tako zavodljiv

Shabby chic: jedan od najpopularnijih stilova uređenja interijera

vikendica Poljska
Foto: decoholic/Aneta Tryczyńska
1/5
29.05.2015.
u 08:30

Shabby chic karakteriziraju boje i nesavršenosti koje valja očuvati i pokazati. čak i pukotine u drvu tijekom restauracije ne treba zatvarati jer daju vjerodoStojnoSt

Shabby chic nije samo stil u uređenju interijera već stil života i razmišljanja. Shabby namještajem može se vrlo efektnoi jeftino urediti svaki prostor – i kuhinja, i blagovaonica, i dnevni boravak, spavaće sobe ili kupaonica. dobrodošao je i na terase i balkone.Shabby chic danas je bez sumnje jedan od najpopularnijih stilova u uređenju interijera.

Primamljiv je jernosi dašak nostalgije za jednostavnijim vremenima bez glamura, nosi opuštenost i toplinu, kao da s ponosom prikazuje vrijeme koje je prošlo. Takav interijer katkada se doima kao da je prepušten sam sebi i zanemaren, a zapravo krije gotovo opsesivnu pozornost. Primamljiv je zbog svoje jednostavne estetike. O shabbyju se ne govori samo kao o stilu uređenja interijera, već i puno više. To je stil života i razmišljanja.

Shabby chic karakteriziraju boje i nesavršenosti koje valja očuvati i pokazati. Glavne boje su bijela, u svim svojim prirodnim tonovima, u kombinaciji s pastelnim bojama – zelenom, modrom, bež, bojom kadulje, lavande... Shabby voli prirodne materijale – drvo, kamen i ciglu, u kombinaciji s finim ili grubim lanom, konopljom i pamukom. Shabby chic stil idealan je izbor za vikendice, kuće u prirodi, na moru. Dizajneri interijera kažu kako se u takvim prostorima čak može i malo pretjerati s detaljima, dok, primjerice, u prostoru u kojem živimo treba imati sluha za prostor i dnevni ritam i pustiti da namještaj sam priča svoju priču bez pretjerivanja.

Foto: pixabay

– Sjajno je imati puno zanimljivih detalja, od figuricado kućnog tekstila, ali valja gledati i praktičnu stranu života. Uvijek moramo paziti da prostor, ma kako bio uređen, ne bude zagušen s previše stvari, a to nam se zna često dogoditi – upozorava arhitektica Gordana Đerić, dodajući kako shabby chic ne znači zatrpavati prostor, već poštovati stil koji je nastao kao reminiscencija na nekadašnja uređenja starih engleskih ladanjskih kuća.

Komad ili dva starinska komada, poput komode, stolaca, pisaćeg stola, starinskog ogledala ili škrinje vrlo se uspješno može kombinirati u modernom interijeru, a slaže se i sa stilskim namještajem. Dapače, poželjni su jer modernim interijerima, koji često odaju dojam hladnoću, daruju malo topline i postaju veza s prošlošću.

Foto: pixabay

– Iako sam gorljiva zagovornica modernog namještaja, lijepa je i u modernom interijeru neka veza s prošlošću, kao da nas nekako ukorjenjuju. Te stare škrinje, ogledala, komode ili stolci daju štih intimnosti koji se obično ne može kupiti, zato su mi takvi komadi dragi – ističe splitska dizajnerice Liliana Lelas, dodajući kako i shabby dopušta puno različitosti u interijeru, primjerice, različite stolce oko stola.shabby stilu može se urediti i konvencionalni, industrijski namještaj koji nam je dosadio.

Primjerice, u kuhinji je dovoljno u shabby stilu napraviti samo fronte od kuhinjskih elemenata, a dosadna smeđa komoda u hodniku dat će sasvim drukčiji dojam ako se primimo posla i dobro je prebrusimo i obojimo svijetlim akrilnim bojama. Shabby interijer karakteriziraju i niz detalja, neizbježnih jastučića, stolnjaka, zavjesa, puno svježeg i osušenog cvijeća, košarica, porculana, zasađenog začinskog bilja u kutku kuhinje, stare obiteljske fotografije, jednostavne posude, tradicionalni svijećnjaci, starinska čipka, zavjese, kuhinjskih krpa s duhovitim porukama, romantična posteljina s puno čipke na obrubima jastučnica i navlaka. U shabby interijeru uvijek se može i posebno naglasiti neki komad namještaja, a taj naglasak može se, primjerice, dati drugom bojom od svijetlih prevladavajućih. Te druge boje mogu biti plava ili zelena, crna ili tamnosmeđa, ovisno o drugim detaljima.

Foto: pixabay

Tako naglašeni komad namještaja daje prostoru i novu dozu zanimljivosti. Ljubitelji ovog stila svoje komade najčešće pronalaze na buvljacima i sajmovima, zaboravljene na tavanu ili podrumu, izvrsno mjesto pronalaska budućih unikata vrijeme je odvoza glomaznog otpada po gradovima. Kad se “uhvati” takav komad, obično ga treba temeljito obnoviti. Iako se katkada čini da neki komadi namještaja ne mogu zbog svog oštećenja doživjeti drugi život, to u većini slučajeva nije točno. Sve se da obnoviti. Dok za obnovu drvenog namještaja treba imati barem malo spretne ruke i stolarskog znanja, ako se obnavljaju stolci, trebat će spretne ruke tapetara. Ako tapecirano sjedalo nije oštećeno, može se samo očistiti, a cijeli stolac prekriti košuljicama. Oni vičniji mogu to napraviti sami ili posao povjeriti provjerenim restauratorima. Jedan od poznatih zagrebačkih restauratora Roman Lalić otkriva:

– U nas je shabby popularan 20 godina i to je zgodna prilika da se vrlo efektno i jeftino uredi interijer. Ali, oprez, osoba koja nema ukusa i stila bolje neka zaboravi na ovakav stil uređenja, jer interijer vrlo brzo može postati kičast.

Roman Lalić protivnik je ukrašavanja namještaja dekupaž-tehnikom, plastičnim biserima ili svilom. Na kraju dobivamo nešto novo, tzv. french romantic ili kako ja volim reći, Sarah Kay stil. Može i to, ali sam siguran da muški dio populacije nikad ne ulazi u takve prostorije. Moje iskustvo govori kako muškarci vole shabby komade namještaja i uređenje, ali uvijek s mjerom. Ružičastim, cvjetnim sličnim interijerima više su sklone žene.

Foto: pixabay

Na tržištu se, otkako je shabby chic postao globalno popularan, pojavilo niz proizvođača namještaja tog stila. Takvi komadi namještaja drže cijenu i zbog svog dizajna, ali i kvalitetnog punog drva. No, oprez, uz one kvalitetne komade, na tržištu ima i puno takvog namještaja napravljenog od lijepljenog kartona. U shabby stilu odlično se mogu urediti terase i balkoni. Drveni komadi mogu se odlično slagati s vrtnim namještajem od kovanog željeza. A ako se terasi još doda nekoliko starinskih lojanica, uz rub postavi cvijeće, a na stolce ugodne jastuke, užitku neće biti kraja. Odlična zaštita od sunca (ili možda neželjenih pogleda) jest postavljanje i svijetlih zavjesa koje će i terasi zagarantirati intimnost. Naravno, poželjni detalji mogu biti i različite ukrasne lončanice, posuđe, starinske vanjske lampe... Iako nije nužno, u shabby interijeru često se mogu naći i stvari oslikane dekupažem.

Riječ je o staroj tehnici ukrašavanja namještaja, staklenih, metalnih ili keramičkih predmeta s pomoću papira, tkanine, prešanog cvijeća ili čipke. Motivi za dekupaž mogu biti slike ili citati iz magazina i časopisa, papirnate salvete, različite fotografije. Potrebni alat su škare, dekupaž lak ljepilo, sjajno ili mat, spužvice, kistovi, akrilna boja, “crackle” lak za raspucali efekt i,po želji, prozirni lak za završni premaz. Predmet na koji se želi aplicirati odabrani motiv treba dobro pripremiti – očistiti i po potrebi, ako je predmet neobojen, obojiti akrilnom bojom i pustiti da se dobro osuši. Nakon toga se nanosi željeni motiv. Želi li se napraviti “ispucala” podloga, nakon prve boje predmet se premaže “crackle” lakom i nakon što se osuši, premaže se drugim slojem boje. Tijekom sušenja boja će “pucati”. Kada je predmet dobro osušen i ispucan, može se nastaviti s nanošenjem odabranog motiva. Ako se koriste motivi sa salveta, a one su često višeslojne, treba odvojiti bijeli dio salvete tako da ostane samo tanki sloj salvete s motivom.

Foto: pixabay

Dekupaž lak ljepilom se tanko premaže mjesto gdje će se motiv zalijepiti. Treba pa pažljivo položiti, kistom izravnati rubove, premazati lak ljepilom i pustiti da se osuši. Na kraju je sve dobro premazati bezbojnim lakom zbog zaštite. Dekupaž može izgledati i slatko i romantično, ali katkad se valja sjetiti kako je često “manje zapravo više” pa ne treba pretjerivati.

>>Očaravajuće: shabby chic dragulj u kojem svaki detalj ima priču

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije