Mala škola uređenja

Najvažnije je paziti na dječju sigurnost pa tek onda na estetiku

Shutterestock
01.07.2018.
u 08:30

Da bi soba bila zanimljiva djetetu, pustite ga da sudjeluje s vama u uređenju. Tako ćete mu omogućiti da razvija kreativnost i smisao za estetiku.

Dječja soba mora zadovoljiti više funkcija pa zbog toga njezinu uređenju pristupite tako da zadovoljite potrebe djeteta za odmorom, igrom, učenjem i druženjem. Kako dijete odrasta, tako mu se mijenjaju interesi i potreba za prostorom koji će po svemu odgovarati njegovim željama i potrebama.

Foto: Shutterstock

Uređenje dječje sobe roditeljima predstavlja posebnu radost i zadovoljstvo. Mnogi (u najboljoj namjeri) griješe slijedeći svoju viziju kako bi soba trebala izgledati, a zaboravljaju na djetetove želje. Ako je vaše dijete dovoljno odraslo da može izraziti svoje želje, pustite ga da zajedno s vama sudjeluje u uređenju i pokušajte (što je više moguće) zadovoljiti njegove želje.

Foto: screenshot/facebook

Namještaj za sobu posve malog djeteta neka bude multifunkcionalan. Primjerice, komoda za rublje trebala bi biti prilagođena i za prematanje djeteta. Kad je riječ o policama za igračke, odaberite one koje imaju mogućnost prilagodbe. Fokusirajte se na izbor kvalitetnog antialergijskog madraca i krevetića čije su standardne dimenzije 70 x 140 cm.

Međutim, postoje kreveti koji “rastu” s djetetom pa svakako razmislite (već na početku) o opciji kreveta koji se prilagođava odrastanju. Za sobu svoje bebe odaberite nježne pastelne boje zida i uskladite ih s posteljinom i zavjesama. Sklad boja znatno će doprinijeti cjelokupnom vizualnom ugođaju u prostoru vašeg djeteta.

Foto: screenshot/facebook

Kad dijete preraste mali krevet, potrebno mu je nabaviti pravi ležaj. S rastom djeteta mijenja se i soba pa već postojećim elementima dodajte nove, koji će zadovoljiti potrebe djeteta predškolske dobi. Djeca predškolske dobi žive u svijetu mašte i igre. Stoga je važno osigurati im dovoljno prostora za igru, a sobu ukrasiti bojama i omiljenim likovima iz crtića. Dok su još mala, djeca puno vremena provode igrajući se na podu. Zato postavite tepih koji će ih štititi od hladnoće. Da bi djetetova radost bila veća, odaberete tepih s motivima koje dijete voli. Djetetu školskog uzrasta potrebno je više mjesta za odlaganje stvari, knjiga i odjeće.

Foto: Shutterstock

Upravo zbog toga ne može biti previše polica, ladica i ormarića u sobi jednog školarca. Potrudite se dobro organizirati prostor i osigurati tri zone u njemu, a to su zona za spavanje, za igranje i za učenje. Ako je soba mala i namijenjena je za dvoje ili više djece, dobro rješenje bit će krevet na kat. Odabirom kreveta na kat, osim što ćete uštedjeti na prostoru, djecu ćete dodatno razveseliti, jer im takvi kreveti služe i za igru. Radni stol postavite na mjesto gdje dopire dosta dnevne svjetlosti, a na njega postavite stolnu lampu za neometan rad noću. Visina radne plohe stola i sjedišta, ili barem sjedišta, morala bi se moći regulirati po visini.

Ormar je važan element u dječjoj sobi. Prepustite ga potpuno djetetu i nemojte ga koristiti za odlaganje svojih stvari. Sav namještaj i oprema u dječjoj sobi trebaju biti otporni na oštećenja i laki za održavanje. Sobu uredite tako da djeci bude zanimljiva i ugodna za boravak. Kako dijete raste, morate biti spremni na preuređenje i prenamjenu dječje sobe svakih nekoliko godina. Imajte na umu da je bijeli namještaj dobar izbor za dječju sobu. Dobro se kombinira sa svim bojama drugih elemenata u prostoru.

Prilagodljiv je svim uzrastima djeteta i neće dosaditi. Osim toga, jeftinije je promijeniti boju zida, posteljine i zavjesa nego svaki put kada želite promjenu mijenjati namještaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije