NADAHNITE SE

Ne znate kako je urediti? Nudimo super ideje za sobu vašeg djeteta

dječje sobe
Foto: Promo fotografije
1/11
31.08.2015.
u 08:30

Nova vrtićka i školska godina mnogim je roditeljima dodatni motiv da se prihvate uređenja sobe svoga mališana

Početak školske godine ili pak nove sezone u vrtiću mnogim roditeljima znači, uz nabavku odjeće, obuće i školskog pribora i generalno čišćenje, neki sitni makeover, kupnja komada namještaja ili pak opreme za cijelu sobu.

Osim financija, mnoge u preuređenju dječjeg kutka na željeni način ograničavaju i skučeni kvadrati - nije jednostavno u dječje sobe (naročito one u stambenim zgradama), pored kreveta, ormara i radnog stola staviti još neki sadržaj - fotelju, policu za igračke ili knjige, stol za crtanje i igranje, šator ili kućicu za igranje, komodu....

A ideja za dječje sobe je bezbroj i doista je teško odabrati. Nakon što pogledate neke od ideja kako ih urediti, ne možete a ne zaključiti kako je riječ ne samo o najveselijoj i najšarenijoj, nego i najmaštovitojoj sobi u stanu.

Prije nego krenete s uređenjem, bitno je znati nekoliko stvari:

Foto: Promo fotografije

Dječja soba nije za vas nego za mališana i zato se trebate ravnati time kako bi ono htjelo da soba izgleda i što trenutno zaokuplja njegov svijet - stripovi, crtići, filmovi, pjevači, određeni vrste igračaka... Dakle, ne birajte tapete po svome ukusu, nego onaj uzorak koji odgovara njegovu uzrastu i onome što mu se sviđa.

Dobro je konzultirati se se dizajnerima kako biste iskoristili svaki kutak sobe - ponekad će iznaći rješenje koje vama nikada ne bi palo na pamet.

Nemojte se opterećivati što će soba možda vrištati bojama i biti prenatrpana detaljima i igračkama - igra i ostali sadržaji kao i veseli kolorit dio su njegova svijeta. U ovoj sobi u tome doista možete pretjerivati.

Dječja soba usta mora biti praktična, sve podređeno djetetu i njegovom uzrastu te funkcionalna.

Foto: Promo fotografije

Otvorene police idealne su za odlaganje igračaka i materijala za crtanje. Dijete već kroz plastiku može vidjeti sadržaj kutije te će mu biti praktičnije slagati i izvlačiti igračke nego da su komodi ili ormaru. Više kutija pomaže mu da sortira igračke. Usto, plastične kutije možete korisiti i za druge prostorije u stanu a one se poklopcem su vrlo korisne jer u njih možete pakirati odjeću i igračke za odlazak na godišnji.

Ako imate više prostora, možete koristiti ugradbeni sustav polica i kombinirati njihove veličine.

Foto: Promo fotografije

Crno obojan zid poput ploče idealan je za dječje sobe - dijete sebi tu može dati oduška sa šaranjem po zidu, a može to iskoristiti za igru ili pak oslikavanje. Obojite zid u crno i nabavite kredu u boji...

U svemu neka vas navode vaša djeca, razmislite što ih zanima, što bi bilo adekvatno njihovu uzrastu, što će ih potaknuti njihovu maštu i kreativnost te ih privući da još više borave u svojoj sobi... Ukratko, slijedite svoje dijete, ali i sami pokažite kreativnost i maštu.

Foto: Promo fotografije

I u odabiru boja zidova dječje sobe nemojte se susprezati - i tu je jarki kolorit poželjan. Naravno, ako je prostor malen, da ćete nastojati birati boju koja će ga povećati. Isto vrijedi i za sobe u kojima nema dovoljno odnevne svjetlosti - birajte svijetlije boje jer će tamne još više potamniti i umanjiti prostor.

Radni stol bi trebao biti kraj prozora ako je ikako moguće. Također, bilo bi dobro da dijete nije leđima okrenuto ulaznim vratima kada sjedi za radnim stolom.

Namještaj za dječju sobu ne mora biti odviše kvalitetan, naročito ako su manja djeca u pitanju - vjerojatno će ga oštetiti, a i brzo prerasti. Ali zato birajte kvalitetan madrac i krevet.

Foto: Promo fotografije

>>Top 10 savjeta za uređenje soba za malene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije