Rashladite se

Kako odabrati pravu klimu? Donosimo sve prednosti i minuse

Kako odabrati pravu klimu? Donosimo sve prednosti i minuse
Foto: Thinkstock
1/6
13.05.2013.
u 20:49

U rashlađenom prostoru lakše je učiti, raditi, odmarati se...

Tek što je ogrjevna sezona završila, visoke temperature i sparina prisilile su nas da uključimo klima-uređaje. No, jesu li oni spremni za to? Prije uključivanja klima-uređaja preporučeno je obavljanje servisnog pregleda iz zdravstvenih i tehničkih razloga. Zdravstvenih, jer je sastavni dio servisnog pregleda dezinfekcija unutrašnje jedinice kako bi se uklonile i spriječilo nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama. Tehnički razlozi redovitog servisa kontrola su količine rashladnog medija freona te kontrola čistoće lamelarnog izmjenjivača topline. Time se osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja te niža potrošnja električne energije, postiže se ušteda energenta i produljuje radni vijek uređaja.


– Nakon obavljenog servisnog pregleda korisnik može bezbrižno koristiti uređaj i namjestiti odgovarajuću temperaturu i brzinu rada ventilatora - ističe mag. ing. brod. Ivo Tkalec, direktor tvrtke Tkalec-ing-a, dodajući ukoliko nije obavljen servisni pregled korisnik svakako treba provjeriti čistoću filtara i po potrebi ih očistiti, provjeriti baterije u daljinskom upravljaču, je li uređaj uključen u struju, a po uključenju provjeriti otječe li kondenzat kamo treba.
Uobičajena cijena servisa klima uređaja u sezoni je oko 400 kuna, a izvan sezone 300 kuna.
Cijena nadopune freona ovisi o vrsti freona i snazi klima-uređaja, a kreće se od 50 do 400 kuna. Za uređaje koji su pod jamstvom nadopuna freona se ne naplaćuje. Često dvojimo o “pravoj” temperaturi u klimatiziranim prostorijama. Ivo Tkalec naglašava:
– Mi se vodimo podacima koje nam preporučuje medicinska struka, a to znači da je ljeti potrebno osigurati sljedeće mikroklimatske uvjete: temperatura 26 ± 2°C pri vlazi = 50 ± 5 posto. Često ljudi govore da razlika između vanjske i unutarnje, klimatizirane, temperature ne bi smjela biti veća od 3-5°C.
Točnije je reći da pri nižim ljetnim temperaturama, primjerice, 26 stupnjeva Celzijusa razlika bi trebala biti 2-3 stupnja, dakle 23-24 stupnja, dok pri visokim ljetnim temperaturama, primjerice, 36 stupnjeva razlika bi trebala biti 8-9 stupnjeva.


Montaža klima-uređaja s potrebnim materijalom, puštanjem u rad i ovjerom jamstva košta od 1250 kuna na više.
Ponuda uređaja izrazito je široka; cijene niskokvalitetnih klima s kraćim jamstvenim rokom kreću od 1800 kuna, dok su cijene visokokvalitetnih klima koje imaju višegodišnja jamstva, od 5-7 godina, štede struju, izrazito tiho rade, a pri tome kvalitetno filtriraju zrak, od 5000 kuna naviše.
Izbor, naravno, ovisi o spremnosti za novu investiciju. Valja i znati kako će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju biti i promjena u skladu s ekološkim normama i energetskom regulativom. Mijenjaju se oznake energetske klase te se zabranjuje uvoz takozvanih “fix speed” tipova klima-uređaja.
To znači da se dopušta uvoz samo inverterskih izvedbi klima-uređaja koji su štedljiviji 40-60 posto u odnosu na “fix speed” izvedbu.
Dobro je i znati da klima-uređaji kućne serije pokrivaju najviše do 80 četvornih metara. Kod većeg broja kvadrata koji se žele rashladiti savjetuju se veći broj rashladnih jedinica.

Dobro smješteno, ali neestetski. Klime i satelitske antene na fasadama postali su prepoznatljivi simboli gradova

Prednosti
Nove klime imaju nisku potrošnju struje, povećan protok zraka, nisu bučni, uklanjaju neugodne mirise i pročišćuju zrak... Najveća im je prednost što s jednim uređajem postižete mogućnost hlađenja i najjeftinijeg grijanja jer je klima-uređaj dizalica topline zrak – zrak. Koeficijent iskoristivosti tog tipa kod nekih uređaja je već 8 što znači da pri utrošku 1kW el. energije dobijete 8 kW toplinskog učina. Takva klima grije za triput puta manje novaca od plinskog etažnog grijanja. Ipak, valja voditi računa o vanjskoj temperaturi zimi jer pri izrazito niskim temperaturama koeficijent iskoristivosti se smanjuje.
Minusi
Ako klima puše u glavu, oči, vrat ili trbuh, može izazvati i neugodne zdrastvene smetnje, poput konjuktivitisa, ukočenosti, prehlade i glavobolje. Osobe koje nose leće mogu imati problema s vlaženjem oka i promjenama na sluznici oka. Stoga, pri ugradnji treba paziti da unutarnja jedinica bude na mjestu gdje će najmanje puhati po ljudima, kućnim ljubimcima i biljkama.
Mana može biti i buka, ali s novim uređajima ona je zapravo minimalizirana.

Savjeti za ugradnju
1. Za ugradnju klime odaberite ovlaštenog servisera
Posavjetujte se sa serviserom o izbora proizvođača, snage, pozicije unutarnje ivanjske jedinice, električnog napajanja uređaja i odvoda kondenzata.
2. Pozicioniranje unutrašnjih klima jedinica
Ako naknadno ugrađujete klimu u stan, sa stručnjacima razgovarajte i o poziciji klim-uređaja. Jedan od prijedloga je pozicioniranje u hodniku. Tako se može smanjiti izravno strujanje zraka u sobama u kojima se boravi.
3. Pozicioniranje vanjskih klima-jedinica
Vanjska jedinica mora ima dovoljnu izmjenu zraka i riješiti se te topline. Smještaj vanjske jedinice na tavan ili zatvoreni balkon nije dobro.
4. Spavaća soba nije dobro mjesto za klimu
Ako želite imati i rashlađenu spavaću sobu, najbolje je postaviti klima-uređaj tako da je može rashladiti i iz druge prostorije. Spavanje uz klimu nije zdravo i treba ga izbjegavati.

Nemojte zaboraviti
1. Klima-uređaje treba servisirati jednom godišnje
Najbolje je pozvati ovlaštenog servisera, i to prije sezone rashlađivanja. Servisiranjem se osigurava dugotrajnost uređaja, ali i kvalitetan zrak u prostoriji koja se rashlađuje.
2. Neugodni mirisi, buka, ako ne hladi kao prije...
U tom slučaju nikako ne odgađajte servisni pregled jer je klima neispravna, a to znači da će potrošnja struje biti veća, bez željenog efekta, a ozbiljno može biti ugroženo i zdravlje.
3. Ako se u posao upuštate sami
Većina nas jedino što može jest očistiti ili zamijeniti filter. Čistite ga vodom i poslije osušite. Druge servirvisne poslove ipak ne preporučujemo kako ne bi došlo do oštećenja uređaja.
4. Birajte klima-uređaje s više opcija, isplati se...
Tako se mogu birati različiti režimi rada koje želite – kad će se klima ugasiti ili uključiti, treba li odvlaživanje zraka, intenzitet rada, način izbacivanja zraka...

NE PROPUSTITE: Dizajnerica Mirjana savjetuje kako do savršene spavaće oaze

FOTO Zavirite u luksuzni zagrebački stan pravnice Dajane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije