savršen dom

Kuća stara 250 godina u kojoj su se vjenčali, danas je ovom paru obiteljski dom

Foto: IKEA
1/11
22.09.2023.
u 12:10

Pomalo klimavi prozori – svi u različitim veličinama i na različitim visinama – doprinose rustikalnom šarmu

Putovanje u Andersov i Christinin dom na selu zahtijeva strpljenje. Skretanje s posljednje asfaltirane ceste odvest će vas na dugu krivudavu vijugu kroz guste šume Smålanda u južnoj Švedskoj – gdje se, nakon nečega što vam se čini kao cijeli život vožnje, konačno otvara čistina i pojavljuje se ponosna crvena seoska kuća. Okružena visokim drvećem i mahovinom obraslim kamenim zidovima tipičnim za ovaj dio svijeta, imate osjećaj da ova kuća stoji ovdje stoljećima. Samo, ne baš…

Sve je počelo za Andersa i Christinu kada su se upoznali prije 34 godine. U tom trenutku gospodarstvo se sastojalo samo od manje kuće iz oko 1690. godine koja je služila kao ljetnikovac. 2002., kada su Anders i Christina planirali svoje vjenčanje, Christina je bila u potrazi za mjestom koje bi se činilo autentičnim i jedinstvenim, kada je Anders došao sa zanimljivim prijedlogom. "Imam prijatelja koji obožava stare drvene kolibe", objašnjava. “I rekao mi je: ‘Znam za veliku kuću koja će biti savršena!’ Pa smo je otišli vidjeti, rastavili je, premjestili je ovdje na naše imanje, ponovno je sastavili i ovdje smo proslavili vjenčanje.”

Foto: IKEA

Pomalo klimavi prozori – svi u različitim veličinama i na različitim visinama – doprinose rustikalnom šarmu. Zgrada o kojoj je riječ bila je 250 godina stara građevina s druge farme udaljene 60 km, s mnogim izvornim detaljima s ljubavlju očuvanim. Zidovi su izrađeni od debelih dasaka ručno piljenog drva. Nakon što je dugo služila kao obiteljska "štala za zabave", kuća je prije osam godina potpuno preuređena, a Anders i Christina su sami obavili veliki dio posla. Zahvaljujući Andersovom iskustvu u izradi ormara i stolariji te Christininom radu na opremanju doma, inspirativan rezultat ne iznenađuje.

Foto: IKEA

Ormari, police, zidovi i ploče stolova krcati su knjigama, staklenim posuđem, keramikom, životinjskim rogovima, pa čak i nekim Andersovim vlastitim drvenim radovima. “Lijep dom nema nikakve veze s dizajnom ili novcem”, kaže Christina. "Više se radi o srcu i strasti: odabiru stvari koje volite tako da možete osjetiti da je to osobno i da se radi s brigom i pažnjom."

Foto: IKEA

Život na švedskom selu podrazumijeva uživanje u prirodi, kao i u obilju svjetla u proljeće i ljeto. Najnoviji dodatak kući, "crvena soba", usmjeren je na maksimiziranje toga. To je idealna sredina između unutarnjeg i vanjskog prostora: obojana u crveno da se poveže s tradicionalnom 'Falu crvenom' vanjštinom doma, dok staklene stijene propuštaju sunčevu svjetlost i toplinu. Udoban dnevni krevet u kutu savršeno je mjesto za predah.

Foto: IKEA

Kada nisu u crvenoj sobi ili vani u prirodi, najvjerojatnije ćete zateći Andersa i Christinu kako se motaju po kuhinji, s velikim otokom i dodatnom blagovaonicom. “Izgradili smo kuhinju kako bismo ovamo mogli smjestiti mnogo ljudi”, objašnjava Anders.

Foto: IKEA

“Često kada imamo goste ili obitelj, oni su s nama u kuhinji, piju vino i zajedno kuhaju. To je vrlo ugodan prostor za druženje.” Christina se slaže. “Puno nam je značilo stvoriti dom u kojem je kuhinja srce.”

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije