Pregledajte bojlere

Pripremite se za sezonu grijanja – evo kako uštedjeti novac!

Pripremite se za sezonu grijanja – evo kako uštedjeti novac!
Foto: Thinkstock
1/4
26.09.2013.
u 23:38

Pravilnim prozračivanjem prostora moguće je puno uštedjeti

S jesenskim danima i nižim temperaturama većina nas intenzivno razmišlja o grijanju. No, većina isto tako zaboravlja da nakon ljetne, višemjesečne stanke treba provjeriti u kakvom su stanju trošila, odzračiti radijatore, provjeriti izolaciju... Oni savjesni već su angažirali nekog od ovlaštenih servisera, kojima je upravo sezona uoči grijanja – najjača. Dok čekate stručnjaka da vam da zeleno svjetlo za grijanje, i sami možete poduzeti neke korake i pritom još racionalnije trošiti energiju tijekom zimskih mjeseci.
– Prije početka sezone grijanja, svake bi jeseni trebalo jako dobro odzračiti radijatore. U tako pripremljenoj instalaciji neće se čuti nikakvi zvukovi, poput klokotanja vode u zrakom ispunjenim radijatorskim cijevima. Odzračivanje vam omogućava optimalno upravljanje cijelim sustavom i učinkovit rad grijaćih tijela – objašnjava Antun Žepić, ovlašteni serviser iz tvrtke Kombus, te dodaje kako je tijekom grijanja jako bitno i prozračivanje prostorija.

Radijator ne zaklanjajte namještajem - Većina ljudi griješi jer stavlja zavjese preko radijatora ili ih zaklanja velikim komadima namještaja. Tako se troši više energije

– Pravilnim prozračivanjem moguće je uštedjeti puno energije. Umjesto prozračivanja stalno odškrinutim prozorom ili balkonskim vratima, preporučuje se napraviti kratkotrajno, ali cjelovito prozračivanje. Pri kratkom propuhu od samo 3-4 minute moguće je promijeniti sav ustajao zrak u stanu, a da se pritom ne ohlade zidovi, pod i namještaj – rekao je serviser.


Zagrijavanjem hladnog prostora troši se najviše energije. Stoga bi tijekom dana u stanu trebalo održavati prosječnu temperaturu od otprilike 20°C, a tijekom noći dovoljno je sustav održavati na 15°C.
– Provjerite ispravnost svih elemenata centralnog grijanja i temperaturu u njegovim pojedinim dijelovima te obvezno zamijenite neispravne ventile. Pri određivanju temperature u domu dobro je znati da umjerena temperatura osigurava uštedu od otprilike pet posto po svakom stupnju – rekao je naš sugovornik.
Najviše pozornosti treba posvetiti radijatorima jer oni isijavaju toplinu cijelom površinom.
– Pazite da radijator ne bude zaklonjen zavjesom, ležajem ili nekim komadom namještaja. Bolju učinkovitost radijatora moguće je postići postavljanjem dodatne toplinske izolacije na zid iza radijatora. Zbog taloženja kamenca u toplovodnim cijevima, a koji se izlučuje na temperaturi većoj od 60°C, vodu u sustavu nije preporučljivo zagrijavati više od te temperature – zaključio je Žepić.
Ako imate kotao smješten u podrumu koji se ne grije, cijevne instalacije centralnog grijanja trebalo bi zaštititi navlakama toplinskog izolatora.
Serviser savjetuje i kako se može uštedjeti:
– Kako biste sačuvali akumuliranu toplinsku energiju u svome stanu, spustite vanjske i unutrašnje rolete.
Pri grijanju na plin ili loživa ulja (centralno), prije početka sezone grijanja pozovite ovlaštenu osobu kako bi provjerila bojlere, odnosno plamenike jer ako plamenik nije čist, energent neće dobro izgarati. Također, serviser treba pogledati je li u kotlovima i izmjenjivačima topline nataložen kamenac jer on smanjuje protok topline kroz sustav. U svim sustavima centralnih grijanja preporučljivo je ugraditi radijatorske termostatske ventile s kojim možete uštedjeti i do 20% potrošene energije.
Pet koraka do sigurnog grijanja:
1. Jedan dimnjak – jedan bojler
Na jedan dimnjak može se priključiti jedan plinski bojler. Važno je paziti na dovod zraka ako imate PVC-stolariju
2. Dostupan pristup
Pristup za kontrolu i čišćenje mora biti dostupan s vrha dimnjaka ili s tavana na kojem moraju biti ugrađena dimnjačka vratašca.


3. Pazite na visinu dimnjaka
Dimnjak na vrhu krova mora biti visok najmanje 30 cm, a na plohi ili ravnom krovu 150 cm.
4. Novo trošilo treba pregledati
Ako priključujete novo trošilo, dimnjak obavezno treba pregledati jer je karakteristika ložišta bitno izmijenjena.
5. Za one s ložištem
Dimnjak mora imati skupljalište čađe koje mora biti najmanje 30 cm ispod priključka ložišta, a pristup mora biti slobodan.
NE PROPUSTITE: Istražili smo koliko nas košta struja i isplati li se mijenjati dobavljača

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije