moderan dizajn

Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših stanova u Dubrovniku

Foto: privatni album
1/20
04.07.2024.
u 10:03

Ovaj dubrovački dom spoj je modernog, elegantnog sa uvođenjem vječnih elemenata koji daju toplinu i šarm - prostor bez suvišnih detalja koji se ogleda i duplicira u igri stakla i ogledala

Kao djeca uvijek imamo ideju što bismo voljeli biti kad odrastemo. Nerijetko se putevi naših djetinjih želja i stvarnosti u nekom trenutku razilaze, no, kod mlade banjalučke  arhitektice, Tamare Ivanović to nije bio slučaj – ne igrajući se lutkama, već im slažući domove i dajući namjenu svakoj, u igri stvorenoj, prostoriji Tamari je stvorilo prave ljubavne temelje prema profesiji kojom se danas, s izvrsnošću, bavi. Sa svojim timom, u IT Archi Studiu, stvorenom iz spoznaje istinske ljubavi prema poslu koji radi,  projektira i dizajnira luksuzne prostore, simbiozu luksuza i udobnosti,  klijentima koji dijele njenu filozofiju i principe, imaju visoke standarde i svi su im detalji podjednako važni.

Foto: privatni album

Ono što Tamara rado ističe i na što je ponosna jest da si njeni klijenti mogu priuštiti suradnju s bilo kim, ali biraju njen tim.  A ono što arhitektica  naglašava kao najveći adut za uspjeh jest interes i radoznalost za stjecanje novih znanja gdje nema mjesta fokusu na poteškoće i, apsolutno, ljubav prema onome što se radi te smatra da iz svega što život nudi treba izvući ono najbolje, a s obzirom na priliku razvijanja dobrih međunarodnih veza danas ItArchi Studio čini pomno odabrana grupa talentiranih arhitekata gdje geografske razlike nisu bile prepreka, kako sama Tamara kaže, već izvrsna baza za stvaranje  projekata koji odišu različitim stilovima i personifikacija su bogatstva, kulture i dizajna raznih dijelova svijeta. Tamarini projekti cijenjeni su i u Hrvatskoj gdje već ima zavidnu bazu klijenata.

Foto: privatni album

Projekt stana u Dubrovniku, kao i ostali projekti koji nastaju u Tamarinom studiju, karakterizira luksuz i funkcionalnost. Stan veličine osamdesetak metara kvadratnih nalazi se u novijoj gradnji i iako je inicijalni raspored stana bio zadovoljavajući, izvršene su neke tlocrtne korekcije s namjerom da prostor stana bude što funkcionalniji i u potpunosti prilagođen potrebama vlasnika. Originalno, stan se sastojao od dnevnog boravka, blagovaonice, tri spavaće sobe, kuhinje, kupaonice, wc-a, hodnika i terase.

Foto: privatni album

Prvotni koncept stana po principu „open – spacea“ odgovarao je zamišljenom projektu, naglašava Tamara, pa dnevna zona i kuhinja nisu mijenjane. Izvršena je prenamjena određenih prostorija – wc je pretvoren u vešeraj, a treća spavaća soba prenamijenjena je u garderobu koja je ujedno i u funkciji ulaznog prostora i sastavnog dijela noćne zone tj, glavne spavaće sobe. Osim luksuza i funkcionalnosti, klijenti su zahtijevali tamnije tonove s obzirom da su željeli drugačiji stil od prethodnog stana.

Foto: privatni album

Kuhinja, gdje je vertikala uklopljena i „sakrivena“ u čistu formu u obliku drvenog okvira, s jedne strane, dok je na drugoj strani smješten ugradbeni frižider, primjer je čiste linije. Drveni okvir naglašava prostor kuhinje, a njen je kontrast postignut uvučenim elementima. Korištenje različitih materijala i izrazito pomno odabrana rasvjeta pridonosi zanimljivoj dinamici , a elegancija je postignuta tamnijim odabirom tonova koji ne prigušavaju  prostor već naprotiv stvaraju kontrastnu igru sa bijelim zidovima ukrašenim štukaturama. Kuhinja je u potpunosti opremljena Miele uređajima, a korpusi kuhinje upotpunjeni su talijanskim mehanizmima za bolju organizaciju skladištenja.

Foto: privatni album

Prostor dnevnog boravka vizualno je razdvojen podnom oblogom, chevron uzorkom parketa (francuski vez) koji se provlači i kroz spavaću zonu, ali i  otokom na koji se nastavlja blagovaonski stol. I u formiranju otoka, arhitektica je posegnula kontrastiranju – na masivan otok od keramike velikog formata tvrtke Atlas Concorde nastavlja se prozračan stakleni blagovaonski stol, a stakleni stolovi ponavljaju se i u dnevnom boravku.

Foto: privatni album

Tamara objašnjava kako su se nijanse sive i tekstura drveta u vidu furnira „provučene“ i ponavljaju se kroz cijeli interijer u različitim funkcijama – otvorne police iza sofe, element u ulaznom prostoru, dijelovi garderobnog ormara u spavaćem dijelu, elementi u vešeraju i sl. Uvođenje stakla i ogledala, kaže Tamara, česta su pojava u modernim interijerima jer im daju dozu elegancije i luksuza i privlačna su opcija jer naglašavaju linije te daju dodatnu dimenziju i vizuru. Noćna zona u potpunosti stilski i koloristički prati ostatak interijera. Vrlo je funkcionalna s lakim pristupom noćnim ormarićima i policama. Rasvjeta je ponovno pomno odabrana – mogućnosti glavne i prigušene rasvjete stvara opuštajuću atmosferu. Smjenjivanjem boja i tekstura dekorativnih zidnih obloga razbila se monotonija prostora, objašnjava arhitektica.

Foto: privatni album

 Koloristički je cijeli interijer jasno smišljen, kao što ni odabir materijala nije slučajan – bež i siva boja poslužile su kao baza, tamni tonovi drveta unijeli su toplinu, a akcentuirani su ogledalima i površinama od kaljenog stakla, a  uvođenje mramora daje prostoru dodatnu dimenziju luksuza. Tamari je bio cilj eliminirati rizik hladnog i dosadnog doma.

Iako je namještaj uglavnom rađen po mjeri radi maksimalnog iskorištavanja prostora korišteni su i dizajnerski komadi – modularna sofa Alcazar (Alberta Salotti), rasvjeta španjolskog branda Aromas del Campo, zidne lampe Maytoni, Calligaris blagovaonski stolci, kreveti Natuzzi i Bonaldo.

Foto: privatni album

Ovaj dubrovački dom spoj je modernog, elegantnog sa uvođenjem vječnih  elemenata koji daju toplinu i šarm  - prostor bez suvišnih detalja koji se ogleda i duplicira u igri stakla i ogledala. I još je jedan idealan primjer Tamarine predanosti i ljubavi prema svojoj profesiji jer ona i njen tim, kako kaže, znaju da rade nešto važno, uživaju u svakom detalju, svakoj minuti, dodiru svake tkanine, provjeri svakog spoja u iščekivanju krajnjeg rezultata – to je priča o sreći u procesu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije