U PORTUGALU

Atraktivni crno-bijeli stan s prekrasnom galerijom

crno bijeli stan portugal
Foto: João Morgado
1/10
13.10.2020.
u 09:53

Nekoć zdanje sa stambenom zonom i štalom pretvoreno je u suvremeni životni prostor za mladu četveročlanu obitelji

Studio Inês Brandão Architecture dovršio je nedavno projekt adaptacije 50 godina stare kuće Calerio u Monte Realu u Portugalu. Zdanje je nekada davno bilo objekt dvojne namjene – donja etaža bila je štala, a gornja prostor za stanovanje.

Prvom adaptacijom prije 30 godina prostor od 120 četvornih metara je prenamijenjen u isključivo stambeni, a novi vlasnici, mlada obitelj s dvoje djece, odlučili su ga temeljito preurediti te iskoristiti pametnije interijer, naročito dnevnu zonu i potkrovlje koje je sada posalo galerija.

Foto: João Morgado

Osim novih instalacija, podnih obloga i namještaja, preuređenje je uključivalo i promjene u tlocrtu. Izvorni elementi gradnje pažljivo su sačuvani, a novom adaptacijom srušen je zid koji je dijelio kuhinju od blagovanja i dnevnog boravka kako bi se prostor osvježio, ali i osuvremenio. Izgradnjom galerije cijeli dnevni prostor više došao do izražaja.

Foto: João Morgado

To se prvenstveno postiglo jednostavnom kromatskom kombinacijom crno-bijele koje unose eleganciju i dojam prostranosti u dom (naročito se to očituje bojanjem drvenog stropa u bijelo) te izgradnju crne kutije, koje je postalo žarišna točka cijelog interijera. U ovom nekonvencionalnom volumenu, svojevrsnoj kući u kući, objedinjeno je nekoliko 'sporednih' sadržaja: kuhinja, toalet, ostava i stubište koje vodi na galeriju.

Foto: João Morgado

Funkcionalna i estetski savršena crna kutija odvaja ujedno i socijalnu zonu interijera od spavaće, prizemlje od galerije i čitav prostor od ulaza i hodnika. U potkrovlju, koje je nekoć služilo kao tavan na kojem se sušilo bilje i žito, sada je osmišljen novi društveni prostor i kao svojevrsno utočište i radna zona.

crno bijeli stan portugal
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije