Eco-friendly

Talog od kave i piva pretvaraju u dizajnerska remek-djela

High Society
16.10.2019.
u 08:00

Zero waste pokret uvukao se u sve sfere društva, a dizajneri proizvoda za dom i namještaja predvode ekipu sklonu recikliranju

Na sajmu u Varšavi predstavljena je Senilia, nova kolekcija cjevastih lampi proizvedena od otpada iz prerade kave i proizvodnje piva. 

Naime, talijanski studio High Society proizvodi lampe dizajnirane u pet različitih oblika te u dvije boje, crnoj i smeđoj. Obje boje nastale su prirodnom pigmentacijom dvaju ključnih sastojaka, nusproizvoda iz prerade kave i proizvodnje piva. 

Foto: High Society
Osim u boji, ove lampe razlikuju se i po proizvodnji. Naime, lampe proizvedene od otpada kave ne zahtijevaju dodatna sušenja jer je otpad od kave već suh te može biti procesuiran odmah. S druge strane, otpad od piva vlažan je i prvo se mora osušiti, a zatim se melje u prah. 

Sam proces proizvodnje za dezeen.com objasnio je suosnivač tvrtke, Johannes Kiniger, koji tvrdi kako se različiti prahovi kombiniraju s vezivima, a zatim se pod visokim pritiskom prešaju u cijevi koja je i najzaslužnija za njihov izgled.

"Na taj način nastaju cjevaste strukture koje se ručno oblikuju u različite oblike, a zatim se par dana suše", nastavlja. 

Procesom sušenja, lampe postaju čvrste strukture koje, iako izgledaju mekano, to uopće nisu. 

"Krajnji proizvod, lampa, jednostavnim izvlačenjem instalacija, postaje razgradivi materijal, a i samo grlo u koje se stavlja žarulja, razgradivo je jer je izrađeno od keramike", navodi suosnivačica Giulia Casaro. 

Ona tvrdi kako je takva proizvodnja imala svojih poteškoća, a razlog istih poštivanje je visokih standarda zaštite.

"Proizvodnja lampi mora biti u skladu s visokim zaštitnim standardima pa je zamjena metalnih i plastičnih dijelova bila poprilično zahtjevna, no alternativu smo pronašli u izradi grla od keramike koje je u potpunosti razgradivo i kao takvo ne zagađuje okoliš", tvrdi. 

Dakako, sama se proizvodnja temelji i na procesu prešanja te ne koristi toplinske izvore prerade što je još više čini ekološki prihvatljivom. 

Senilia kolekcija nastavak je na prvu liniju ekoloških lampi koje je High Society proizveo od nusproizvoda proizvodnje duhana, vina i konoplje. 

Prihode od prodaje lampi iz kolekcije Senilia, High Society će donirati talijanskom projektu za prevenciju ovisnosti.

Foto: High Society

Foto: High Society

Foto: High Society

Foto: High Society

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije