u gostima kod...

Ovo mjesto u Gorskom kotaru hrvatski je Beverly Hills, a mi vas vodimo u jednu od najljepših kuća

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/17
05.01.2024.
u 07:00

Kuća Valera Vita Forest House najnovija je luksuzna rezidencija u ovom kraju koja nudi sve potrebne sadržaje za hedonistički odmor u svako doba godine

Hlevci, malo mjesto u Gorskom kotaru, udaljeno tridesetak kilometara od Rijeke, koje ima tek dvadesetak stalnih stanovnika, našlo se na mapi svih onih koji tragaju za luksuznim odmorom u miru i tišini. Ovo pitoreskno mjestašce okruženo šumom popularna je destinacija za odmor i ljeti i zimi, a zbog velike koncentracije luksuznih vila i kuća za odmor, često se naziva hrvatskim Beverly Hillsom. Kuća Valera Vita Forest House najnovija je luksuzna rezidencija u ovom kraju koja nudi sve potrebne sadržaje za hedonistički odmor u svako doba godine. O tome zašto je za lokaciju odabrala Hlevce, zašto drvenu kuću i zašto luksuz, razgovarali smo s vlasnicom Zdravkom Svetličić.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Koja je ukupna površina kuće, kakav je raspored? Na kakvoj parceli se nalazi?

Kuća ima 400 m2 i smještena je na parceli površine 3000 m2. Ima tri etaže od kojih je jedna djelomično ukopana u zemlju. Na etaži -1 nalaze se soba za zabavu, teretana, vinski podrum, kino, dvije saune te grijani zatvoreni infinity bazen. Bazen se za lijepog vremena kliznim stijenama pretvara u otvoreni. Kuća ima ukupno četiri spavaće sobe i svaka soba ima svoju kupaonicu. Smještena je tako da s ceste ne izgleda velika te je uklopljena u prirodu. Velike staklene stijene omogućavaju da u sve prostorije nesmetano uđe priroda. Nalazi se u potpuno mirnom okruženju gdje su uglavnom kuće za najam. Ne zna se kada je ljepše, jutrima, danju ili noću. Čim se uđe u kuću puca pogled na crnogoričnu šumu. Cijela prizemna etaža je open space kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Na toj etaži se nalazi i jedna soba. Drvene hrastove stepenice sa željeznom konstrukcijom vode do kata gdje su tri komforne sobe. Kuća ima četiri kupaonice, dva dodatna WC-a i još jedan tuš u bazenskom prostoru. Ima prostrano sunčalište s drvenim podom koje je u potpunosti okrenuto prema jugu. U prostoru za zabavu se nalaze biljar, stolni tenis, stolni nogomet, pikado, projekcijsko platno i dijaprojektor što prostoriju pretvara u kino ili salu za prezentacije i predavanja. Velika terasa ima 70 m2 te je produžetak dnevnog boravka na kojoj se nalaze dvije garniture za sjedenje te natkriveni roštilj.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Zašto Gorski kotar?

Kuća se nalazi u mjestu Hlevci u Gorskom kotaru. Odabir lokacije se prirodno nametnuo jer je suprugov otac iz Ravne Gore u kojoj se nalazi i njegova kuća. Cijeli život smo vikendima boravili u Gorskom kotaru i taj kraj poznajemo u dušu, što nam je donijelo i neke mudre odluke tijekom gradnje. Prvi "must have" je bio zatvoreni bazen jer smo bili svjesni činjenice da vanjski bazen nema smisla u tom kraju ni ljeti. Doslovno vam treba dugi rukav predvečer i u kolovozu. Vremenski uvjeti su često ćudljivi i kako ima prekrasnih sunčanih dana tako vrlo često ima i vlage, magle, vjetra i hladnoće. S obzirom na to da kuća ima bezbroj sadržaja i da jednostavno mami da u njoj boravite, izbjegli smo ovisnost o lijepom vremenu i gledanje vremenske prognoze jer za ugodan boravak u kući gostima to neće biti važno.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Što je bilo najzahtjevnije pri gradnji kuće? Koji su sve materijali korišteni? Koje su neke specifičnosti koje biste izdvojili u usporedni s drugim kućama u okolici?

Najzahtjevnije pri gradnji kuće je bilo smjestiti je u prirodno okruženje da ne izgleda velika te da istovremeno smjestimo u nju sve sadržaje koje smo željeli. To je arhitektica Zrinka Tomičić izvrsno odradila. S obzirom na to da je teren bio padina na kraju se pojavio problem kako urediti okoliš da bude funkcionalan. To smo riješili s dva potporna suhozida od lokalnog kamena te dobili tri platoa koji se mogu koristiti za različite sadržaje ili jednostavno koristiti za uživanje u pogledu i miru. S obzirom na to da na parceli imamo nekoliko izvora (potoka) iskoristili smo prirodnu depresiju i napravili "umjetno jezero" u koje ulaze potoci, a preljevom nesmetano putuju kako je priroda kreirala. Prilično zahtjevno bilo je napraviti jezero, ali smo uspjeli. Kuća je moderna građevina uklopljena u prirodu izvana obučena u ariš. Unutar kuće je kombinacija željeza i drva. Gdje god smo mogli, koristili smo masiv hrasta koji daje interijeru toplinu. U ulici u kojoj se nalazi kuća niknulo je pravo naselje "hrvatski Beverly Hills" pretežno s kućama skandinavskog stila gradnje od balvana. Mi nismo htjeli takvu vrstu kuće jer smo smatrali da to nije lokalna gradnja pa smo napravili modernu kuću koja se fasadom približila lokalnom izgledu i izgleda kao da je oduvijek tu.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Kuća je vrlo luksuzna, ima raskošan kamin, bazen, saunu...

Kuća ima suvremeni kamin s tri stakla tako da se iz svih pozicija vidi vatra. Ima sve za luksuzan i opuštajući odmor u njoj. Opremljena je s dvije saune (finskom i infracrvenom). Bazen ima mlaznice za masažu te sustav za protustrujno plivanje. U planu je na sunčalište staviti jacuzzi. Soba za zabavu ima biljar, stolni nogomet, stolni tenis, pikado i set društvenih igara. Svaka prostorija ima smart TV.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Tko potpisuje uređenje interijera?

Kuću sam uređivala ja. Nije mi ovo prva nekretnina koju sam uredila, većinom su to bile nekretnine za prijatelje i članove obitelji te poslovni prostor franšize Valera Vita centar za biorezonancu čija sam vlasnica. Na trenutak sam i pomislila da dam nekom stručnjaku da je uredi pa sam vrlo brzo odustala jer me kreativnost ispunjava. Po pozitivnim reakcijama vidim da sam napravila dobar posao. Nisam se školovala za dizajnera interijera, već mislim da nosim to u sebi, intuitivno kreiram, a posebno volim kada sve ono što ne treba biti vidljivo sakrijem u jedan dobar komad namještaja. Jednostavno mi oko kaže je li nešto dobro ili nije, a budući da sam puna ideja s lakoćom kreiram i najzahtjevnije komade namještaja. Proučavala sam i feng shui, ali sam se u kreaciji kuće koristila intuicijom.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Kuća i izvana i iznutra izgleda sjajno, hedonistički, kao prava oaza za odmor, jeste li željeli ostaviti takav dojam?

Željela sam da kuća bude oaza za odmor, da ima energiju doma i da osim prirode pruži i najzahtjevnijim gostima sve što poželjeti mogu. Ako slučajno ne požele izići iz kuće da nemaju osjećaj da su nešto propustili. Kuća ima toliko sadržaja da je potreban višednevni boravak (barem tjedan dana) da bi se sve konzumiralo.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Gorski kotar jako je popularan i zimi i ljeti, tko su vaši gosti – domaći ili stranci?

Oduvijek znam da je Gorski kotar idealna lokacija za odmor. Svega pola sata udaljen je od mora, tako da je idealan za ljetovanje jer je ugodno po danu, spava se odlično, a tko želi na kupanje, začas se spusti do mora. Zimi pruža čaroliju zimskih vizura uz dekicu, knjigu, kavu ili čaj, a poseban je gušt plivati u toplom bazenu dok vani pada snijeg. Proljeće i jesen su također atraktivni. Smješten je u centralnom dijelu Hrvatske tako da je sve blizu. Mnogi nacionalni parkovi se mogu obići kao jednodnevni izlet. Vidjet ćemo tko će biti naši gosti. Za nas su svi dobrodošli. Kuću ću koristiti i za svoje potrebe edukacije franšizera i ostale edukacije koje ću povremeno organizirati. Bit će namijenjena i za "team buildinge" i "retreatove".

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Spomenuli ste vrt koji još nije gotov, što će sve biti u njemu?

Uređenje vrta ovisi o vremenskim prilikama. Vrt ima jezero pored kojeg će biti drveni plato koji će omogućavati da gosti uživaju u pogledu na vodu iz blizine. Planirali smo napraviti fire pit, zasaditi crnogoricu, biljke koje rastu uz vodu, urediti okoliš jezera, napraviti travnjak te osigurati potpunu privatnost za goste od susjeda i pogleda. Uglavnom vrt će biti osmišljen kao chill-out zone.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Kuća ima zanimljivo ime, što ono znači?

Valera Vita ime je ime moje franšize za biorezonancu, a znači zdrav život, dug život. Valera postoji 23 god. Korijen riječi potječe iz latinskog, a vezan je uz moje ime Valerija – Zdravka. Godine 2021. nastala je franšiza Valera Vita, a 2023. sam tom imenu dodala Forest House. Priča se isprepliće, sve je povezano i ima logičan slijed.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije