ISKORIŠTEN SVAKI KUTAK

Kamena kuća iz 18. stoljeća pretvorena u intimnu ljetnu oazu

Foto: Danilo Balaban
1/20
22.08.2015.
u 08:45

Vlasnici su se odlučili na neobično rješenje: dvojni objekt temeljitom adaptacijom spojili su u jedinstvenu cjelinu od 155 m2

Kamena kuća s lako uočljivim, šarmantnim plavim otvorima i ukrasima na fasadi savršeno se i nakon adaptacije otprije nekoliko godina stopila s mediteranskim okolišem kojim je okružena – drugim starim kamenim kućama i pašnjacima.

Malo pitoreskno ribarsko mjesto na Jadranu tako je postalo bogatije za još jednu obnovljenu nastambu koja je nastojala sačuvati sve ono najbolje što je kulturna i graditeljska tradicija ostavila. Da se to ostvari, najviše je, uz vlasnike, zaslužna poznata zagrebačka produkt dizajnerica i dizajnerica interijera Ksenija Jurinec.

Foto: Danilo Balaban
Kuća datira čak iz 18. stoljeća, a adaptacijom se nastojalo sačuvati što više autohtonog u njoj

Poštivanje nasljeđa
Proučavanjem i poštovanjem nasljeđa te kreativnom nadgradnjom uspjelo joj je nekad trošnu kuću zatečenu u vrlo lošem stanju pretvoriti u pravu otočku ljepoticu, koja neće promaknuti nijednom prolazniku. Želja joj je bila, kako nam je rekla, ostvariti puninu jedinstvenog doživljaja lokalnih vrijednosti nadahnutih arhitektonskim kontekstom, duhom mjesta, njegovom povijesnom i kulturnom pozadinom, klimom i morfologijom.

– Inspirativne fragmente koje sam koristila u dizajnu nove interpretacije autohtonog interijera prikupila sam šetajući se mjestom, obalom, otokom, kamenim ulicama gradića, maslinicima i pašnjacima, prelazeći suhozide – govori Ksenija Jurinec.

Foto: Danilo Balaban

Uređenju je prethodila temeljita renovacija – od izrade novih podova, drvenih grednika, krova, stolarije, svih instalacija pa sve do žbukanja zidova. A ono što je možda najzanimljivije jest činjenica da je kuća zapravo spoj dvaju objekata, s originalnim rješenjima poput niša, zidane kuhinje ili pak stolnog nogometa u predvorju. Osim osnovnih sadržaja – privatne i dnevne zone, kuća ima i dodatne sadržaje.

– Arhitektonskim dogradnjama oplemenjena je plastika prostora brojnim nišama i dijelovima koji zamjenjuju namještaj, dok je formiranje brojnih izoliranih zona omogućilo prostor za neometan odmor uz dobru knjigu, predivan pogled, relaksaciju... – objašnjava Jurinec.

Foto: Danilo Balaban
Površina stambenog prostora je 155 m2, a čak po 100 m2 rezervirano je za terase i za dvorišta

Skladna cjelina
Tako su dvije polovice derutne otočke kuće postale predivna ljetna oaza za odmor njezinih vlasnika. Stambeni prostor sastoji se od vrtne ljetne kuhinje, kuhinje i blagovaonice u konobi; zatim dnevnog boravka i kupaonice u prizemlju, spavaće sobe na prvom katu, dviju soba i malog sanitarnog čvora na drugom katu te radne sobe s praonikom u potkrovlju.

Sve prostorije čine skladnu cjelinu, iako je namještaj iz raznih stilova – dio su vlasnici donijeli iz Amerike, u kojoj su živjeli neko vrijeme, dio je napravljen u stolarskoj radionici, a velik dio pripada ostavštini pronađenoj u kući, poput škrinje.

Foto: Danilo Balaban
Namještaj je spoj tradicionalnog i funkcionalnog

– Ovako su svi ti komadi nastavili živjeti u obitelji s novim generacijama, što je i bila moja želja, kao i želja vlasnika – ističe dizajnerica dodajući kako u procesu dizajna voli raditi u interdisciplinarnim timovima. Tako su ljepoti interijera koji osim što relaksira, ujedno ispunjava i sjećanjima na miran ribarski život kakav je nekad bio dominantan u malim mjestima na obali, doprinijeli kipari i slikari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije