LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Tepisi glitch.ba: spoj tradicije i grešaka iz digitalnog svijeta

Zbog dinamičnosti tepisi su idealni za moderne interijere, a svaki je unikatan i ručno rađen
16. studenoga 2015. u 11:31 1 komentara 710 prikaza
glitch.ba
Foto: Promo fotografije
Pogledajte galeriju 1/3

Tradicionalni tepisi trenutačno su hit u uređenju modernih interijera, a jedna reprezentativna kolekcija izrađena je i u domaćim dizajnerskim radionicama. Partnerski dvojac Mireldy, koji čine Imelda Ramović i Mirel Hadžijusufović, lansirao je kolekciju tepiha Glitch.ba, “glitchanih” etno tepiha koji balansiraju na granici tradicionalnog i suvremenog.

– Glitch je termin za pogrešku koji se koristi u digitalnom svijetu, a u dizajnu ovih tepiha strukturirana repeticija pogreške u digitalnom svijetu spojena je sa strukturom tradicionalnih elemenata. Ba je pak nezamjenjiv dio lokalnog slenga koji uvelike definira porijeklo nas dvoje – objašnjavaju autori ime i motive na svojim tepisima.

glitch.ba | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Imelda i Mirel inače su stvarali kao art direktori, dizajneri i ilustratori u području oglašavanja, umjetnosti i kulture te glazbene i modne industrije, te osvojili niz nagrada među kojima i Red Dot. Beskrajna kreativnost nagnala ih je da se dotaknu i dekora za interijere. Cilj Glitch.ba projekta je, objašnjavaju, oživljavanje autohtonih i tradicionalnih vrijednosti. Ideja je ostvarena u suradnji s tvrtkom Regeneracija iz Zaboka. Svaki je tepih iz kolekcije unikatan i ručno rađen.

Za izradu je korištena prirodna novozelandska vuna u dva tipa vunene pređe, što je omogućilo upotrebu nekoliko posebnih tehnika kojima se naglašava struktura, stvara dinamičnost i nudi originalost.

– Glitch.ba tepisi se najbolje uklapaju u moderne i decentne prostore. U takvom ambijentu njihova dinamičnost i koloristička razigranost stvaraju dobar balans – ističu autori.

>>Novo lice doma uz praktične i vizualno atraktivne komade

  • roserose:

    Regeneracija je proizvodila tepihe postupkom taftinga, pomoću aparata se vuna uvlačila u razapetu mrežu podloge, na stražnju stranu se nanosilo ljepilo,te na to tekstil. To baš nije klasični ručni rad što se tepiha tiče. Kojim postupkom ručnog rada su proizvedeni ... prikaži još! ovi unikatni tepisi? Unaprijed hvala.