LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ova jesenska ljepotica teška je za uzgoj, ali kad uspijete laka je za održavanje

Naročito efektne krizanteme će biti u kombinaciji s ukrasnim keljom ili margaretama, također biljkama koje vole jesensko vrijeme
20. rujna 2021. u 06:47 0 komentara 6584 prikaza
krizanteme
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Većini je prva asocijacija na krizanteme blagdan Svih svetih i odlazak na groblja - one su neizostavni dio svih cvjetnih aranžmana kojima ukrašavamo grobove bližnjih.

krizantema | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovo cvijeće prekrasnih cvjetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutno u Europi gotovo četiri stoljeća, od najpoznatijih ljepotica jeseni posljednjih 30-ak godina pretvorilo se u nas u tradicionalno nadgrobno cvijeće. Ali, ako imamo na umu simboliku krizantema – vječni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini posve logičnim.

krizanteme | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

No, njihovim masovnijim uzgajanjem i pojavom novih sorti sa sitnim cvjetovima sličnim ivančicama, sve češće se znaju naći i u aranžmanima i buketima za posve druge, znatno vedrije i veselije prigode. Zbog svoje cijene i činjenice da je to jedini jesenski cvijet koji raste na gredici, u posljednje vrijeme vrlo su popularne u teglama. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, prostor oko ulaznih vrata gdje će potrajati sve do jačeg mraza.

krizanteme | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U toplijim krajevima mogu se održati i cijelu zimu. Iznimno su zahtjevne za uzgoj, ali ne i održavanje – kada postane dio vašeg eksterijera, trebate ju samo povremeno pomalo zalijevati. Krizanteme u teglama su usto bolje rješenje od rezanoga cvijeća za groblje ako želite da vam što dulje traju. Prekrasan kolorit I tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajprije zbog brojnih cvjetova predivnih boja - žute, crvene, bijele, ružičaste...

Naročito efektne krizanteme će biti u kombinaciji s ukrasnim keljom ili margaretama, također biljkama koje vole jesensko vrijeme.
 

ukrasni kelj više od ukrasa Ako još niste, obavezno zasadite kelj u teglici na balkonu sadnja trajnica vrt cvijeće primite se motike Ove radove u vrtu u rujnu ne preskačite, ključni su za dobru novu sezonu! lukovice Isprobajte! 5 savjeta za jesensku sadnju lukovica: U proljeće će vas dočekati vrt u cvatu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.