LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Atraktivni crno-bijeli stan s prekrasnom galerijom

Nekoć zdanje sa stambenom zonom i štalom pretvoreno je u suvremeni životni prostor za mladu četveročlanu obitelji
13. listopada 2020. u 09:53 0 komentara 10798 prikaza
crno bijeli stan portugal
Foto: João Morgado
Pogledajte galeriju 1/10

Studio Inês Brandão Architecture dovršio je nedavno projekt adaptacije 50 godina stare kuće Calerio u Monte Realu u Portugalu. Zdanje je nekada davno bilo objekt dvojne namjene – donja etaža bila je štala, a gornja prostor za stanovanje.

Prvom adaptacijom prije 30 godina prostor od 120 četvornih metara je prenamijenjen u isključivo stambeni, a novi vlasnici, mlada obitelj s dvoje djece, odlučili su ga temeljito preurediti te iskoristiti pametnije interijer, naročito dnevnu zonu i potkrovlje koje je sada posalo galerija.

crno bijeli stan portugal | Autor : João Morgado Foto: João Morgado

Osim novih instalacija, podnih obloga i namještaja, preuređenje je uključivalo i promjene u tlocrtu. Izvorni elementi gradnje pažljivo su sačuvani, a novom adaptacijom srušen je zid koji je dijelio kuhinju od blagovanja i dnevnog boravka kako bi se prostor osvježio, ali i osuvremenio. Izgradnjom galerije cijeli dnevni prostor više došao do izražaja.

crno bijeli stan portugal | Autor : João Morgado Foto: João Morgado

To se prvenstveno postiglo jednostavnom kromatskom kombinacijom crno-bijele koje unose eleganciju i dojam prostranosti u dom (naročito se to očituje bojanjem drvenog stropa u bijelo) te izgradnju crne kutije, koje je postalo žarišna točka cijelog interijera. U ovom nekonvencionalnom volumenu, svojevrsnoj kući u kući, objedinjeno je nekoliko 'sporednih' sadržaja: kuhinja, toalet, ostava i stubište koje vodi na galeriju.

crno bijeli stan portugal | Autor : João Morgado Foto: João Morgado

Funkcionalna i estetski savršena crna kutija odvaja ujedno i socijalnu zonu interijera od spavaće, prizemlje od galerije i čitav prostor od ulaza i hodnika. U potkrovlju, koje je nekoć služilo kao tavan na kojem se sušilo bilje i žito, sada je osmišljen novi društveni prostor i kao svojevrsno utočište i radna zona.

crno bijeli stan portugal
1 / 14
Detaljima kao što su svijeće, rasvjeta, prije svega lampice te kuglice u klasičnim bojama crvenoj, zlatnoj i plavoj, postići ćete toplinu
moderna ekstenzija u vrtu kuća SJAJNA EKSTENZIJA Ima više od 100 godina i izgleda sjajno! Riječ je o kući koja prkosi vremenu štala u italiji FUNKCIONALIZAM NA DJELU Nikad nećete pogoditi što je ova vila bila prije potresa!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.