GORNJOGRADSKI BISER

Kad bijela dominira: Moderan stan u zgradi staroj jedno stoljeće

stan tkalčićeva
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/20
25.02.2020.
u 06:00

Iza debelih zidova stare višekatnice u zagrebačkoj Tkalčićevoj krije se prozračan, topao i zanimljivo uređen stan od 40 m² koji su vlasnici sami uredili

Gornjogradski stan samo nekoliko minuta od glavnog zagrebačkog trga, smješten na prvom katu zgrade stare jedno stoljeće, dobio je nedavno svoje novo, znatno modernije i dizajnerski osmišljenije lice.

Unatoč godini proizvodnje i buci koja dopire izvana, iz kafića i od brojnih prolaznika i turista, debeli zidovi osiguravaju mir i tišinu stanu u Tkalčićevoj, jednoj od najpopularnijih i najpoznatijih zagrebačkih ulica bogate povijesti.

Foto: Žarko BašićPIXSELL

Dobra izolacija

Vlasnici objašnjavaju da je, iako tako stara, zgrada vrlo kvalitetno sagrađena pa su njezini zidovi ne samo izvrsna zvučna već i toplinska izolacija. Od posljednje adaptacije, kada su, među ostalim, rušeni neki od zidova a dodani novi pregradni te mijenjane kompletne instalacije, prošlo je petnaest godina.

Zamjena soba

Vlasnici su sada odlučili zidove u stanu, koji je obiteljsko naslijeđe, ostaviti netaknutima, a više se posvetiti njegovu uređenju – novom namještaju u dnevnoj i spavaćoj sobi te kuhinji koja je, kao i kupaonica te hodnik, dobila nove pločice. Ostale podne obloge u stanu, odnosno stari hrastov parket, samo je doživio osvježenje, brušenje i lakiranje, što ga je učinilo da izgleda poput novog. Osim toga, dnevna i spavaća soba zamijenile su svoja mjesta. Sve ono što su mogli, uključujući uređenje, vlasnici su sami napravili pa su tako izbjegli premašivanje budžeta.

– Kod dizajniranja interijera vodili smo se mišlju da stan bude funkcionalan, moderan, a istodobno da ima toplinu doma. Smatramo da je jedna od bitnijih stvari osjećati se u stambenom prostoru udobno i opušteno, okruženo lijepim stvarima – govori vlasnica, koja je, budući da voli dizajn interijera, bila zadužena za uređenje dok je suprug vodio brigu o ‘tehnikalijama’.

Foto: Žarko BašićPIXSELL
Hrastov parket pomlađen je brušenjem i lakiranjem

Razlog više za bijelu

Konačnim rezultatom, stanom kojim dominira bijela boja, vlasnici su vrlo zadovoljni. Bijela boja odabrana je jer je vlasničina omiljena, a usto povećava prostor, što je za stan od 40 četvornih metara bitno. No, to nisu jedini razlozi. Postoji, naime, jedan mnogo praktičniji, koji je doista dobar savjet svima onima koji razmišljaju kako opremiti interijer i koje boje odabrati.

– Upravo zahvaljujući bijeloj boji zidova i većine namještaja možemo mijenjati dekore i ostale detalje u različitim bojama – otkriva vlasnica.

Foto: Žarko BašićPIXSELL
U 40 m2 našlo se mjesta za spavaću i dnevnu sobu te prostranu kupaonicu

U ovoj prvoj varijanti nakon adaptacije detalji su ljubičasti i zeleni ili, slikovito rečeno, u tonovima mlade trave i lavande koji prostoru daju svježinu, dinamiku i, što je vlasnicima bilo bitno, šarm.

Dojmu uvelike pomažu umjetničke slike i fotografije na zidovima, pokloni prijatelja, akademskih slikara i jednog profesionalnog fotografa.

Komentara 1

DO
doktorica
10:00 08.03.2019.

pohvalno je kaj nisu ljepili tapete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije