31.03.2024. u 07:00

Dok smo planirali tlocrt stana, odlučili smo ostaviti taj dio zida nedovršen jer se savršeno poklapao sa širinom prolaza. A da i nije bila širina prolaza, mi bismo ga ostavili jer nam je bila želja bijelu, jednostavnu i elegantnu kuhinju okružiti s bojama i materijalima koji djeluju nedovršeno i sirovo

Svoju smo kuhinju planirali 2014. godine, prije deset godina, s određenim neobičnim detaljima koji su tada bili rijetki. Odlučili smo ostaviti dio zida nedovršenim, na fotografiji vidite da je to dio zida od betona. Često me ispitujete baš za ove detalje u našem stanu. To nije dekor, nego baš pravi beton, točno u širini oplate. Kada priđete bliže, vidi se i otisak oplate.

Foto: Lidija Tomas Matijević


Dok smo planirali tlocrt stana, odlučili smo ostaviti taj dio zida nedovršen jer se savršeno poklapao sa širinom prolaza. A da i nije bila širina prolaza, mi bismo ga ostavili jer nam je bila želja bijelu, jednostavnu i elegantnu kuhinju okružiti s bojama i materijalima koji djeluju nedovršeno i sirovo.  Važno je za znati da se beton mora premazati sa zaštitnim slojem kako se ne bi trusio. Jako pazite da to napravite na vrijeme, dok vi niste u prostoru, jer ta zaštita nije nikako dobra za udisanje. Morate čekati da ispari.

Što se tiče poda, odabrali smo Ultratop, samoizravnavajuću cementnu masu. U to vrijeme, opcije premaza bile su ograničene, ali danas možete pronaći široku paletu proizvoda. U to vrijeme jedva da smo pronašli jedan komercijalni prostor u kojemu smo mogli uživo vidjeti takav pod. Danas primjera imate posvuda.
Ova masa, osim što je izdržljiva za industrijska okruženja, idealna je i za stambene prostore poput naše kuhinje i ulaznog prostora. Planiramo koristiti sličan premaz u kući koju gradimo. Naš pod je jednostavan za održavanje, protuklizan, i pruža izvanrednu toplinsku izolaciju.

Foto: Lidija Tomas Matijević


Ova samoizravnavajuća masa, pogodna je za industrijska i komercijalna okruženja, ali i za stambene prostore. Mi smo takav pod stavili u kuhinju i u ulazni prostor u stanu. Planiramo nešto vrlo slično staviti u kuću koju planiramo graditi. Možete birati je li završni sloj mat ili sjajni.

Foto: Lidija Tomas Matijević


Takav pod je vrlo jednostavan za održavanje i protuklizan je. Danas postoji toliko proizvoda na tržištu, pa se kao takvi nanose i na zidove i podove. Prednosti dekorativnih premaza je to što nisu debeli, otporni su na habanje, vodu, sunčevu svjetlost. Osim toga, naš pod jako dobro provodi toplinu, puno bolje od keramičkih pločica, te na takvom podu nikada nije hladno.

Foto: Lidija Tomas Matijević


Zid koji se nastavlja prema blagovaonskom stolu, obojili smo vapnenom bojom u tehnici X. Znači bojate širokim kistom, ali ne uredno kao inače, nego boju nanosite baš kao da crtate slovo X. Što neurednije, to bolje. Tamna vapnena boja tada dobiva cloudy efekt. Nama se odlično uklopila na beton i cementni premaz i istaknula ljepotu drvenog stola i bijele, jednostavne kuhinje.

Ovaj spoj industrijskog šarma i funkcionalnosti našeg prostora ne samo da je ispunio naše estetske ambicije već je i učinio naš dom toplim i gostoljubivim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije