Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kako ukrasiti novogodišnji stol?

Posuđe na svečanom novogodišnjem stolu važno je koliko i večera.
28. prosinca 2016. u 08:15 1 komentara 1833 prikaza
Spremni za doček kod kuće? Evo kako ukrasiti novogodišnji stol
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Silvestarska noć najduža je i najveselija noć u godini, vrijeme kada se uz slasni obrok, zdravicu i pucanje čepova s boca pjenušca zaboravlja na sve ono što je loše, a što nas je pratilo tijekom godine... Svečarski stol središnje je mjesto okupljanja slavljenika pa se vrijedi potruditi da bude dojmljiv kako bi sve što ste pripremili i što će gosti donijeti bilo servirano s posebnom pažnjom. Nije nužno da stol bude velik. Ako nemate prostora, postavite u jednom dijelu stana švedski stol kako bi se svi mogli poslužiti.

Priređujete li tradicionalnu večeru, zamolite nekog od ukućana da vam pomogne u slaganju posuđa i ukrasa. Napravite raspored sjedenja i uz svaki tanjur postavite karticu s imenom gosta tako da se smjenjuju dame i gospoda. Ne štedite na posuđu i čašama, pa za svaki slijed postavite poseban tanjur, osim za desert koji ćete naknadno donijeti. Stol prekrijte svečanim stolnjakom, a papirnate salvete zamijenite platnenima koje možete oblikovati u figure ili ukrasiti prstenjem, vrpcom ili nekom trećom dekoracijom.

Posebnu pozornost posvetite čašama. Neka se uz tanjure nađe onoliko čaša koliko vrsta vina planirate rastočiti tijekom večeri te neizostavne čaše za vodu. One mogu biti i u kontrastnoj boji, ovisno o temi stola koju ste odabrali. Čaše za aperitiv ne morate stavljati na stol jer ćete ga ponuditi prije nego što se gosti smjeste, kao ni čaše za pjenušac. Njih ćete iznijeti neposredno prije ponoći do kada će se i pjenušac, koji čuvajte u kabliću s ledom, dovoljno ohladiti.

Pribor za jelo, koji prati stil uređenja stola, pažljivo ulaštite prije postavljanja stola te odmah iznesite sve što je potrebno. Cvjetne aranžmane možete zamijeniti prigodnim dekoracijama, a ako nemate mjesta, postavite kraj svakog tanjura po jednu kuglicu (možete je iskoristiti umjesto kartice s imenom ako na nju napišete ime gosta) ili grančicu božikovine.

Svjetlost svijeća svaki će stol učiniti posebno svečanim pa svakako pronađite mjesto za njih. Odabirite svijećnjake koji su stabilni, a pri kupnji svijeća potražite one koje gore prema središtu kako se ne bi zamarali čišćenjem mrlja od voska. S obzirom na to da ste stol poprilično napunili posuđem, a okupila se vjerojatno brojnija publika nego inače, dobro bi vam došla kolica za serviranje na kojima biste mogli držati većinu pripremljene hrane. Cijene im nisu pretjerane, a ovakva investicija vrijedi svake kune.

Drage domaćice, ma koliko se trudile da ugostite i oduševite svoje goste lijepo uređenim domom i ukusnom svečanom večerom, ne zaboravite da je i vama Silvestrovo. Uredite se i zabavite te nazdravite uz najbolje želje za 2017. godinu! Sretno!

Ne potiče apetit, ali je dekorativno... Crno posuđe rijetko tko bira za svakodnevnu upotrebu, no u svečanim prigodama izgledat će sjajno. Odaberite i detalje u istom tonu i budite oprezni s općim dojmom koji želite postići

Rumenilo bakrenog posuđa, tanjuri s uzorkom, ubrusi... Romantično ukrašeno posuđe potaknut će goste da se uz večeru opušteno zabave i uživaju u hrani. Detaljima ćete izmamiti komplimente, a osobito onda ako svakom gostu priredite malo iznenađenje poput kartice s imenom

Kič koji to nije, svečani stol trpi ovakve dekoracije..Ako imate obiteljsko srebro, ulaštite ga i uživajte, a ako nemate, odaberite neke od modernih izdanja raskošnog pribora za jelo i pretvorite stol u mjesto barokne gozbe

Rumeni, svjetlucavi, plišani ... Crveno u svim nijansama dat će božićnom drvcu u kombinaciji s tamnozelenom bojom dojam topline. Ovisno o motivima ili tonovima, bit će elegantni ili veseli

Elipso

  • raikonen:

    Dio1. Suha vratina,šunka ili pršut(ili oboje,) domaće kobase, kulen, malo sira.rakija šljiva, vilijamka ili travarica. Malo kiseline krastavci i paprika Dio 2. Sarma, odojak, janjetina. Pivo, vino, gemišt, bambus. Dio3. Zbogom pameti