bijeg iz grada

Izlet u Sevnicu - istražite bogatu prošlost, uživajte u divnoj prirodi i kušajte tortu koja nosi ime po Melaniji Trump

Nikola Zoko
19.08.2024.
u 11:02

Živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske i u potrazi ste za idejom gdje na izlet evo super ideje! Sevnica, jedan od poznatih gradova u Sloveniji zanimljiva je destinacija  cijele godine. U vrijeme predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, a posebno nakon njegove inauguracije Sevnica je postala svjetski poznata destinacija koju i danas (posebno na putu prema Ljubljani) posjećuju brojni stranci. Svima je zanimljivo vidjeti kako izgleda grad u kojem je rođena Melanija Trump što je dodatno potaknulo lokalno stanovništvo da s gradski vlastima osmisle brend First Lady. Pod ovim nazivom se danas može kupiti fina čokolada, vino ili lokalnog uzgoja, čaj, začini...


Foto: Nikola Zoko

Do Sevnice možete automobilom (čak i bez vinjete), ali i puno ekološkijem prijevoznim sredstvom - vlakom čija vožnja od Zagreba traje nešto više od sat vremena. Bez obzira koji način prijevoza odaberete razgled Sevnice započnite u strogom centru - na malom trgu koji se nalazi uz samu željezničku stanicu. Na tom mjestu pogled će privući odlična mapa s naputcima što vidjeti u Sevnici ali i ucrtana ruta kako Sevnicu istražiti biciklom. Kao većina 'zelenih gradova' Slovenije tako i Sevnica ima mjesto gdje možete iznajmiti e bike i krenuti u istraživanje.


Foto: Nikola Zoko

Prije nego li vam navedemo nekoliko ideja koje će vam boravak u Sevnici učiniti posebnim naučite o Sevnici najosnovnije. Sevnica se nalazi na rijeci Savi koja je kroz prošlost oblikovala grad i diktirala način života. Najstarija građevina je srednjovjekovni dvorac Sevnica prvi put spomenut u  dokumentima početkom 13. stoljeća, što potvrđuje dugu i bogatu povijest grada. U nju je utkana i priča o industrijalizaciji ove općine jačanjem industrije - prvo drvne, a onda i tekstilne koje su i danas jake - tvornica obuće Kopitarna, kultna Lisca... . U Sevnici većina Sevničana radi, a stalna radna mjesta pružaju sigurnost i ljepotu bezbrižnog života. To često i naglašavaju kao jedan od benefita života u ovoj općini opisujući je kao mjesto po mjeri čovjeka - mladih i starih, djece, obitelji... Općina Sevnica sa skoro 18.000 stanovnika (u gradu Sevnici živi oko 5000) je ne tako davne, 2017. godini ponijela titulu najsigurnije Slovenske općine u kategoriji malih i srednjih gradova.
Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica i  njegovi inovativni djelatnici svjesni su ljepota ove destinacije, pa su kroz niz programa odlučili pokazati Sevnicu brojnim turistima. Sevnička salamijada, Festival Modre Frankinje, Sevniško ljeto u dvorcu, studentski Vejžde party, Kitarijada samo su neke manifestacije koje privlače svake godine sve više domaćih i stranih turista. No, nisu manifestacije jedine zbog kojih treba posjetiti Sevnicu. Djelatnici ovog centra osmislili su niz zanimljivih sadržaja koji turistima nude jedinstven doživljaj cijele godine kojeg možete istražiti pješice, biciklom ili taxi uslugama koje nudi Avto Prah. 

Foto: Nikola Zoko


Kako u Sevnici postoji nepisano pravilo da se po jutru dan poznaje a kako bi imali dovoljno energije ne propustite Sevnički doručak. Turistički ga poslužuju prije podne u restoranu Ajda, u hotelu Ajdovec smješten tik uz željezničku stanicu. Brendirani Sevnički doručak sastoji se od lokalnih proizvoda Sevnica Premium, a doručak je specifičan po tome što počinje toplom juhom od gljiva u koju će vam domaćini 'ubaciti' žgance od heljde.  Nakon toplog početka tu je slijed domaćih narezaka, nekoliko vrsti sira i domaće povrće. Što se jede slatko na Sevničkom doručku? Tradicionalna štrudla od jabuka ili slatkog sira. 

 

Foto: Nikola Zoko

Obilati Sevnički doručak dati će vam energiju za daljnje istraživanje Sevnice samostalno ili u društvu vodiča. U obilasku gradske jezgre vidjet ćete spoj starog i novog, najstariju osnovnu školu o ovog dijela Slovenije, crkvu sv. Nikole zaštitnika Sevnice, zaviriti u jedinstven muzej Brivsko-frizerski salon Kreutz. Riječ je o nekadašnjem jedinom frizerskom salonu u Sevnici kojeg je 1900 otvorio Dragotin Karl Kreutz. Isprva je salon bio samo za muškarce koji su ga redovito posjećivali želeći se obrijati, ošišati. Nekoliko godina kasnije salon je otvorio vrata i ženama od čije su se kose na ovom mjestu izrađivale i perike. Salon je u kontinuitetu radio više od stoljeća, točnije do 2003. godine, kada Dragica Karolina Zupanc, rođena Kreutz (1931.–2017.), odlazi u mirovinu. U salonu je sačuvana izvorna unutarnja oprema i oprema iz razdoblja nakon 1970. godine, a zgrada i interijer brijačnice Kreutz, kao važna baština sevničkog obrtništva, proglašena je spomenikom lokalnog značaja. s ciljem trajnog očuvanja i prezentacije spomenika kulturne baštine. Od 2020. godine salon je u vlasništvu Općine Sevnica koja ga je u dogovoru s posavskim muzejem Brežice 2023. pretvorili u interaktivnu muzejsku zbirku.

Foto: Nikola Zoko


Kad istražite 'donji grad' zelenom stazom kroz višestoljetnu šumu uputite se prema dvorcu Sevnica uživajući u interaktivnom  putu 'Šuma je kultura'. Na tom putu naći ćete niz poučnih markacija, vidjeti kako izgleda korijen stabla, stati na energetske točke, a kad se popnete do samog vrha ulazite u posjed dvorca. Riječ je o kaštelu koji se u pisanim izvorima prvi put spominje pod imenom Castellum Lichtenwalde 1309. godine., a koji je odolio brojnim povijesnim  utjecajima i do danas sačuva svoju autentičnost. Ulazak u kaštel je jedinstven, a svakom posjetitelju se nudi pregršt sadržaja -  obilazak baroknog salona, hodnika sa stropnim slikama, istraživanje tornja s freskom četiri godišnja doba, pogled na školsku zbirka, vatrogasne zbirke, konferencijske dvorane, svadbenu dvoranu u kojoj i danas brojni romantičari izriču sudbonosno DA. Mladenci, ali i brojni gosti koji odaberu Sevnicu kao vikend destinaciju odmoriti se mogu u Vrtlarevoj vili koja se nalazi u dvorskom perivoju. Na raspolaganju je cijeli kat, luksuzno opremljen s kraljevskim doživljajem i pogledom od kojeg zastaje dah. 

Foto: Nikola Zoko

Dvorac ima odličnu trgovinu sa suvenirima lokalnih proizvođača, veliku ponudu proizvoda koji nose etiketu 'First lady', divan dvorski vinski podrum u kojem je glavna vladarica modra frankinja pretočena u 'dvorsko vino' Grajska kri, koja godinama uspijeva u dvorskom vinogradu nedaleko  dvorca. Dvorac Sevnica nudi i prekrasan doživljaj- posjet u noćnim satima. Kao nekad dvorac je tada osvijetljen svijećama, svaki posjetitelj dobiva lampu koja pokazuje put koji se lakše savladava uz vodiča. U blagovaonici sve posjetitelje čeka čaša vina, a onda se u jednom trenutku pojavljuje grofica Matilda, posljednja vlasnica dvorca, pričajući svoju životnu priču. Rezervacije noćnog razgleda su uz rezervaciju, a sve informacije o terminima dostupne su na FB Grad Sevnica. 

Foto: Nikola Zoko

Kad ste u Sevnici vrijeme brzo prolazi jer domaćini su divni, a sadržaja je puno. Ako ste došli vlakom u posjetu Sevnice ostat će vam još dovoljno vremena da posjetite tvornicu Liscu, posebno njihovu tvorničku trgovinu koja je ujedno i najveća Liscina trgovina na svijetu. Na tom mjestu vidjet ćete što sve rade Sevničke vrijedne ruke, ali i čuti koje sve inovacije priprema ovaj brend za iduću sezonu. Na ovom  mjestu je i shopping dobar - većina  modela je na popustu pa kad ste u Sevnici i Lisca nudi modne suvenire kojima je teško odoljeti. Na putu od tvornice do željezničke stanice ostalo je još dovoljno vremena za sjesti u ugodan prostor kultne Sevničke slastičarne Julija gdje jednostavno morate probati najpopularniju slasticu ovog kraja - kultnu tortu Melanija napravljenu u vrijeme kad je Sevničanka Melanija postala prva dama Amerike. Napravljena je od orašastih plodova i fine bijele kreme koji u svakom zalogaju pružaju jedinstveni okus.

Dok se približavate željezničkom kolodvoru iz pravca Ljubljane stiže vaš vlak kojim se vraćate u Zagreb. Tražeći svoje mjesto gdje ćete sjesti miješaju vam se osjećaji i doživljaji onoga što vam je Sevnica tog dana pružila. To je veći dio, no ona ima još puno toga, onoga što vas čeka na nekom idućem izletu. Koji nužno ne mora biti jednodnevni!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije