterstock

Preporučljiviji su za kuće – što zbog zahtjevnosti same gradnje, što zbog činjenice da kvalitetno zagrijavaju veći prostor. Inače, najtraženiji su kamini koji prosječno zagrijavaju oko 200 prostornih metara, a to znači oko 80 kvadrata površine, standardne visine dva i pol metra. Prema vrsti ogrjeva, kamini se dijele na one koji se lože na drva i one na plin. Odlični su za zagrijavanje prostora i vrlo konkretna alternativa grijanju doma. Kamini na drva, u šali se kaže, trebaju slugu (zbog potrebe redovitog čišćenja i nošenja drva), a kamini na plin traže gospodara (jer se kamini uključuje na daljinski, ne treba čistiti ložište). Prema dojmu koji ostavljaju, plinske kamine dijelimo na minimalističke i klasične.

Foto: Shutterstock

Imitacija plamena

Ako nije moguće imati pravu vatru u domu, alternativa za to električni je kamin s imitacijom plamena. Takav kamin praktičan je i lako prenosiv s jednog mjesta na drugo, a na tržištu ga možete naći po vrlo povoljnim cijenama. Kad svoju spavaću sobu poželite dodatno utopliti, lako ga prenesete iz dnevnog boravka ili bilo koje druge prostorije. Uredno složene cjepanice pokraj kamina ili peći, osim što će vam služiti kao gorivo, dodatno će vizualno utopliti prostor. Možete ih složiti i u košaru predviđenu za tu namjenu. Vizualni dojam topline pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje i dodatno će vas opustiti, a različiti su načini na koje možemo postići tu toplinu.

Foto: Shutterstock

 

Podloga mora biti čvrsta

Nužno je da podloga na koju se postavlja kamin ne sadrži mekane materijale, npr. toplinsku izolaciju – stiropor i slično. Zbog težine kamina koji je u većini slučajeva građen od kamena, postoji mogućnost da s vremenom stiropor popusti pod težinom, te u tom slučaju cijeli kamin ‘sjeda’ za nekoliko milimetara, što će se ružno odraziti u obliku rascjepa spojeva na zidu. Uložite u pravilnu i kvalitetnu izolaciju i podlogu kako biste dugo godina bezbrižno uživali u pucketanju vatrice iz kamina.

Foto: Kamini Hoyan

Moderne verzije

Kaminima se mogu grijati sve prostorije u stanu ili kući, i to posebnim instalacijskim sustavom. Isto tako, solarnim kolektorima može se zagrijavati voda koja zatim zagrijava sve radijatore u domu – objašnjava dizajnerica interijera Livija Filipčić dodajući kako primjećuje da se njezini klijenti, kada ih se informira o novim generacijama kamina, sve češće odlučuju za njega. Osim napredne tehnologije, dizajnerica Filipčić glavne motive u odabiru kamina vidi i u njegovoj ekološkoj i estetskoj strani. Isto tako, kamini više nisu nužno vintage komad u domu jer postoje suvremeno dizajnirane verzije pa se mogu lako uklopiti u moderne interijere. Dakako, postoje i kamini koji su više zaslužni za estetiku i ugođaj negoli za grijanje, a oni mogu biti električni ili na bioetanol. Takvi nas kamini ne griju, samo stvaraju ugođaj prave vatre pa su dobra opcija za stanove i kuće koje nemaju dimnjake.

1/11
Foto: Shutterstock

 

Dodatna dekoracija

Kamini se danas ne moraju zidati od temelja, mogu se kupiti ugradbeni koji se onda oblažu određenim materijalom koji će odgovarati stilu uređenja doma. Postoje i stilski minimalistički kamini koji stoje kao skulptura u prostoru i ne zahtijevaju nikakvo oblaganje. Uz tradicionalne materijale, kamen, drvo i opeku, moderni kamini danas se oblažu i industrijskim betonom, metalom ili knaufom. U trendu je i minimalistički pristup oblaganju kamina s utorom pokraj njega, u koji se poslažu cjepanice koje ujedno služe dekoraciji i pridonose toplini doma.

Dobra izolacija i priključak

Da bi se ugradio kamin, važno je imati dobar i kvalitetan dimnjak koji će odgovarati određenim standardima, prvenstveno svojom visinom i širinom. Nadalje, obvezno je osigurati jednostavan pristupu dimnjaku, otvoru za čišćenje i vađenje čađe te pravilno napraviti priključak. Važno je i znati da svaki dimnjak limitira snagu kamina, a visina dimnjaka za kamin mora biti najmanje 5 metara od priključka. Stručno to se zove djelotvorna visina. Preporučljivo je dimnjak graditi od šamotnih elemenata ili od inoksa. Svaki dimnjak mora biti i dobro toplinski izoliran.

Foto: Shutterstock

Trikovi za čišćenje kamina

Čađava staklena vrata kamina najlakše je očistiti pepelom. Mokru spužvicu stavite u pepeo i primite se ribanja. Na kraju sve isperite čistom vodom. Vratašca od kamina mogu se očistiti i mješavinom vode i octa. Manje pepela u ložištu bit će ako se u nj baci i malo soli. Ipak, treba znati da će sol ugasiti plamen pa ne pretjerujte s količinom. Prije svake ogrjevne sezone pozovite dimnjačara da pregleda i dimnjak i ložište te ga kvalitetno očisti. Po potrebi zamijenite pohabane dijelove. Kada čistite kamin stavite masku za lice kako ne biste udahnuli prašinu. Uokolo kamina prostrite stare novine kako ne biste uništili i oštetili pod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije