u rumunjskoj

Najbolje od domaćeg dizajna u posljednjih deset godina, od rasvjete do drvenog namještaja

23.05.2023.
u 10:50

Najveće tvrtke na izložbi, proizvođači su namještaja. Od Prostorije s modularnim naslonjačem / ležaljkom Kontrapunkt i luksuznog stolića za kavu Bloom brenda Milla&Milli do Nuncovih barskih stolaca Cot i stalka za novine Kosir

Ovih dana otvorena je prva izložba hrvatskog dizajna u Rumunjskoj. Festival dizajna Zagreb Design Week, u suradnji s Romanian Design Weekom, pod nazivom Croatian Design X. Izložba nastala ekskluzivno za #RDW2023 predstavlja pregled suvremenog hrvatskog dizajna u proteklih desetak godina, što objašnjava X u naslovu. Ovom izložbom Zagreb Design Weeka otvara ciklus gostovanja na partnerskim festivalima u svijetu.

Budući da se izložba održava u concept storeu Doro 16, kustoski koncept Tine Marković i Daniel Tomičića bio je predstaviti proizvode koji još nisu dostupni na rumunjskom tržištu. Dvadeset pet izložaka neki su od najbolje dizajniranih hrvatskih proizvoda. Samoinicirani projekti dizajnera koji su s vremenom prerasli u uspješne start-up marke originalnih, ručno rađenih, proizvoda.

Od mode i nakita izložene su luksuzne kožne torbice Donà inspirirane pisaćim mašinama, Helen Kelen reciklirana odjeća rave kulture, srebrni, pozlaćeni, Mammii nakit, Miret tenisice od 97% prirodnih materijala i 3D printane narukvice s teksturom morske površine marke DKO.

Proizvodi za djecu uključuju ergonomske pastele Boya, modularne plišance Kištra by Vavra, lutke za razvoj koncentracije i emocionalne inteligencije Rine Crnjaković, Sanje Bencetić i Dorje Benussi, interaktivnu priču Adriane Pavelić i Dragane Meić, senzorni namještaj Tink Things i knjižicu o tradicionalnim rovinjskim igrama Studija Tumpić / Prenc. Isti je studio izložio nagrađivanu ambalažu za vina koja ulazi u segment food designea, zajedno sa studiom Boir i posudom za sol SAL⊥, te pladnjem za dvoje osmišljenim u doba korone.

Kategorija za sebe betonski je zvučnik ONE.618.

Studio Grupa najpoznatiji su hrvatski dizajneri rasvjetnih tijela, Ada Kezić i Zrinka Nedeljković dizajniraju svjetiljke od papira i patent zatvarača koji omogućavaju jednostavno održavanje, dok Havranek+Lugonja eksperimentiraju s tkaninom.

Najveće tvrtke na izložbi, proizvođači su namještaja. Od Prostorije s modularnim naslonjačem / ležaljkom Kontrapunkt i luksuznog stolića za kavu Bloom brenda Milla&Milli do Nuncovih barskih stolaca Cot i stalka za novine Kosir.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreb. Otvorenju je prisustvovala i Nj. E. Marija Kapitanović, veleposlanica RH u Rumunjskoj. Festival Zagreb Design Week najveći je događaj za dizajn u Hrvatskoj. Lansiran prije deset godina, jubilej će obilježiti posebnim izdanjem u rujnu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije