putovanje kroz vrijeme

Stan na Šalati: Miješanje različitog dnevnog svjetla i različitih stilova

stan
Foto: Goran Stanzl/PIXSEL
1/13
20.09.2021.
u 14:03

Vlasnica se potrudila da stanu da osobni štih i da ga liši uvriježene konfekcije. Učinila je to skupljajući zanimljive stvari nekoliko desetljeća

Kroz velike prozore dnevnog boravka okrenute na zapad pogled puca na Ksaver, a zahvaljujući orijentaciji i na jug i istok, u stanu od 70-ak kvadrata obiteljske kuće na Šalati, u prostoru se kroz dan miješaju različita vrsta dnevnog svjetla, ali i različiti stilovi uređenja.

Sve to zahvaljujući vlasnici, kemičarki, koja je uređenje svog doma prihvatila kao “proces u nastajanju” pa je i danas nakon nekoliko desetljeća nadopunjava i osvježuje.

Foto: Goran Stanzl/PIXSEL

Glavni kriterij kojim se vlasnica vodi je činjenica da uglavnom u prostor, unosi stvari koje se njoj sviđaju. A sve je počelo kad je naslijedila nekoliko komada namještaja koji joj se nisu sviđali. I tada je počela prodaja i kupnja.

- Nasljeđene stvari koje mi se nisu sviđale prodala sam preko oglasa i istodobno kupovala druge. Mene ne zanima konfekcija pa nije dolazilo u obzir da uđem u neku prodavaonicu namještaja i kupujem. Moji glavni dobavljači namještaja nalazili su se skriveni u objavljenom oglasu, sajmovima, u antikvarijatima, tijekom odvoza glomaznog otpada - otkriva vlasnica stana, pričajući kako je šarmatni ormar sa 49 ladica došao nakon čišćenja podruma Zavoda za javno zdrastvo, bidejmajerski paravan zanimljivo oslikan i veliki ormar u blagovaonici kupljeni je preko oglasa, foteljama i stolcima u dnevnom boravku udahnut je novi život nakon što su bile pronađene na otpadu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSEL

Svi teški komadi namještaja tijekom obnove dobili su kotačiće kako bi se mogli lakše micati. Sve je to upotpunjeno s kvalitetnom dizajnerskom rasvjetom iz kolekcije Artemida i kolekcije Konstantina Grčića, vrijednim umjetničkim djelima domaćih i nekolicine stranih autora.

Miks stilova nastavljen je modernom kuhinjom rađenom po mjeri, kupaonicom i dobro osmišljenim ormarima u dnevnom boravku koji su i kućna biblioteka i spremište najrazličitijih stvari. U stanu ima i puno dragih uspomena, a vlasnica se trudi da većina komada u stanu dobije i svoju pravu uporabnu vrijednost.

Tako, primjerice, koferi su postali noćni ormarići, stare škrinje iz imanja u Stupniku i danas čuvaju narodne nošnje, veliki pleteni tanjur idealna je sušilica za šipak... Neke stvari, poput finih porculanskih šalica, pisaćeg stroja, čaša ili kristalnih komada hommage su nekim drugim vremenima.

Sjećanje na prošle dane su i velika staklena vrata između dnevnog boravka i blagavaonice. Time je zadržana prozračnost prostora. U stanu su akromatske boje - bijeli zidovi i stolarija stvaraju kontrast sa crnim parketima i kuhinjskim elementima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije