velika promjena

Mlada vlasnica uložila je 35 tisuća eura u adaptaciju stana, izgleda fenomenalno

Foto: Darko Mihalić
1/19
16.07.2024.
u 13:02

Kako bi se ostalo unutar planiranog budžeta, hodnik je umjesto velikog garderobnog ormara dobio komodu i decentno ogledalo. Tako se zadovoljila djelomično potreba za skladišnim prostorom, a u potpunosti estetska nota. Izgled stana odraz je želja vlasnice koja preferira svijetle neutralne tonove u kombinaciji s onim zemljanim

Promjene životnih okolnosti često za posljedicu imaju i potrebu da unesemo novine u prostor kojeg zovemo domom te i tako označimo novu fazu života. Nakon što je u stanu od 44 kvadrata, u širem centru Zagreba, ostala sama živjeti, mlada vlasnica je prostor koji je do tada dijelila sa sestrom odlučila preurediti, iako je njegov izgled bio donekle zadovoljavajući, baš kao i raspored. No, želja joj je bila moderniji, funkcionalniji i atraktivniji dom prilagođen njezinim potrebama, a za ostvarenje svojih zamisli angažirala je studio Mirjane Mikulec. Projekt su iz studija vodili arhitekt Matko Šimić i dizajner Mate Jelavić koji su trebali osmisliti novi izgled stana, za što je trebala temeljita adaptacija.

Foto: Darko Mihalić

Pored navedenih zahtjeva, vlasnica je željela više skladišnog prostora te da preuređenje, s budžetom od 35 tisuća eura traje maksimalno dva mjeseca. Tako je htjela vrijeme u kojem će zbog poslovnih obaveza izbivati iz grada iskoristiti za transformaciju svoga doma, u čemu se i uspjelo. No, ograničen budžet donio je i neke kompromise – manje planiranog namještaja po mjeri kao i odustajanje od izmještanja bojlera iz kupaonice te promjenu pozicije perilice rublja. Također, odmah u startu odustalo se od izmjene parketa koji se samo prebrusio i dobio novi sloj laka.

Foto: Darko Mihalić

Stan se nalazi u zgradi staroj oko 20-ak godina koji je bio zadovoljavajućeg rasporeda i dobro iskorištenog prostora. U njemu su se nalazili dnevni i spavaći prostor, radnim kutak, kupaonica, hodnik te lođa. Tako novi tlocrtni raspored nije uvelike odstupao od prvotnog – radilo se o tek nekoliko sitnijih izmjena. Ona najveća odnosila se prostor kuhinje koja je do sada bila dio otvorenog dnevnog prostora, malo uvučena u nišu.

Foto: Darko Mihalić

Kako bi se stvorilo više prostora za pohranu, predloženo je da se oformi još jedna strana kuhinje te da se umjesto L oblika dobije oblik slova U. Podizanje nove strane, i to one prema dnevnom boravku bilo je djelomično – stavljanjem donjih ormarića s radnom plohom, dok je gornji dio prostora ostao otvoren. Tako se osigurao i dotok prirodnog svjetla u kuhinju koja ugradnjom novog elementa, svojevrsnog poluzida ne djeluje skučeno. Tom dojmu otvorenosti doprinijela je činjenica da još s jedne strane kuhinja nema gornje elemente. 

Foto: Darko Mihalić

Unutar dnevnog prostora nalazi se i dnevni boravak sa sofom na razvlačenje čime se riješio problem dodatnog gostinjskog kreveta te radni kutak u niši.

Spavaća soba sada, prema želji vlasnice, umjesto dva, sada ima jedan ležaj. To je omogućilo i dva garderobna ormara, ali se, zbog budžeta, odustalo od ideje stola za šminkanje – to je bio jedini novi sadržaj kojeg je vlasnica željela. No, na koncu se opredijelila za više prostora za pohranu, pa je stolić izbačen. Pozicioniranjem ormara uz krevet mjesto za spavanje postalo je kao mala niša, zavučeno ispod prozora te je dobilo potrebnu privatnost i intimu.

Foto: Darko Mihalić

Najveća promjena koja se dogodila u maloj kupaonici je tuš kada umjesto klasične koja je znatno praktičnija, a usto djeluje i vrlo atraktivno, naročito zbog crnih alu profila. Posebnost kupaonice je u tri elementa rađena po mjeri od iverala u prekrasnoj kadulja zelenoj nijansi, čime se dobilo mjesta za pohranu te da kutak u kojem je perilica izgleda znatno ljepše.

Foto: Darko Mihalić

Kako bi se ostalo unutar planiranog budžeta, hodnik je umjesto velikog garderobnog ormara dobio komodu i decentno ogledalo. Tako se zadovoljila djelomično potreba za skladišnim prostorom, a u potpunosti estetska nota. Izgled stana odraz je želja vlasnice koja preferira svijetle neutralne tonove u kombinaciji s onim zemljanim. Ovaj spoj rezultirao je elegantnim i ugodnim, istovremeno modernim ali i bezvremenskim interijerom koji će dugo biti aktualan. Zbog ove kombinacije boja, te drvenog uzorka stan djeluje toplo, smirujuće ii opuštajuće. Akcenti u sivoj i crnoj dali su karakter interijeru, baš kao i dekorativni i uporabni detalji poput tapete na TV zidu, ogledala nepravilnog oblika u hodniku, crnih polica u radnom kutku i moderne rasvjete.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije