ISTRAŽIVANJE

Tri scenarija za domaće tržište nekretnina u idućih 10 godina

njuškalo cijene nekretnina
Foto: Promo fotografije
1/5
04.10.2016.
u 08:30

Prema optimističnom scenariju čeka nas rast cijena nekretnina, ali i gospodarski rast i rast plaća

Scenariji, točnije tri, analitičara Raiffeisen banke, koji su snimali stanje na hrvatskom tržištu stambenih nekretnina, pokazuju predviđanja u optimističnom, realnom i pesimističnom modelu.

Prema optimističnom modelu, cijene nekretnina u Lijepoj Našoj u idućih bi deset godina trebale rasti, i to stopom od 11 posto godišnje. Prema pesimističnom modelu, zbog lošeg gospodarstva padat će stopom od 2 posto godišnje, sve do 2027. Prema realnom, u sljedećih deset godina tržište nekretnina pratit će blagi rast, od 4 posto godišnje, ali samo bude li porast mjerljiv i u drugim sferama života.

Primijetili su, što se moglo čuti i na Njuškalovoj konferenciji New Link, da će na cijenu značajno utjecati i demografsko stanje, odnosno činjenica da smo kao nacija sve stariji te da se sve veći broj ljudi iseljava iz Hrvatske.

Foto: opereta

Uz lošu demografsku sliku, analitičare koji potpisuju istraživanje brinu i loši trendovi u graditeljstvu te slaba potražnja za stanovima.

Potkrepljuju to činjenicom da su prošle godine u Hrvatskoj prodana samo 1672 nova stana, što je najmanje od 2003. godine.

– Dugogodišnji trend pada cijena na ukupnoj razini očito se primakao kraju, ali ostaje činjenica da je tržište niskolikvidno i odviše fragmentirano – zaključuju analitičari. Daljnja kretanja na tržištu nekretnina, dodaju, u velikoj mjeri ovisit će o reformama koje će provoditi vlast da bi potaknula gospodarski rast, zapošljavanje i povećanje realnog dohotka kućanstava.

Foto: Slavko Miždor/Pixsell

Dotakli su se analitičari i segmenata koji direktno utječu na tržište nekretnina pa tako upozoravaju da je potrebno povlačiti više novca iz fondova EU, smanjiti stopu nezaposlenosti te osigurati povoljnije kreditne uvjete. K

onačno, i najavljeno uvođenje jedinstvenog poreza na nekretnine, koji bi zamijenio sva sadašnja davanja u nekretninskom sektoru, a postupak oporezivanja nekretnina učinio jednostavnijim i transparentnijim, također bi se povoljno odrazio na kretanja na tržištu stambenih kvadrata, ocjenjuje se u novim analizama RBA.

>>Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije