ROVINJSKO SELO

Kuća u kojoj se zaboravlja na gradsku vrevu i užurbanost

vila istra rovinjsko selo
Foto: Privatni album
1/25
29.07.2019.
u 09:04

Kamena dvokatnica u zaleđu Rovinja, stara 130 godina s novim vlasnicima najviše je promjena doživjela na okućnici te dobila i moderan, zakrivljeni bazen

Velika prednost pri kupnji stare istarske kamene kuće u Rovinjskom Selu, mjestu nadomak Rovinja, aktualnim vlasnicima bila je činjenica da je samostojeća (u selu su uglavnom sve dvojni objekti) te da je od svoga nastanka u 19. stoljeću uvijek bila redovito održavana.

Novi stanari stoga nisu ništa mijenjali u građevinskom ili prostornom segmentu, nego su je samo uredili po svome ukusu. No, zato je eksterijer veličine 400 četvornih metara doživio temeljite promjene i dobio novu dimenziju luksuza, ljepote i mediteranske autentičnosti.

Foto: Robert Demo

Novi mediteranski vrt

– Kada smo kupili kuću, nije bilo bazena, bili su tu samo travnjak, nekoliko maslina i jedan stari badem. Izgradili smo bazen od 24 četvorna metra te zasadili oleandre, mnoštvo lavande i drugo začinsko bilje – govori vlasnica. Bazen plijeni i svojim oblikom, koji je tako načinjen da bi pratio zakrivljene oblike zidova okućnice te je usto uzdignut od donjeg dijela dvorišta. To je rezultiralo da je sunčalište pokraj bazena potpuno okruženo zelenilom. Igra biljkama doprinijela je većoj privatnosti dvorišta i kuće koja se nalazi u sredini mjesta.

Foto: Robert Demo

Pridavanje pažnje uređenju okućnice, naročito kada je, kao u ovom slučaju, riječ o kući za odmor koju njezini vlasnici i iznajmljuju, iznimno je bitna jer u ljetnim mjesecima služi i kao dnevni boravak na otvorenom. Interijer je znatno manji od eksterijera i iznosi “svega” 90 četvornih metara raspodijeljenih na tri etaže – prizemlje je rezervirano za dnevnu zonu, prvi kat za dvije, a drugi, potkrovni, za jednu veliku spavaonicu s kupaonicom. Pri adaptaciji, otkriva vlasnica, zadržan je oblik kakav je nekada bio. Isti taj dojam nastojao se postići i uređenjem u rustikalnom stilu.

Foto: Robert Demo

Naglašena ljepota kamena

– Htjeli smo dobiti taj starinski štih. Od namještaja nabavljeno je samo ono nužno, ali pozornost je posvećena mnoštvu detalja, uglavnom starinskim ukrasima – ističe vlasnica pokazujući na prekrasan smeđi stolić u dnevnom boravku koji je zapravo antikna restaurirana škrinja. Najdraži detalj na kući vlasnici su plavi prozori i škure jer odlično ističu bijeli kamen od kojeg je napravljeno pročelje, a ostavljen je i u unutrašnjosti.

Foto: Robert Demo

Vlasnici su time htjeli naglasiti ljepotu tog kamena i dati kući što autentičniji izgled. Osim kamena, u interijeru prevladava još jedan prirodni materijal, drvo – od namještaja do spuštenih stropova i stropnih greda. Isti stilski odabir ponavlja se i u eksterijeru – drvena sjedeća garnitura pod nadstrešnicom, ležaljke za sunčanje, kameni stol i roštilj u eksterijeru čine zaokruženu priču s interijerom.

Teško je ovdje naći moderne elemente – iznimka su jedino električni uređaji. Romantika, rustikalni ugođaj i arhitektura te mirisi Istre ovdje su ipak imali prioritet.

Foto: Robert Demo

>>Lepršav i veseo interijer u staroj građanskoj kući

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije