riječ stručnjaka

Tri ključna koraka koje ne smijete preskočiti pri uređenju spavaće sobe

H&M Home
14.10.2022.
u 06:53

Nemojte ničim zaklanjati i umanjivati prirodnu rasvjetu; ako imate guste zavjese, neka se one lako mogu pomaknuti i pustiti svjetlo u sobu

Spavaća je soba intiman prostor, u većini slučajeva, a svakako poželjno, odvojen od dnevne zone. I danas opremanje spavaće sobe varira, a uvelike ovisi o veličini prostora kada je moguće, osim raskošnog kreveta, u prostor uklopiti i radnu zonu, zonu za čitanje i ispijanje čaja, kave ili čaše vina, „walk – in“ garderobnog prostora i sl.

Foto: H&M Home

Ponekad veličina sobe ne dozvoljava taj „luksuz“ opremanja, no i malene je prostore moguće pretvoriti u ugodne i opuštajuće spavaće zone.

U smislu uređenja i opremanja dobro je voditi se nekim smjernicama i obratiti pažnju na pojedine detalje te izbjegavati neke „greške“ u svrhu postizanja ravnoteže između stila i funkcionalnosti koja će rezultirati mjestom za odmor i opuštanje. Važno je i znati što želite od spavaonice: spavanje, spremanje stvari, imate li u sklopu spavaonice i kupaonicu, radni prostor, gledanje televizije (što nije preporučljivo), odmaranje i čitanje i sl. Ukoliko je prostor spavaće sobe malen svakako je potrebno izbjegavati složene oblike, birati nenametljive uzorke, zagasite i nježne tonove boja i svakako izbjegavati „teški“, glomazni namještaj.

Foto: H&M Home

Bez obzira jeste li vlasnik velike ili malene spavaće sobe o nekim detaljima je dobro podjednako razmišljati. S obzirom da spavaću zonu, uglavnom, ne koristite uvijek isključivo za spavanje, na zanemarujte rasvjetu. Izaberite više izvora rasvjete koju ćete koristiti prema potrebi onoga što radite; čitanje u kutku u koji ste postavili naslonjač, čitanje u krevetu prije spavanja, odijevanje ispred ogledala za koje je, u isto vrijeme, poželjno imati i dobar prirodni izvor svjetlosti.

Foto: H&M Home

Igrajte se rasvjetom, ne mora svaki izvor ni nužno imati funkciju osim one za stvaranje ugodnog raspoloženja. Ukoliko vam je spavaća zona povremeno i radna, neka i ona ima svoju adekvatnu rasvjetu. Nemojte ničim zaklanjati i umanjivati prirodnu rasvjetu; ako imate guste zavjese, neka se one lako mogu pomaknuti i pustiti svjetlo u sobu.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije