Tajne potkrovlja

Naučite kako maksimalno iskoristiti kosine i tavanskom stanu dati dovoljno svjetla

potkrovlja
Foto: Mirjana Mikulec
1/4
26.12.2013.
u 00:00

Tavanski prostori kuća i zgrada sve se češće prenamjenjuju u stambene jedinice

Pretvaranje potkrovlja u stambeni prostor više nije egzotično ni rijetko.
Osim potkrovlja obiteljskih kuća, sve je više potkrovlja starih višestambenih zgrada koje pronalaze nove stanare. Preuređenje tavanskog prostora u stambeni izuzetno je zahtjevan zadatak, ali na kraju je užitak jer je rezultat originalan, drukčiji i netipičan stambeni prostor.

Visina potkrovlja
Da bi se prostor mogao iskoristiti za stambeni, mora zadovoljavati nekoliko kriterija. Prvi je kriterij visina. Minimalna visina sljemena trebala bi biti 2,4 metra, a iskoristiva visina ovisi o nagibu krovne plohe. Strmije krovne plohe daju više volumena i zanimljivija rješenja, dok blaži nagibi često ne osiguravaju minimalnu visinu.

Pregrađivanje prostora
U prvoj fazi uređenja savjetujemo da kontaktirate s arhitektom koji će vam pomoći složiti raspored prostorija i eventualno statičarom koji će vas uputiti ako je potrebno zamijeniti neke od nosivih elemenata krovne konstrukcije i provjeriti je li pokrov dotrajao.
Budući da nema nosivih zidova, prostor se može pregrađivati bez ograničenja pa možete uživati u prednostima “open spacea”. Uz pregradne zidove potrebno je provesti i instalacije vode, kanalizacije, struje grijanja i slično.

Krovni prozori
Kako bi potkrovlje bilo ugodno za život, valja osigurati dotok svježeg zraka i dovoljnu količinu prirodnog svijetla. S obzirom na to da su potkrovlja visoko, s krovnih prozora često se pruža najljepši pogled, a usto ste zbog visine udaljeniji od ulične buke.
Dimenzija prozora ovisi o rasponu na kojem su postavljeni rogovi te o nagibu krovne plohe, no to ne znači da je i ograničavajući faktor. Ako postoji zahtjev za širim prozorom, rog se može prerezati i može se ugraditi premosnica. Ugradnjom više krovnih prozora dobiti ćete veću staklenu površinu. Kod ugradnje krovnih prozora treba paziti da visina donjeg ruba prozora bude između 90 i 110 cm kako bi se kroz prozore omogućio pogled iz sjedeće pozicije. Optimalna je visina ručke za otvaranje između 185 i 220 cm.
Bitno je da svaka prostorija u potkrovlju ima dovoljno svjetla i da su prozori ravnomjerno raspoređeni. Formula za pravilno osvjetljenje računa se tako da staklena površina treba iznositi 1/7 površine poda prostorije.
Danas se krovni prozori mogu kupiti s korisnom dodatnom opremom. Tako možete daljinskim upravljačem otvarati i zatvarati prozor, podizati sjenila i rolete ili ugraditi senzor koji zatvara prozor kad počne padati kiša.

Izolacija
Potkrovlja su prostori koji se ljeti brže zagrijavaju, a zimi brže hlade pa je potrebno pravilno postaviti toplinsku izolaciju jer ćete time uštedjeti energiju i novac. Na toplinsku izolaciju postavljaju se gips-kartonske ploče ili neke druge ploče za unutarnju oblogu. Posebno je bitno pažljivo riješiti spoj toplinske obloge i prozora kako bi se izbjegao gubitak topline u tim zonama.

Boje
Potkrovljima zbog svoje manje visine često odgovaraju svijetle boje koje povećavaju prostor i čine ga prozračnijim. Potkrovljima šarm daju vidljive grede i stupovi koje možete ostaviti u boji drva ili ih obojiti u bijelo.

Savjeti
- Za organizaciju stambenog prostora u potkrovlju optimalna su potkrovlja koja imaju veću visinu sljemena od 2,40 m te sa strmijom krovnom plohom.
- Bitno je da svaka prostorija u potkrovlju ima dovoljno svjetla i da su prozori ravnomjerno raspoređeni.
- Potkrovlja su prostori koji se ljeti brže zagrijavaju, a zimi brže hlade pa je potrebno pravilno postaviti toplinsku izolaciju jer ćete time uštedjeti energiju i novac


Ključne riječi

Komentara 1

Avatar recitimeni
recitimeni
10:58 27.12.2013.

Potkrovlje je vreća bez dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije