PREUREDILI GA

Klasičan stan postao je moderna oaza za dinamičnu obitelj

stan
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/13
04.10.2014.
u 09:45

Poseban naglasak na detalje daje pomno projektirana ambijentalna rasvjeta koja prostoru daje ugodan i nenametljiv ugođaj

Mladi je bračni par stan u Hvarskoj ulici u Zagrebu, u naselju Sigečici, dobio u nasljedstvo, a potreba za dvije spavaće sobe te dnevni boravak integriran u prostor kuhinje i blagovaonice nalagala je temeljitu rekonstrukciju prostora. Posao je povjeren arhitektu Darku Kadoviću i njegovu Interrupt timu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Zahtjevan projekt

– Projektom, a kasnije i izvedbom, dobili smo stan s dvije jednako vrijedne spavaće sobe, s dnevnim boravkom koji ulazi u prostor nekadašnje lođe integriran u zajednički prostor blagovaonice i kuhinje, proširenu, funkcionalniju i potpuno opremljenu kupaonicu, izmješteni hodnik koji poboljšava komunikaciju i oslobađa dodatni prostor te mjesto za ugradbene ormare – objasnio je arhitekt Darko Kadović, dodajući da izbor materijala i boja prati funkcionalnost stana i želju da stan odiše prijateljskim i ugodnim ozračjem.

– Zbog male djece stan mora biti funkcionalan, siguran i s mnogo pametnih rješenja za odlaganje stvari – naglasio je arhitekt.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Na podove je postavljen hrastov parket prirodne strukture. Iznimka je kupaonica – za nju su odabrane keramičke pločice neutralnih tonova. Kompletan namještaj, od kuhinjskih elemenata do ugradbenih ormara i kreveta, izrađen je po mjeri od biranih iverala i modernih akrilnih dekora. Pretežno bijeli zidovi i neutralno uređenje naglašavaju specifične dekore, zidove istaknute bojom, komadni namještaj te neke zanimljive eksponate.

Svakako treba istaknuti specifičan dizajnerski luster arhitektice Ane Dropulić te slike akademskog slikara Borisa Pecotića. U kuhinji se ističe poseban dekor i raspored elemenata te koloritne površine iza kuhinjske radne ploče. Mališanima je posebno drag “skriveni prolaz” koji se nalazi ispod radnog stola u spavaćoj sobi te im omogućava neometan prolaz iz spavaće sobe u maštovito razigranu i djeci prilagođenu dječju sobu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ambijentalna rasvjeta

Poseban naglasak na detalje daje pomno projektirana ambijentalna rasvjeta. Ona prostoru daje ugodan i nenametljiv ugođaj. Usmjerena rasvjeta pak omogućava neometan rad u, primjerice, kuhinji i za radnim stolom ili pak pri korištenju ormara. Istodobno, pažnja je usmjerena i na iskoristivost prirodnog osvjetljenja kojeg u interijeru ima napretek. Intimnost prostoru daju zavjese koje zasjenjuju velike prozore. Za potrebe indirektne i usmjerene rasvjete te skrivanje postojećih instalacija grijanja i novih instalacija struje i multimedije, djelomično su iskorištene nove gipsane stijene i “kutije” koje osim funkcionalne uloge daju trodimenzionalnost vertikalnim plohama i pridonose identitetu prostora.

Adaptacija je bila izazovna jer se na malo kvadrata moralo puno toga kvalitetno osmisliti i izvesti, a arhitekt Darko Kadović ističe:

– Profesionalno obaviti kompletnu adaptaciju, od prve skice na papiru do realizacije te izbora materijala i namještaja, uvijek je zahtjevno i podrazumijeva visok stupanj organizacije i dobru komunikaciju svih strana uključenih u posao. Cijeli projekt rađen je po principu ključ u ruke. Naravno, najdraže mi je nakon velikog posla, koji smo obavili u relativno kratkom roku, vidjeti zadovoljnu i sretnu obitelj u novom interijeru. Taj interijer odražava njihov stil života i navike te u njemu rado borave. To je nagrada cijelom timu koji je uređivao taj zagrebački stan – naglasio je Darko Kadović.

>>Stan na Bačvicama: miks dobrih komada i božanstvenog pogleda

Komentara 4

QU
queta
11:28 04.10.2014.

Nadam se da vam je arhić ovo radio džabe...

DU
Deleted user
10:37 05.10.2014.

Jeftini namještaj ne kupuju dinamični! Nit su Hrvati dinamični nit je u Zagrebu lipo živjeti. Zagreb je zakrajak EUROPE. Sve je samo ne dinamičan.

Avatar brk2101
brk2101
09:44 05.10.2014.

A kuhinja nema perilicu za posuđe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije