Svijet interijera

Spoj zagrebačkog štiha i skandinavskog stila uređenja

dom
Dom i vrt
02.05.2020.
u 06:51

Priča u kojoj je 90 kvadrata prepolovljeno, a rezultat su dva očaravajuća stančića

Manji stanovi uvijek su traženi i bolje se prodaju od onih s većom kvadraturom. Ista je situacija i s najmom – bio on dugoročan ili kratkoročan. A ako je riječ o stanu koji se nalazi u centru grada, onda se on penje na vrh liste najpoželjnijih nekretnina.

Svjestan te činjenice, a sa željom da se okuša u kratkoročnom najmu, vlasnik stana od 90 m2 u centru Zagreba, u Tkalčićevoj ulici, odlučio ga je pretvoriti u dva manja. Dijeljenjem u dvije zasebne dvosobne stambene jedinice ostalo je dovoljno kvadrata da se u svakoj omoguće potrebni sadržaji – privatna i socijalna zona te kupaonica.

Foto: Dom i vrt

Oba stana imaju sve navedeno, u čemu je uvelike pomogao povoljan raspored, koji je olakšao razdvajanje – ulazni hodnik sada je zajednički prostor za ulazak u oba stana te se u njemu nalaze i oprema za grijanje i nove kupaonice.

Foto: Dom i vrt

Nove instalacije

No, kako je svaka adaptacija kompromis, i ovdje on nije izostao.

– Stan se dijelio i adaptirao s obzirom na postojeće nosive konstrukcije, instalacije i raspored vanjskih otvora. Potrebno je uvijek ukomponirati raspored u te datosti. Položaj instalacije nije bio ograničavajući faktor, nego grijanje, a ono je riješeno jednim plinskim bojlerom za obje jedinice pa je postojeću instalaciju grijanja bilo potrebno prilagoditi da se temperaturom može upravljati odvojeno iz svake stambene jedinice – kaže arhitekt Tomislav Rukavina. Ističe kako je kod starih donjogradskih stanova vodovodne instalacije pri adaptaciji najčešće lako riješiti zbog debelog sloja poda koji je uglavnom ispunjen šutom i u koji stanu sve potrebne odvodne cijevi.

Foto: Dom i vrt

Zagrebački duh je prisutan

Osim novih instalacija vode, odvodnje, hlađenja, struje, u stanovima je provedena i djelomična renovacija grijanja s novim plinskim bojlerom, promjena dijela podova te obnova dotrajalih (starog parketa) te obnova postojeće vanjske i unutarnje stolarije.

Naravno, bilo je potrebno nabaviti i dvoja nova ulazna vrata u stanove kao i kupaonice te napraviti pregrade za nove prostorije i kupiti namještaj. On je uglavnom nabavljen u Ikei, a pozicija svih komada u stanu bila je točno definirana projektnim rješenjem. Riječ o modernim, nenametljivim interijerima koji odišu prepoznatljivim jednostavnim, ali profinjenim šarmom skandinavskog stila. Klasičniji elementi poput kreveta, kutne garniture i kuhinjskih fronti kombinirani su s trendovskim detaljima, bojama i uzorcima vidljivim na komadima poput Eamesovih stolaca, blagovaoničkog stola, klub-stolića, tepiha, crno bojenog i kredom ispisanog zida te sivih zavjesa i metalnih noćnih lampi u spavaćoj sobi.

Foto: Dom i vrt

Ovakva kombinacija donijela je živost i dinamiku prostoru, a drvo kao dominantan materijal potrebnu toplinu. Dodatni adut stana svakako je zagrebački duh koji se može osjetiti već pri pogledu s prozora.

– Djelomično, stan gleda na Stube kralja Ladislava, odnosno na vitraje crkve svete Marije na Dolcu i to mu daje posebnu vizuru, a ni drugi dio stana, iz kojeg se uzdužno vidi Tkalčićeva ulica, nije ništa manje zanimljiv – ističe Tomislav Rukavina

Foto: Dom i vrt

Ključne riječi

Komentara 1

RO
robertsedlar
11:17 26.10.2018.

Molim autora ovog teksta da se zapita koji je komad tog namještaja proizveden u Republici Hrvatskoj. Također molim da se u sljedećim tekstovima posveti domaćim proizvođačima, koji se dokazuju na svjetskom tržištu. Žalosno je da se divimo tzv. skandinavskom stilu, a svojeg se stidimo i ne preferiramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije