ISTRAŽILI SMO

Upoznajte nove tehnologije koje štede energiju, a domu daju idealnu toplinu

grijanje
Foto: Thinkstock
1/4
21.09.2015.
u 08:30

Saznajte nešto više o usavršenim grijaćim sustavima nove generacije koji se, osim za toplinu, brinu i o kvalitetnoj mikroklimi u prostoru

Zahvaljujući novim tehnologijama, uz klasična grijanja na plin, loživo ulje ili kruta goriva, sve je poželjnije i korištenje novih sustava grijanja te uređaja čija je energetska efikasnost vrlo velika. Tako je sve popularnije korištenje inverterskih klima, zatim različitih grijaćih infracrvenih ploča, dizalica topline i solarnih panela. No, bez obzira na koju vrstu grijanja pao izbor, valja voditi brigu o kvalitetnoj izolaciji prostora. Kritične točke su stolarija, fasada i krov pa pri gradnji treba upravo na to posebno obratiti pozornost.

U već izgrađenim prostorima, kad na neke od kritičnih točaka ne možemo utjecati, prije sezone grijanja dobro je provjeriti kako brtve vrata i prozori, a prva su pomoć izolacijske samoljepljive vrpce koje se jednostavno postavljaju.

Proračun snage
Vrsta grijanja i pozicija grijaćih tijela u prostoru mora se predvidjeti već pri izradi nacrta. Uvodimo li grijanje naknadno, treba kontaktirati ovlaštene stručnjake, koji će, među ostalim, napraviti i kvalitetan proračun potrebne snage. Valja kontaktirati i dimnjačara koji će provjeriti je li dimnjak i dimovodna cijev na koji se priključuje grijanje u ispravnom stanju.

Foto: pixabay

Cijene instaliranja grijanja ovise o nizu faktora i prilagođene svakom prostoru, a ovise o kvadraturi prostora koji treba grijati, vrsti izabranog energenta, kvaliteti te izolaciji prostora i podneblju.
Uvođenje grijanja skup je i velik posao, stoga je važno imati i dobar troškovnik u kojem će biti opisani svi potrebni radovi, količine potrebnog materijala te optimalni rokovi izvedbe.

Mobilne aplikacije
Zahvaljujući razvijenoj tehnologiji, grijanjem se može upravljati preko mobitela ili iPada. Najjednostavniji sustav je povezivanje sobnog termostata (žično ili bežično) putem interneta. Većina takvih sobnih termostata ima svoju aplikaciju za mobitele i iPade preko kojeg se grijanje u domu pali, gasi i regulira. No, na tržištu postoje i drugi sofisticirani sustavi upravljanja pametnom kućom.

– Za njih se program piše prema zahtjevu korisnika, nadzor se vodi preko upravljačkog ekrana ili pametnog telefona, a nudi i različite dodatne usluge – ističe Miroslav Karabelj, direktor tvrtke Karel elektronika.

Foto: pixabay

Izvrstan je način grijanja prostora i uvođenje geotermalnog grijanja. Prednost je cijena i mala količina potrošene električne energije u odnosu na standardne sustave. No, valja znati kako su glavni nedostaci geotermalnog grijanja vrlo visoki inicijalni troškovi i ne odveć velika raširenost područja pogodnih za iskorištavanje ovakvog izvora energije. Najveći toplinski kapacitet u Hrvatskoj je u Panonskom bazenu u kojem je geotermalni koeficijent veći nego u ostalom dijelu zemlje, ali i Europe.

Posebno pogodno područje za korištenje geotermalne energije je područje cijele Međimurske županije. To će zacijelo biti i grijanje budućnosti, jer stručnjaci ističu kako se ova vrsta energije ne može iscrpiti. Solarna energija je, uz geotermalnu, energija i sadašnjosti i budućnosti. Za postavljanje solarnog sustava potrebni su kolektori, spremnik tople vode s izmjenjivačem topline, solarna stanica s crpkom i regulacijom i razvod s odgovarajućim radnim medijem.

Energija budućnosti
– Solarni kolektor je središnji dio svakog solarnog sustava i služi za skupljanje topline i njezino prenošenje na prikladni medij koji grije vodu, najčešće je to mješavina vode i glikola – ističe Antun Car iz čakovečke tvrtke AC instalacije, naglašavajući da energija prolazi kroz prozirnu površinu koja propušta zračenje samo u jednom smjeru te se pretvara u toplinu.

Dakako, uz kolektor, važnu ulogu igra i kućište s odgovarajućom toplinskom izolacijom, priključcima, sabirnim vodovima i pričvrsnim elementima, zatim apsorberske plohe koje služe za potpunu apsorpciju toplinskog (IC) dijela zračenja i njegovu pretvorbu u korisnu toplinu. Pokrov se izrađuje od uobičajenog prozorskog ili vodenog bijelog stakla ili od polimernih materijala ojačanih staklenim vlaknima. Postoje ravni ili pločasti solarni i cjevni solarni kolektor.

Foto: pixabay

Spremnik tople vode je dio solarnog sustava koji služi za izmjenu topline s ogrjevnim medijem sustava grijanja ili potrošnom toplom vodom te za njihovu pohranu. Osnova dobrog djelovanja sustava je dobra usklađenost kolektora s rezervoarom tople vode i izmjenjivačem topline. U rezervoaru tople vode nalaze se slojevi vode različite temperature od dna (hladna voda) prema vrhu (topla voda) pa su stoga dobri rezervoari uski i visoki, što omogućava optimalno djelovanje i strujanje topline.

Višak energije
Topla voda struji prema vrhu rezervoara (odakle se uzima za potrošnju), te je njezina temperatura na vrhu tim veća što je rezervoar duži i uži. Ako zračenje nije dovoljno, voda se dodatno zagrijava sustavom konvencionalnoga grijanja vode. Ipak, realno je očekivati kako bi u budućnosti oni koji su investirali u solarno grijanje mogli od viška energije i zarađivati.

Taj višak energije i do sada je otkupljivao Hrote, Hrvatski operater tržišta energije. Uskoro se očekuje i donošenje novog zakona koji priprema resorno ministarstvo.
U tom zakonu, uz neke novosti i izmjene, propisat će se i nove kvote i novi uvjeti pod kojima će se otkupljivati višak energije u idućoj godini.

Zanimljivo je da su kvote za otkup energije za ovu godinu popunjene već u siječnju, pa svi oni koji žele u 2016. godini biti dio tima od kojeg Hrote otkupljuje energiju s pažnjom prate donošenje zakona, što se očekuje za mjesec-dva.

>>Počinje sezona grijanja: koje odabrati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije