LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Dajte stepenicama novo lice i osvježite interijer!

Ponekad su dovoljni samo boja ili nova gazišta, a ponekad je potrebno pozvati majstora da stavi nove obloge poput pločica, kamena, drveta...
12. siječnja 2020. u 07:45 0 komentara 9824 prikaza
stubište
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/6

I stepenice su, kao uostalom i sve u našem domu potrošna roba, koja se tijekom godina korištenja pohaba i izliže, a neki dijelovi potrgaju. Drvene stepenice, uključujući i ogradu, obično se rasklimaju. Ma koliko kvalitetne materijale koristili u gradnji i opremanju doma, to će se neminovno dogoditi jer zub vremena učinit će svoje.

Jednostavnije je svakako kupiti novi komad namještaja nego obnoviti onaj postojeći. Doduše, više ćete novaca morati izdvojiti za novi zamjenski primjerak, ali će zato cijela priča kraće trajajti, i to bez majstora i prašine. Eventualno ćete trebati pomoć montera.

stubište | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada su pak podovi, stepenice ili zidne obloge u pitanju, ako su kvalitetni materijali u pitanju, bolje ih je preurediti, ako je to moguće. Za početak, najbolje je pozvati stručnjaka da procjeni isplati li se adaptacija ili skidanje starog i stavljanje novog sloja materijala te koliko je statika postojana s obzirom na radove koje ćete podzuzeti.

stubište | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Ako imate drvenu ogradu i stube koje škripe treba ih učvrstiti čavlima i ljepilom za drva a onda vidjeti što je još potrebno – bojanje, lakiranje ili još i stavljanje novih gazišta.

Dotrajale stepenice možete obnoviti posve drugačijim materijalom nego što je ovaj aktualni, ali uvijek pazite što ćete prije učiniti s podlogom – hoćete li ju skinuti prije stavljanja nove ili ćete preko nje nanijeti novu.

Ako je beton u pitanju – samo nanesite boju po želji i već će stepenice izgledati kao nove. Na sve stare podloge (ukoliko nisu tekstilne u vidu tepiha ili pak linoleum) možete stavljati nove materijale – keramičke pločice, kamen, drvo, laminat.... No, za takav poduhvat svakako angažirajte majstora jer je potrebno znanje i preciznost.

stubište | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Drvenu ili metalnu ogradu je dovoljno izbrusiti brusnim papirom i obojati novom bojom, a ako ne želite stavljati nove obloge na stepenice, možete ih obnoviti gazištima od tekstila koja ćete pričvrstiti montažnim ljepilom. Pazite prilikom kupnje ili naručivanja gazišta po mjeri na njihove dimenzije – veličina mora biti precizno izmjerena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.