pogled od milijun dolara

Ovoj terasi na Jadranu nema ravne, jednostavno je predivna

John Pavlish
04.07.2024.
u 11:01

Divan je, morem inspiriran, interijer Lazareta, ali ono što prelijepo mjesto pretvara u mjesto iz bajke upravo je terasa, uronjena u mirisno mediteransko bilje, s pogledom koji jednom kada doživite, nikad ne zaboravljate

Restoran Lazaret, jedinstveno mjesto koje je svojim je pristupom gastronomiji i hedonizmu prošlo ljeto podiglo letvicu ako pričamo o uživanju u svemu onome što je darežljiva priroda podarila Mediteranu, ovog ljeta svoje goste dočekuje s nadograđenim jelovnikom, ali i posebnim iznenađenjem za sve one koji se slažu s izrekom da je zvuk mora poezija i da se pri pogledu u more „vrijeme zaustavlja, a misli putuju dalje od horizonta.“

Bijeg od svakodnevice i svima toliko potreban mir malenog otočića nadomak Zadra koji oduševljava prirodnim ljepotama u Lazaretu se susreće s beskompromisno odabranom namirnicom pripremljenom na vrlo maštovit način od strane jednog od najtalentiranijih chefova na dalmatinskoj gastro sceni – Vladimira Bardžića, člana udruge Master Chef s certifikatom međunarodnog suca, ali i World Association of Master Chefs. „Ljubav prema hrani posebna je i jedinstvena, jer je iz osnovne ljudske potrebe prerasla u umjetnost stvaranja, a most koji je dao hrani put do novog smisla je čista emocija. Ljubav koju gajim prema hrani potaknula me da pomičem granice u pripremi jela, da sa svojim timom kreiram nove i zanimljive okuse te stvaramo magičan svijet gastronomskih užitaka.“

Foto: John Pavlish

Namirnica kao inspiracija rezultirala je stvaranjem novih zanimanja koja se međusobno isprepliću, a znamo da se prvo jede očima, pa ćemo teško dobiti onaj prvi „wow“ dojam ili dobru fotografiju ako jelo nije lijepo stilizirano. Ipak, vrhunska prezentacija jela ništa ne znači ako je okus promašen, a u novi je jelovnik chef Bardžić utkao svu svoju ljubav prema gastronomiji, dalmatinskoj prirodi i moru, ali i prezentaciji pojedinog jela:

Foto: John Pavlish

„Vidjeti ježa u moru, a onda na tanjuru tik uz more, pomno pripremljenog kako ne bi izgubio ništa od svog izvornog okusa, ali oplemenjenog iziskivalo je puno truda. Kao i sve što zahtjeva savršenstvo. Ali, ipak bih prepustio finalni sud svojim gostima“ zaključuje chef restorana Lazaret. A ono što goste restorana uronjenog u zelenilo Ošljaka očekuje su između ostalog delicije poput:  takosa od špinata, humusa od cikle, crni rižot na pjeni od šafrana, hobotnica u tempuri i majoneza od naranče, odležani brancin s umakom od škampa, bijela palenta sa špinatom i royal kavijar, hobotnica sa musom od grdobine, Sous vide škampi, espuma krema od škampa i ikra od ježa, i pudra od cikle, Mousse od dimljenog brancina, pjena od škampa i ulje od vlasca, Tartar od škampa, bešamel sa ružmarinom, ulje od limunske trave i koromača.

Foto: John Pavlish

Ono što Lazaret ističe pred drugima, unatoč delicijama od kojih samo čitajući rastu zazubice je bajkovitost mjesta u koje se uklopila ova fine dining oaza. Divan je, morem inspiriran, interijer Lazareta, ali ono što prelijepo mjesto pretvara u mjesto iz bajke upravo je terasa, uronjena u mirisno mediteransko bilje, s pogledom koji jednom kada doživite, nikad ne zaboravljate. Sada, u vrhunski pripremljenim jelima koja počivaju na kombinaciji tradicije i moderne kuhinje sljubljenima s vrhunskim vinima možete uživati tik uz more, što je složit ćete se nenadmašan osjećaj.

Foto: John Pavlish

Ono što je važno naglasiti jest da do ovog malog raja u kojem ćete naći odmak od užurbanosti, a to je danas luksuz iznad svih, možete doći vrlo brzo i jednostavno, za svega nekoliko minuta vožnje brodom od Zadra, koja je i sama po sebi vrhunski doživljaj.

Foto: John Pavlish

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije