Prednosti i nedostaci

Istražili smo koja vanjska stolarija je najjeftinija, a koja najbolja

Istražili smo koja vanjska stolarija je najjeftinija, a koja najbolja
Foto: Dom i vrt
1/6
07.10.2013.
u 00:12

Kako odabrati vrstu vanjske stolarije i na što pripaziti tijekom ugradnje savjetuje Mirjana Mikulec

Odabir vanjske stolarije, bilo da se radi o novoj ili o zamjeni postojeće, nije jednostavan zahvat s obzirom na to da ona mora zadovoljiti niz funkcionalno-estetskih kriterija. A oni su: toplinska i zvučna izolacija, zaštita od atmosferilija, stabilnost pri temperaturnim promjenama, ekonomičnost te estetsko uklapanje u vanjski izgled zgrade i interijer čijim dijelom postaje. Osnovna podjela vezana je uz materijal iz kojeg se prozori i vrata proizvode.

U boji su najčešće glavna ulazna vrata

Stoga se ponuda svodi na PVC stolariju (plastika), drvo, aluminij, kombinacije drvo-aluminij te PVC-aluminij. Kod nas je pri izvedbi prozora najrasprostranjenija upotreba PVC stolarije, prvenstveno zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij. Plastični prozorski okviri imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih te su jednostavniji za održavanje od drvenih. Glavni nedostatak je što nisu ekološki prihvatljivi.

Drveni prozorski okviri ekološki su najprihvatljiviji te kao materijal koji diše imaju odlična svojstva toplinske i zvučne izolacije. Prednost je drvenih prozora pred plastičnima u mogućnosti popravaka u uporabi, a nedostatak je kompliciranije održavanje i podložnost biološkoj razgradnji (truljenju).

Odlučite li se za žive boje, pazite da su usklađene s bojom fasade kuće ili zgrade

Prednost aluminija je što zbog velike čvrstoće i stabilnosti omogućava izvedbu velikih prozorskih okvira (staklenih stijena) i veći raspon u izboru boja. Nedostatak im je veća toplinska vodljivost u odnosu na drvo i PVC. Stoga su sve češće kombinacije aluminijskih profila s drvom ili PVC-om. Neovisno o odabiru materijala stolarije, osobitu pažnju treba posvetiti izboru stakala, s obzirom na to da se najveći postotak energije gubi upravo preko njih. Radi boljih toplinskih izolacijskih svojstava danas se standardno koristi izolacijsko staklo koje se sastoji od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom.

Važno je da se stolarija slaže s okolišem i ne narušava ga

Najčešći izbor su dvostruka ili trostruka IZO stakla, dok izbor samog stakla može varirati od standardnog float stakla; laminiranog stakla koje se zbog zalijepljene folije pri pucanju ne raspada u komadiće; kaljenog stakla povećane čvrstoće; ornamentnog stakla dekorativno obrađene površine, te reflektirajućeg stakla koje zbog metalnog premaza poprima efekt ogledala. Važan je i odabir okova s obzirom na to da oni omogućavaju jedan ili više načina otvaranja, zaokretni, otklopni, otklopno-zaokretni, klizni, otklopno-klizni i podizno-klizni. Nakon što ste odabrali vrstu stolarije, svakako je treba i kvalitetno ugraditi te pripaziti na to da se izbjegne “hladni most” kako ne bi došlo do pojave kondenzacije vlage i gubitka topline.
Dobar savjet:
1. Svaka vrsta stolarije ima svoje prednosti i mane, zato dobro proučite sve karakteristike prije nego što se odlučite za kupnju
2. Prije kupovine stolarije dobro se raspitajte o referencama proizvođača i ne štedite pod svaku cijenu, jer dugoročno će vam se to ulaganje se kako isplatiti
3. Pravilna ugradnja iznimno je važna kako bi se izbjegle pogreške koje mogu rezultirati smanjenjem učinkovitosti i kvalitete prozora

NE PROPUSTITE: Pogledajte kako uz malo novca možete napraviti originalne police

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije