u blizini

Rogaška Slatina dobila najvišu građevinu u Sloveniji i postala hit

Nikola Zoko
21.08.2024.
u 12:19

Ulazak u Rogašku Slatinu je jedinstven - parkirate automobil gdje god vam se ukaže prilika za to i krenete u laganu šetnju. Orijentir neka vam bude ili novootvoreni vidikovac Kristal ili jedinstveni paviljon Tempel (rad talijanskog arhitekta Nikole Pertscha) na samom vrhu prekrasno uređenog parka

Jednodnevni izlet prožet kvalitetnim sadržajem, idealno mjesto za vikend bijeg nedaleko Zagreba, ali i destinacija koja je sve popularniji izbor suvremenog čovjeka da jedan dio svog godišnjeg odmora provede na mjestu koje će ga u potpunosti regenerirati i resetirati. Sve je to Rogaška Slatina, od Zagreba udaljena 80-ak kilometara, destinacija u kojoj traje 400 godina duga tradicija o ljekovitosti mineralne vode. Počeci turizma u ovoj pitoresknoj Slovenskoj općini bili su zasnovani upravo na ljekovitosti vode u kojoj su uživali posjetitelji iz cijelog svijeta.
O najvišoj građevini Slovenije, impozantnom vidikovcu Kristal pričalo se dugo, a uoči početka ljeta vidikovac je i svečano otvoren. Dizajnom odlično uklopljen u vizuru Rogaške Slatine 'Stolp Kristal' visok je 106 metara i kao takav je najviša zgrada Slovenije koja svojim sadržajima privlači sve generacije. U prizemlju se ulazi lijepa suvenirnica, interaktivni dio svim fazama izgradnje stupa, ali i ulaz u panoramski lift (za 21 osobu) koji će vas za samo 35 sekundi dovesti na sam vrh. Na vama je odabir zatvorenog dijela vidikovca s kavarnom (prefinom kavom i torticom) na prvom katu ili otvorenog dijela (104 metra) na samom vrhu koji omogućuje snimanje najbolje panorame Rogaške. Na 2. katu se nalazi vidikovac s kojeg možete uživati u pogledu i po kišovitom vremenu i isprobati iskustvo virtualne stvarnosti „Let s Pegazom“ kroz kojeg ćete puno toga naučiti o ovoj destinaciji. Upravo ta atrakcija je odličan uvod u upoznavanje povijesti i zanimljivosti Rogaške Slatine i njene okolice. 

Foto: Nikola Zoko

Ulazak u Rogašku Slatinu je jedinstven - parkirate automobil gdje god vam se ukaže prilika za to i krenete u laganu šetnju. Orijentir neka vam bude ili novootvoreni vidikovac Kristal ili jedinstveni paviljon Tempel (rad talijanskog arhitekta Nikole Pertscha) na samom vrhu prekrasno uređenog parka. Upravo taj paviljon je nekad bio središte života u Rogaškoj Slatini, punih 200 godina bio je glavni gradski izvor vode, a danas je mjesto gdje se održavaju brojni koncerti i vjenčanja. Koji god smjer odaberete u laganoj šetnji Rogaškom Slatinom svakako zastanite i zadivite se jedinstvenim zbirkama koje se nalaze u muzeju Anin dvor (sadržaj muzeja je na nekim dijelovima interaktivan i kao takav jako zanimljiv i zabavan za sve generacije) uđite u Kristalnu dvoranu Grand hotela Rogaška u kojoj je 1846 godine pijanist Franz Liszt održao koncert, 1910 godine car Franjo Josip I proslavio rođendan. Stari dio Rogaške Slatine završava kipom mitskog bića Pegasa kojem dodirnite kopito za sreću i krenite istraživati novi dio mjesta prostranim ulicama.

Foto: Nikola Zoko

Ljekovita voda, ali i staklene čaše iz koje se voda pije stoljećima sinonim su Rogaške Slatine. Kad boravite na ovom mjestu o ljepoti i načinu ručne izrade staklenih predmeta najbolje ćete čuti, ali i svašta naučiti u Staklarni Rogaška. I danas se na ovom mjestu izrađuju brojni stakleni predmeti (tvornica godišnje proizvede čak 8 milijuna proizvoda od stakla) gdje je poseban naglasak stavljen na ručnu izradu i unikate koje svakog dana pušu majstori. Tu možete vidjeti izbliza kako izgledaju neke od najpoznatijih sportskih medalja, kako izgleda kip Dore ili Porina koji se svake godine u ovoj tvornici rade ručno.
Rogaška Slatina ima vizuru vrlo otmjenog gradskog središta, a ako boravite na ovom mjestu nekoliko dana poželjet ćete doživjeti nešto 'domaće'. Samo nekoliko kilometara od centra Rogaške (biciklom ili automobilom) krenite na imanje Mia Mia. Vrata imanja će vam otvoriti Mia Žager upoznajući vas sa stanovnicima farme koje možete hraniti, maziti ali i terapeutski nositi. Patak Srećko je zvijezda koja se rado nosi i mazi. Dok se vi zabavljate sa životinjama koje vas okružuju Mia se povlači u kuhinju spremajući prave delicije.

Foto: Nikola Zoko

Kad ste u Rogaškoj Slatini, uživajte u otmjenosti destinacije. Odmor u jednom od hotela koji okružuje lječilišni park napunit će vam baterije, ulice ovog mjesta podsjetit će vas na neka prošla vremena, a sve što jedete u strogom centru bit će za vas jedinstveni eno gastro doživljaj. Restoran Kaiser, kojeg mnogi nazivaju povijesnim draguljem Rogaške Slatine nalazi se u srcu lječilišnog parka, u najstarijem hotelu Rogaške Grand hotelu Rogaška izgrađen davne 1875.godine. Ovaj prostor je nekad bio punionica mineralne vode, a kad je hotel renoviran 2012. godine postao je restoran. Interijer restorana je elegantan, u njemu se poslužuju delicije lokalnih proizvođača, pomno birana vina slovenskih vinara, a u Kaiseru se često održavaju različite svečanosti i zabave na kojima se pleše. 

Foto: Nikola Zoko

Kad istražite Rogašku Slatinu i poželite još jedan doživljaj na ovoj destinaciji sjednite na bicikl ili se uputite automobilom tri kilometra od centra do imanja Pomona. Nalazi se u vasi (selu) Zgornje Sečovo 3 i već na samom ulazu pruža jedinstven doživljaj. Domaćin i vlasnik, Janko Županec dočekat će vas rashlađenom rakijom od voća s njegove farme, ali i platom finih suhomesnatih proizvoda koje radi u dugim zimskim danima. Kad vas dobro 'napoji i najede' pozvat će vas u obilazak imanja - jedinstvenu šetnju kroz krošnje, hranjenje životinja, uživanje u skrivenim kutcima imanja koji su smješteni u zanimljive replike najpoznatijih znamenitosti Rogaške Slatine od kojih je trenutno najpoznatiji 25 metara visok vidikovac napravljen u skladu s prirodom, od drveta do čijeg vrha vode stepenice. Već na prvi pogled vidjet ćete poveznicu s četiri puta višim vidikovcem Kristal koji i dominira panoramom koju vidite s vrha. Na imanju se može zabaviti cijela obitelj, hrana koju ćete ovdje kušati je u potpunosti eko, a poželite li se odmoriti u netaknutoj prirodi i to je moguće na Turističkoj kmetiji Pomona - u eko kući je osam posebno kreiranih soba i apartmana koji nose imena voća koji uspijeva na ovom mjestu pod budnim okom božice voća Pomona. 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije