SEZONA GRIJANJA

Spriječite nesreće: pregled dimnjaka spašava živote

chimney sweeper on sunset
Foto: Thinkstock
03.01.2017.
u 08:15

Mnogi iz neshvatljivih razloga odbijaju očistiti svoj dimnjak, iako taj postupak košta tek 100 kuna

Ogrjevna sezona je u punom jeku pa je potrošnja energenata na koje se grijemo bit sve veća... Je li vaš dimnjak spreman za to?

Prema zakonskoj obvezi, bez obzira na to kako se grijali u svom domu, ako koristite dimnjak, on se mora redovito čistiti, a taj posao treba povjeriti ovlaštenoj stručnoj osobi.

Dimnjake treba pregledavati i čistiti najmanje tri puta godišnje, ako je riječ o plinskom grijanju, i više puta godišnje ako se grijemo na drva. Dimnjak se može čistiti i tijekom ogrjevne sezone, i to posebno ako primijetite da dimnjak dobro ne vuče ili ako se u prostorijama glatke površine, poput prozora ili keramičkih pločica, orošavaju.

To je signal da se možda radi o povratu dimnih plinova. Nadalje, dobri razlozi za hitne intervencije dimnjačara su i neuobičajeni mirisi ili činjenica da se dimnjak urušava ili je u njega nešto upalo. Krivci za opasnosti mogu biti, primjerice, i kuhinjske nape ili pak stolarija koja jako dobro brtvi. Nape potroše zrak, a dobro brtvljenje pak znači i nedostatak svježeg zraka u prostoriji.

Foto: Vedran Balen

– Redovitim održavanjem dimnjaka i eventualnom pravodobnom intervencijom ako nešto krene po zlu mnoge loše stvari mogu se lako izbjeći. Gotovo je neshvatljivo da mnoga domaćinstva jednostavno ne žele posjet dimnjačara i oglušuju se na tu zakonsku uredbu – ističe Slavko Jambrešić, prvi zagrebački majstor dimnjčar iz dimnjačarskog obrta "Snježana", dodajući kako je za to najčešći razlog cijena. A taj cjelokupni pregled dimnjaka, ložišta i svih instalacija košta oko 100 kuna. Iskusni majstor ističe i da trebamo biti vrlo oprezni s dimnjacima koji se rjeđe koriste, jer kapa dimnjaka u snježnim danima može biti zatrpana i okovana snijegom i ledom pa pri ponovnom korištenju može doći do problema.

Valja znati da dimnjačari najviše poziva građana i najviše posla imaju tijekom južine. Za hladnih dana opasnost da dimnjak dobro ne vuče ili da se vraćaju dimni plinovi ipak je znatno manja.

Valja se držati i još nekih zlatnih pravila i tako osigurati topli dom i izbjeći opasnosti. Tako ni pod koju cijenu ne smijemo paliti krute energente u kućištima za gorivo. Pri korištenju peći ili kamina valja voditi računa o sigurnom okruženju od požara. Samo trenutak nepažnje i žar može zapaliti sag ili zavjese i nanijeti domu veliku materijalnu štetu.

Nikako se ne smije zaboraviti da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata. Posebno je važno da se vrući pepeo ne baca u kontejner ili na bilo koje drugo odlagalište. Očišćeni pepeo treba ohladiti u kanti za pepeo pa tek onda odložiti.

Sigurnost u domu jamči i redovita provjera sustava centralnog grijanja, a savjet stručnjaka je i da se tople peći na ulje ne smiju ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade.

Komentara 3

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:15 02.01.2015.

Pusti kuglu kroz dimnjak i mazne ti 100 kuna, za informaciju, ubacite samo ciglu kroz dimnjak i ušparaćete 100 kuna, provjereno i učinkovito.....

BR
brkabrkabrka
20:56 01.01.2015.

Pa ljudi rade cijeli dan za 100kn. a oni za 10min. uzmu toliko.Ne dam isključite mi dimnjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije